設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: wil-wil

SONY BDZ-X95 可燒藍光碟既硬碟錄影機 - 用家簡單測試 (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

p911996,你搞錯晒 ....

首先,部機係台灣網友從日本買回台灣用,
台灣制式同日本相同,所以就可以共用。

第二,部機是可以錄到高清訊號達 1920 x 1080,
但是你問我 s-video 錄得 d 咩 ...
所以我解釋你知由於 s-video 最高只支援到 480i (NTSC)/480P (PAL),
呢部機是 NTSC 所以得 480i。

所以經 s-video 錄到入部機儲存時影片質素就無高清, (仲是檔案格式是高清)
當然呢部機有 upscaling 功能,
所以睇返條片時就會有高清效果。

由於高清電視訊號係直入部機,
或任何高清媒介經 HDMI 入,
或隻 BD 碟錄入部機當然會高清!

原帖由 p911996 於 2008-10-27 12:40 發表

Smilies027 我唔係唔明...不過俾blu-ray價錢...得dvd效果..點買得落手:L

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我相信你無會錯意 ...
P 兄亦可能有 d 錄影帶需要從身儲存,
但部機最高只支援 S-video! ;P ;P

不過順帶一提,
好多新 AV 朋友都誤會 ...
自己原有既影片唔係高清質素,
如果錄制到高清儲存係媒介上,
d 影片巳經變左高清!

其實檔案格式係變左高清,
但影片實際質素最高都係等如你原有影片質素。
因為所為 upscaling 是影像技術,
只可在播出片前一刻才為影片修正,
並非錄作時加入。

另一因素就係之前講用乜野方式輸入:
HDMI、色差、S-video 定 RCA,
每種輸入情況都有佢自己最高處理影像畫質既限制。

原帖由 mankoo 於 2008-10-27 13:00 發表

或者係我唔明,部機唔係日本人用來睇高清廣播電視 1080i 嘅咩 ? Smilies027
如果係用來睇高清廣播電視 1080i 嘅,儲存嘅應該就係高清訊源,
燒出來嘅點解唔算係高清質數..? Smilies009

今時今日大家為何仲要去研究  ...

進階玩家

原帖由 wil-wil 於 2008-10-27 13:19 發表
p911996,你搞錯晒 ....

首先,部機係台灣網友從日本買回台灣用,
台灣制式同日本相同,所以就可以共用。

第二,部機是可以錄到高清訊號達 1920 x 1080,
但是你問我 s-video 錄得 d 咩 ...
所以我解釋你知由於 s-video 最高只 ...

哦..攪錯左.Smilies005
不過睇佢後面d輸入...
好似真係得s-video....(除左用天線)
咁咪淨係錄得電視Smilies009

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wil,嚇得我,咁都無咁驚 :lol

進階玩家

原帖由 wil-wil 於 2008-10-27 13:41 發表
我相信你無會錯意 ...
P 兄亦可能有 d 錄影帶需要從身儲存,
但部機最高只支援 S-video! ;P ;P

不過順帶一提,
好多新 AV 朋友都誤會 ...
自己原有既影片唔係高清質素,
如果錄制到高清儲存係媒介上,
d 影片巳經變左高清!
...

其實我係諗...
假設我機頂盒冇錄影...想買呢部野錄....咁咪錄唔到高清???

1萬

副版管

佢地高清電視發展時間比香港耐好多,
部機已經是內置 + 參卡解碼,
電視經天線頭入,
前面插張解讀卡 (紅色個張),
卡內資料是控制什麼付費電視可以睇。

錄影就好似我地 DVD 硬碟錄影機差不多情況咁錄!

原帖由 p911996 於 2008-10-27 13:49 發表

哦..攪錯左.Smilies005
不過睇佢後面d輸入...
好似真係得s-video....(除左用天線)
咁咪淨係錄得電視Smilies009

進階玩家

原帖由 wil-wil 於 2008-10-27 14:02 發表
佢地高清電視發展時間比香港耐好多,
部機已經是內置 + 參卡解碼,
電視經天線頭入,
前面插張解讀卡 (紅色個張),
卡內資料是控制什麼付費電視可以睇。

錄影就好似我地 DVD 硬碟錄影機差不多情況咁錄!

...

哦...明晒..唔該..咁即係香港冇用啦:L

1萬

副版管

首先你要買部有 HDMI 入既錄影機,
(但香港就唔多覺有,可能我孤漏寡聞)
無既話就一如之前講用色差、S-video、RCA,
錄出黎唔係高清畫質同音效!

第二,你如果玩預教錄影,
部機頂盒要長開,
你部錄影機預設既台就係某 Video in。

但要留意從前有部份錄影機預設既不可揀選 video in,
現在實際情況唔太知!

題外話,好似 Sharp 會有部內置高清電視接收 + 錄影!

原帖由 p911996 於 2008-10-27 13:57 發表

其實我係諗...
假設我機頂盒冇錄影...想買呢部野錄....咁咪錄唔到高清???

1萬

副版管

當然 ... 日本既高清制式同香港都唔同,
加上個邊是 NTSC,香港係 PAL 線路!
如果用得就通街 BD 錄影機水貸 ...

之前剛推出高清時,
小道消息話香港要引入日本 BD 錄影機最快兩三年後,
因高清制式完全唔同,
所以需要時間改良現有機種。

原帖由 p911996 於 2008-10-27 14:08 發表

哦...明晒..唔該..咁即係香港冇用啦:L