設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: smallrice

[投影機/幕] 新手買投影

鉑金玩家

去完影音展,JVC啲投影機係一個唔錯嘅選擇,小弟現時用Sony Hw15,但聽聞Sony HW20質數進步咗好多,師兄可以睇睇比較下,當然幕嘅質數都會有影響!
阿媽金句:冇錢唔好有咁多嗜好!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁揀幕要留意咩?例如made in xxx, 增溢幾多, 灰幕, 等等,(我係白紙一張) ...
smallrice 發表於 2011-8-9 17:25

made in 邊度都唔緊要,最緊要係用自己對眼去睇清楚就得啦!!!

科林玩家

made in 邊度都唔緊要,最緊要係用自己對眼去睇清楚就得啦!!!
avlam 發表於 2011-8-10 00:22

我都認為made in邊度唔重要,只係順便問下(恐防有某D地方生產有問題),琴日去左灣電二樓問下價及試機,可惜店員態度差.
首先我係人生第一次去影音店開口講試,以前唔講因為自知未係時候買.
對話大致如下:(盡量簡短)
(我帶埋GF一齊去,等佢都知質素如何)
入到店我問:有無EPSON TW4500
店員:TW4500大陸做我地無賣,主要賣日產機,因為好多客用幾個月就放賣.(我心諗:其他人點樣買關我鬼事)
我問:咁可唔可以試下AE4000.(因見到佢有擺出來,而且我睇過資料大約知呢兩部技術差唔多)
店員:可以,(由於試機位置已有一台投影機,需拔線,搬機,換上AE4000)續問:咁你要咩幕,增益幾多.
我答:我上網見到多數人都係用Grandview / OS , 增益唔洗咁高,因為我暫時唔會用3D機,想知兩者價錢差別幾多而決定.
店員:咁死得啦,
我補答:我都會睇埋質素既,價錢只係參考.
試機中......(畫質ok,其實我由AE1000已留意想買,只係經濟,住既地方問題而唔買)
店員:之前有無在其他地方試過TW4500.
我答:無
店員:無,咁你睇都未睇過TW4500就買?
我答:我唔係話未試過TW4500就決定買,所以我咪問你有無TW4500.
店員:其實AE4000同TW4500都成年幾前既機,質素雖好但都唔及sony hw20.
我問:咁可唔可以試埋hw20,(因為我都好想知SXRD 同 LCD 技術既分別)
店員:可以(但無行動)
店員:你未睇過大陸做既TW4500都買,我賣比你2萬1你要唔要丫.
我答:我唔係話一定要買TW4500,所以我咪想睇埋hw20囉.
店員:我覺得你好無誠意囉.(佢都係無諗住試比我睇)
大致完(文字上可能無乜野,但加上態度差,語帶諷刺,效果就完全唔同)

跟住我即走,我自問我係想買的,唔識就要問多D架啦,如果唔識野,問多D,試下機就叫無誠意,咁所有未買過既人都唔洗買啦.
定係試機要放低錢先叫有誠意? 咁佢應該貼個牌出來 要試機費 .
佢根本自相矛盾,話我未睇過TW4500就想買(意思唔試機買機),但又唔想試hw20比我睇,咁我係咪唔洗試就幫佢買?
或者佢睇唔起我,覺得我無錢買齋試機.

我知,可能好多ching覺得我有問題,因為唔同人有唔同見解.

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我都認為made in邊度唔重要,只係順便問下(恐防有某D地方生產有問題),琴日去左灣電二樓問下價及試機 ...
smallrice 發表於 2011-8-10 12:21

我當初第一次去買佢絕對唔係咁個喎,佢個樣係點嫁,可唔可以形容吓呢???

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都認為made in邊度唔重要,只係順便問下(恐防有某D地方生產有問題),琴日去左灣電二樓問下價及試機 ...

宜家d鋪頭仲係咁樣sell野 去死啦

買野唔比試, 咁駛乜請sales同開間鋪頭,
    全部直銷唔駛煩啦

再衰d講句, 我一心黎運吉你都要比我試啦
   又唔係搞破壞,  個個一入黎問下就要買, 間間鋪都發晒達啦

星級玩家

試機費?! 好提議!名正言順,費事好似欠佢!

科林玩家

我當初第一次去買佢絕對唔係咁個喎,佢個樣係點嫁,可唔可以形容吓呢??? ...
avlam 發表於 2011-8-10 14:13

高高大大, 我無只細記佢個樣,

2萬

黃金玩家

高高大大, 我無只細記佢個樣,
smallrice 發表於 2011-8-10 14:48

係咪好肥嗰個肥佬呀???

科林玩家

係咪好肥嗰個肥佬呀???
avlam 發表於 2011-8-10 14:53

唔肥架