設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: samson2948

[請教] 住黃埔花園, 但電視接收十分差勁.

新仔玩家

回復 20# rklpoon

我都住黃埔, 日前亦遇到此問題, 不過今日有線位師傅仔幫我拆左天線電掣面直接駁落去有線個一出二度, 即刻掂哂.
唔知我個情況對你有冇參考價值呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  rklpoon

我都住黃埔, 日前亦遇到此問題, 不過今日有線位師傅仔幫我拆左天線電掣面直接駁落去有線個 ...
prestige 發表於 31/7/2011 01:45

師傅講信號太弱, 只可以搵返條天線出黎睇吓係咪有駁口或傷左, 就算搵到, 睇標清台都唔會靚. 叫我一係換左條用左十幾廿十年條入屋線, 一係自己買室內天線. 我同佢係走廊天花睇個分線器時, 原來有幾間已經換左新天線, 因舊是深咖色, 全時白色. 好易認到.
D5 XT1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

分享一下,我妹住土瓜灣傲雲峰,二手買入,不知上手有沒改原裝天線位,一向四個免費台收得很差,但用電腦 ...
rklpoon 發表於 30/7/2011 21:29

曾經加過放大踞, 是8仔牌子和一個妹自己買的平貨, 都冇用.
D5 XT1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我上年入伙的時候插牆身的天線都收唔到台
試過拆左牆身個蓋, 直接拉條線的時候就收到, 不過都條線太短, 部TV要放在地上
又試過唔用牆身個蓋, 直接用裡面條線, 再駁條天線插TV, 一樣係收唔到
真係諗唔明
到依家我都只係用小型的室內天線板頂住先
個影音櫃已經setup 晒, 如果搵管理處check 的話都唔知駛唔駛又搬過晒0的野

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

問同事借左呢隻8仔室內天線測試, 完全冇問題, 所有高清標清都收到.
http://www.eightgroup.com/main/s ... =75&item_id=209

但我想買DA-838, 請問有冇人用緊呢款8仔室內天線
http://www.eightgroup.com/main/s ... =75&item_id=240

唔該晒.
D5 XT1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我上年入伙的時候插牆身的天線都收唔到台
試過拆左牆身個蓋, 直接拉條線的時候就收到, 不過都條線太短, 部T ...
smartfai 發表於 31/7/2011 20:49

我搵左拉線師父上黎睇, 佢講一定要搵到入屋TV位, 先換到條入屋線, 到最後搵同事借部8仔室內天線返黎測試.
D5 XT1