設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 不同音壓計結果不同???

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說之前一直都係借朋友既radio shack音壓計度自己既av surround level,效果比用DENON SET既自然同連貫。但其實自己一直想買番個。經打聽下,台灣TES個隻都唔錯,加上秋記姐姐仲話香港環保署都係用呢隻,咁就買佢返黎玩下。但器材無變(因冒換後置,故以下只列前、中及SUB仔),點解調教出黎既結果有咁大唔同呢?以下係兩種同牌子音壓計既結果:

RADIO SHACK:
FRONT L: +4
FRONT R: +3.5
CENTRE: 0
SUB: +1

TES:
FRONT L: -1.5
FRONT R: -1.5
CENTRE: -2.5
SUB: -3.5

DENON AUDSSY:
FRONT L: 0
FRONT R: 0
CENTRE: -5.5
SUB: 5

以上結果依之前師兄教既方法,先把音壓計校好,各聲道PINK NOISE度至75db。音壓計各牌子出黎既結果唔係應該一樣咩?定係小弟新買既TES音計計壞左?抑或朋友借返黎既RADIO SHACK壞左?最其怪就係,試左幾段睇慣既片,surround效果又差不多(唔知係唔係心理作用,抑或未試真??)只不過係之前睇戲一般係開vol.60-65度,依家係vol.65-70度。(小弟用既係denon 3310)

我要真相呀~~~~~~
PANASONIC VT20H
PIONEER SC LX 75
PIONEER BP LX 55
CYRUS 8 XPDQ (WITH PSX)
CYRUS SMART POWER X 2 (MONO)
CYRUS 8CDSE
FRONT: PMC FACT 3
CENTRE: PMC DB1+
BACK: WHARFEDALE
SUB: VELODYNE SPL-1000 ULTRA
MAC

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# buzz1229

其實音壓計係有一個國際標準跟既,個標準叫IEC 61672,如果個音壓計有跟呢個標準,準確程度會可靠d...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

TES說明書已標明是跟IEC 61672的,有無師兄都係用TES既,可以解答下我﹗THANKS.
CYRUS 8CDSE
MAC

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回覆: 不同音壓計結果不同???

ching , 老實講,幾百蚊至千多蚊既sound meter只可當係参考,佢話有跟標準好多時都係自己lab做,好少攞出去俾第三方lab做,因為呢個唔係安全標準,所以個標準唔係必須,另外,tes呢隻牌子係做儀器出晒名,例如光測儀、電流錶等,所以好多人都會選呢隻牌子用。最後我想問一下你係唔係用同一環境同一時腷試晒三種方法,抑或唔同日子試呢。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

ching , 老實講,幾百蚊至千多蚊既sound meter只可當係参考,佢話有跟標準好多時都係自己lab做,好少攞出去 ...
beebee912 發表於 2011-8-13 12:13

謝謝解答,明白了一些。我係同一環境但唔同日子做,不過已關晒門窗,確保寧靜。另外,佢原裝packing有張証書,係一個英國lab發出,証明通過測試。
CYRUS 8CDSE
MAC

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回覆: 不同音壓計結果不同???

其實我都係用tes既,但我用onkyo amp , tes同內置比較差唔多喎,其實我係奇怪唔知點解個中置用其他兩個方法得出黎既setting同前置相差好遠下,除非個中置好近個皇帝位,如果唔係個中置會好聲,仲有如果係測sub仔就最好加7至8個db就啱勒,即係個錶顯示82至83db勒。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

其實我都係用tes既,但我用onkyo amp , tes同內置比較差唔多喎,其實我係奇怪唔知點解個中置用其他兩個方法 ...
beebee912 發表於 2011-8-13 14:42

師兄,咁你有無機會有其他牌子既meter測過?結果與我是否一樣?
CYRUS 8CDSE
MAC