設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: amusic

[Music Streamer 串流播放機] 白老鼠- 睿智 Audio-gd DAC

關閉 [複製鏈接]

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄成SET野好正喎!!期待起來的報告~~

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復 7# amusic

NFB-3的價位有這樣提升令我有點意外
io data soundgenic hdl-ra2hf
rme adi-2 dac fs
YS Audio sonatas Plus MK2 Stereo Valve Tube Power Amplifier
markaudio 10p gen 2 japanese oak wood (MIJ)

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

正呀

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

期待報告!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

未煲過,已經同SA-15S2有得"練"
    HK$2215 (連運費)
amusic 發表於 2011-7-28 10:38

係未真架,講多少少來聽下好wor

進階玩家

終於有人識貨
Audio-gd 絕對係好野來ga
性價高到無朋友
我之前係其他forum推過
等我copy番過來先!毒下你地先!

"小弟正是Audio gd NFB10WM的用家
之前見到部NFB12我都'O'哂嘴
就算以這brand來講都擺到明超抵,起碼要賣2、3k先正常 (唔信睇下佢以前部sparrow,用1粒WM8741,重要無DAC RCA out都賣你2千la........)
直情唔賺錢咁
我估真係想推個brand做promo
性價比高到無人信 (唔知大家知唔知佢usb個part都唔差, aysnc 來ga........)
即刻幫兩個friend入左兩部
放心吧
Audio gd d野本身已經玩high C/P (其實一路係head-fi都超好評)
NFB12直情抵到令人難以相信"

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
jackiewong518 + 8 完全正確....好過其他同價位既牌子... ...

查看全部評分

進階玩家

"你話我hard sell 都係咁話
個隻dual WM8741係頂級DAC config來ga (雖然唔係多人用)
不過以下兩部貴價機都用佢

1) PS audio perfect wave DAC --> $2xk

http://www.psaudio.com/ps/products/detail/perfectwave-dac

2) Linn Klimax DS --> $1xxk

http://www.stereophile.com/digitalprocessors/308linn/index.html

好老實講
買NFB12 ga人一定唔會買錯野
DAC個part賣1.5k已經超抵
headphone amp 個part 一定唔差
重要用discrete opamp
供電個part又係 'O' 嘴
最後送個唔講你都唔知ga async usb
真係..........
總之唔信就當我hard sell la"

進階玩家

小弟對自己部NFB10WM的評價:

"評價極高!
嘜野價位就唔敢講,因為始終hifi野有高價,有high C/P
不過NFB10WM一定超值
DAC個part, 10WM已經完勝小弟部musiland MD10 改無可改板 (大家都用hiface coxial駁)
headphone amp 個part唔可以俾太多comment
因為我係headphone新手
同埋未用到佢平衡 headphone out
小弟玩過shure 440, 840, 940 and Beyer 880, 990
現在shure 840, beyer 990 600ohm 在家中
NFB10WM都推到 (推得好唔好唔敢講,因為隻990重煲緊,不過暫時推得唔差)
遲d諗住改隻990做平衡玩下,發揮部NFB10WM 10成功力
p.s.10WM一定要玩平衡,唔玩平衡一定玩NFB12, 抵太多了,同埋估計效果唔差太多 (唔平衡計)"

進階玩家

"不過事先聲明
Audio gd d野,聲就一定對得住個價
性價比奇高
不過可能會有d minor小問題
e.g. 部機熱(其實係因為用class A)、等貨耐等 (個陣剛出NFB10個陣,有外國人等左幾個月先收到機....不過依家好左好多)"

進階玩家

"我用NFB10WM 推 990 600ohm
我諗NFB12就未必推得到
不過一陣間就會係friend度試下NFB12推990 600ohm
睇下嘜野環境
如果推到ga話就無話可說..............."