設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

指甲油test~~~

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

岩岩做左個指甲油test,(比bb知道我攞佢d指甲油黎玩,一定死硬)
相信呢隻幾年前嘅オオゴシトモエ指甲油卡碧尼大家都睇過,一直都想試吓玩,但問題係我手頭上冇呢隻色嘅指甲油,講真,加吓d女仔邊興用珍珠色架,十個有九個都係用純色,記憶中我亞媽就用過珍珠色指甲油,所以搵日要去mk刮吓。
youtube影片︰http://hk.youtube.com/watch?v=8BWm0CkwpC0&feature=related

test分別係2支平野(10蚊3支)銀及粉紅,同一支靚野(missha)閃粉透明綠,全部都可以用mr.color thinner開稀。
圖中所見三支油均冇偏光(偏光即係類似珍珠色效果),只係有少少珍珠feel(指甲油特性)。

結果︰只有頭頂燈情況。
(銀色都嘅好遮播~~~^^!)

結果︰兩邊燈情況。
白圈︰銀色,正常。質感有d似啞色左嘅mr.color #8銀,但粒子更細。...XD
綠圈︰閃粉透明綠,只係見到一粒粒閃粉及少綠,純粹試吓咩閃粉會塞筆而已。
紅圈︰粉紅,d色唔出,應該係黑底關係,手指印等陣講。
藍圈︰銀色,花痕之後講。

test過程︰
開油︰因為係可樂罐,所以我先噴上金屬用畢地,指甲油用leveling thinner開稀,份量同開模型油一樣。
雖然我平時鍾意在筆兜上溝油,但因為我唔知油質沉底情況,所以選擇在盆中溝thinner,比較保險。

出油情況︰
一切正常,冇塞筆,冇必油,而且都幾香吓...^^!

乾燥時間︰
比模型油耐,唔怪得d秘書小姐要叉開晒d手指黎吹,紅圈手指印就係5分鐘時印出黎,大家要比d耐性。另一點係在test中係用黑底可樂罐,因為指甲油比較透,所以我噴都噴得厚左好多,都會影響乾燥時間。
10分鐘後表面似乾左,test刮花,用手指甲刮,結果如藍圈情況。
20分鐘後再刮,已經乾晒,正常用力係刮佢唔甩。
最後再噴多層super clear再刮,結果乾嘅時間仲耐,似乎光油已經食落下一層令指甲油再軟化,亦似乎分別唔大。

總結︰
指甲油比模型油軟身,所以唔可以厚噴,正常當光油咁噴幾層已經ok。
由於用噴筆關係,效果會比d姐姐油指甲靚好多,所以唔好比佢地知,免得做多樣野~~
市面上有d指甲油稀釋劑,如果怕thinner溝唔到可以買黎玩吓,但都係多餘。
因為甲油稀釋劑thinner成份少,主要係唔傷d姐姐嘅肉手,但模型就係另一回事,咬唔實先係問題。
甲油好多色選擇,雖然有人當主色玩,但test過之後,覺得太軟身,當super clear就可以,當主色就有點冒險,不過試吓唔同玩法都無防。

笑料一側(for my blog & post76 only)︰
擺底模型大半年再砌翻,竟然比人當新手,仲有條連畢地有咩特性嘅神人教翻我改燈點放漏,當時我真係覺得佢多Q餘,連線到未識穿教我改燈.....但我一貫答法都係"多謝意見"
日前有網友問到圖中隻卡碧效果點做出黎,
我答"指甲油",就比人話我老吹講爛gag誤導新人,
亞大佬仲好笑,佢一向都好少出聲,今次都特登搵翻呢隻卡碧嘅youtube教學片post埋上去比佢睇,都比人串片中嘅オオゴシトモエ姐姐揸果支偏光マニキュア(下圖)唔係指甲油,而係偏光劑(偏光劑<--呢個名詞上Google係搵唔到嘅)。我諗除左神可以指鹿為馬之外,原來時下D模型神人都可以。
最後比大佬翻譯"マニキュア"係指甲油,點知神人又撐唔係隻隻指甲油可以溝thinner,死撐到底唔通就係神人本色??
仲單挑小弟整隻指甲油模型黎睇吓,本黎出師冇名都費時采佢,如今比人話我誤人子弟(或者佢話オオゴシトモエ姐姐誤人子弟都未定),真係火都黎埋(但仍然好笑),況且我都預左隻重戰機玩指甲油,總要真真正正試一次架啦。待我搵岩指甲油我會開波。
大佬講得岩架,人地要做高手咪由佢囉,講咁多把鬼咩,費事塞錢入人袋~~~~
因此,呢個post都幾無聊,純粹為test而test~~~又係多Q餘。

專業玩家

RX78

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我砌模型都成廿幾年前,以前好多野都係要diy,唔似依家咁多工具,所以我都要請教大家。
以前做黑線,只有古老方法,用油性做基色,水性做黑線因為水性可以用綿花棒用水抹走多交餘部份(希望唔好笑親各位)Smilies005 ,所以都唔好咁介意人地點講Smilies010

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

正常黎講人都應該認衰左, 但我估佢仲會撐落去, 佢仲有招消光魔術, 三四個人話佢厚油, 死都話唔係, 係燈光問題, 噴一噴啞光就冇事, 果時已經有消光魔術師既名....俾人知佢跟cody chan學過野, 丟埋人地既架。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 大佬John 於 2008-10-22 10:22 發表
**** 本內容被作者隱藏 *****

高地真係可憐,教出d咁嘅神人。

銀級玩家

原帖由 lolopopo 於 2008-10-22 10:14 發表
我砌模型都成廿幾年前,以前好多野都係要diy,唔似依家咁多工具,所以我都要請教大家。
以前做黑線,只有古老方法,用油性做基色,水性做黑線因為水性可以用綿花棒用水抹走多交餘部份(希望唔好笑親各位)Smilies005 ,所以都唔好咁 ...

油性做基色,水性做黑線冇問題架,而加都好多人都仲係咁玩~~放心,你冇out到...^^!
我同你差唔多啦~~只係而加先玩噴油啫,
我都知咩係一山還有一山高,就算點高手都要虛心學習,
不過果條友真係好得架,所以我最後都係得啖笑~~~^^

科林版主

泰垣

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

算啦,e個世界大把人識少少扮代表,最緊要自己玩得開心

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

佢話"偏光劑"果時我突登用"引用"功能, 等佢想改都冇得改Smilies010

銀級玩家

原帖由 大佬John 於 2008-10-22 12:53 發表
佢話"偏光劑"果時我突登用"引用"功能, 等佢想改都冇得改Smilies010

其實我今次明裝佢條粉腸,
由第一句開始我都知佢唔識呢隻野,所以我唔POST youtube條link,
點知又有條丙文搭訕,但我都仲唔post條link,只係串佢一句佢就收左水,因為個局唔係裝比丙文用。
直至條粉腸入局,but大佬已經加入戰團,為有直接串佢咩都唔識,總之佢講一句串一次。
最後雖然佢收歛左,但我唔覺得佢有收水情況,不過成個post佢已經開晒佢d底牌,偏光劑呢個已經係超經典,遊戲亦已經玩完。
所以係幾心涼架~~XD

本來呢個post我想post過去串多佢一鑊,but最後我都冇做,費事教精佢~~~

銀級玩家

原帖由 kennykky 於 2008-10-22 12:34 發表
算啦,e個世界大把人識少少扮代表,最緊要自己玩得開心

我冇野播,只係同大佬去左一日遊啫。

三潮玩家

依家去google search "偏光劑", 第一行就去左uw 呢一個postSmilies006 Smilies006
差在未入維基百科