設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] New Mac Mini 駁影音嘅接法

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近萍果出佐部新Mac Mini. 用黎做CAS或media player都吾錯. 不過詎跟機隻Lion OX, 好似夾HDMI或對音響嘅問題都有吾少鬼佬投訴。我想請教CHing有冇試過以下嘅駁法之余又掂嘅:

1) mac mini嘅HDMI 駁A/V receiver (HDMI in), 然後A/V receiver 用HDMI 出大電視, 影音係吾係一併出到。 又DTS-HD 同DTS-MA係吾係OK?

2) Mac mini分別影像用HDMI直出電視, 平時用Mac mini上綱睇youtbue時係吾係直接響TV到出到音同畫面.
    如果又將條Toslink 連接Mac mini嘅headphone jack (3.5mm) 到A/V receiver嘅optical IN. 又係吾係出到5.1音效

吾該嗮

進階玩家

我上左lion 用唔到隻weiss dac2

黑鑽玩家

回復 2# iamkit

Ching 釐種係第三種駁法了,用FireWire 連DAC.咁你嘅video 係用miniDisplay port 轉DVI定轉HDMI呀? 畫面冇問題嗎?出到1080p?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

新一代係唔係無dvd盤?

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

我上左lion 用唔到隻weiss dac2
iamkit 發表於 2011-7-31 14:15

咁大獲

黑鑽玩家

回復 4# wayluk

係冇built in嘅.不過有二種方法: 一買隻USB DVD rom (~ HK$ 588, 萍果價),二或共商用綱絡上其他PC或MAC機內嘅DVD機. 不過如果你用作player, 玩iso, mkv之類就問題不大.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

買部2手上一代夠玩嗎

黑鑽玩家

我都lum緊,尤其係行Snow Leopard個D 二手Mac mini, 似乎冇咁多問題兼齊料,個價仲有得落。不過新呢隻似乎快好多,如果中價個隻仲有獨立video display chip同video ram. 所以心大心細。最衰係唔知詎出HD video同audio 掂定唔掂。

舊個款我見有人話行到blu-ray iso 了。

專業玩家

回復 1# myblue

小弟mac新手,入左部mac mini 2011,  用hdmi -> amp, amp -> TV.  mini認到部amp model, 不過個audio output dimmed, 出唔到audio, 外國好多forum都有講個呢個問題, 要光纖 mini -> amp... 我搵緊solution可唔可以hdmi直出audio..

黑鑽玩家

無錯,Apple 2011嘅Mac mini同Mac book pro行Lion有呢個問題,一邉係Steve job嘅原則問題,詎硬要推High-bandwidth Content Protection Copy right, 令通過第三者影音器材唔可以盜錄,第二,Apple 係HDMI 確有hardware driver 問題,詎地嘅工程師正做緊吔, 應該係下一次Lion update 要fix呢個HDMI問題。事實上,長遠Mac mini會代替Apple TV。所以好多人係Apple official support 到投訴。

暫時性,如果HDMI 直出plasma /LED TV嘅video 沒問題嘅話,就可以買條Apple 都話掂嘅Toslink 駁Amp, 價錢兩佰有找。

如果HDMI直出Plasma唔掂,可以一試搵個mini display port 轉HDMI, 將Mini display port 駁落thunderbolt 到,之後再將條HDMI線連上plasma. 音就沒有,要靠條toslink出5.1

再吾掂,就要搵mini display port 轉DVI, 如果plasma 有DVI port就駁上去,如果冇,就要再用DVI轉HDMI駁上plasma, 音效就仍然Toslink.

如果掂嘅話,用free software PLEX, 非常好,成個專業media center /player咁,movie wall paper 係直上IMED 攞料,有評分,另外再有吾上堅嘅plug in, 如TED, YouTube, Netflix...