設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

《海角七號》Cape No.7 (實物圖在第2頁)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

令港產片反思的台灣本土電影《海角七號》

小弟近數年除了侯孝賢和過世的楊德昌老師外,已甚少觀看台灣電影,最厲害的一次都是曾在某屆金馬影展中消化若干部台灣本土作品,如1997年的《國道封閉》........

台灣本土電影的式微比港產片沒落來得更早,但一齣最近由范逸臣主演,魏德聖執導的《海角七號》竟然一洗台灣電影20年的頹風,放映了51日,截至前日影片票房已達3億 9千萬新台幣 (約9,300萬港元),口碑與票房都超越《色戒》與《不能說的秘密》,還創下當地華語片史上最高票房紀錄;報章所述現在的戲院還大排長龍,更令其他台片備受注目云云。

這情景令我聯想到我們港產片死寂多年,一齣《無間道》令到戲院再次出現人龍的境況,但不同的是,《無》片和《海》片的製作成本差異甚大,《無》片所賺得的相信比《海》片少吧;這也不是討論票房誰優誰劣的時候,要談的是:我們的港產片悲涼的前境,是否因為這齣《海》片的大賣而要重新定位呢?雖則《海》片下月中香港上畫的時候,票房可能不是那麼看好,始終此片對台灣本土有著非一般的情懷,落在香港觀眾又可能是另一回事,但這正好是給我們香港電影人給了一個重要啟示,怎樣可以吸引到香港觀眾入場觀看我們曾經引以為傲的港產電影呢?相信這個課題都不是第一次拿出來討論,只不過《海》片的成功,只是有多一個例子說明,叫香港電影人不要再拿藉口助他人志氣滅自己威風就是了。亦要告訴香港電影發展基金委員會,不要老是從賺不賺到錢的槪念去批核申請人資助的計劃是否可行,我們不是雷曼苦主,不是來卑躬屈膝向你們乞討的,你們拿著那麼多公帑,難道是資助那些財雄勢大的電影公司提出的龐大計劃嗎?

http://209.85.175.104/search?q=cache:zh9D6mHMKSYJ:news.epochtimes.com.tw/8/9/8/93413.htm+%E9%AD%8F%E5%BE%B7%E8%81%96&hl=zh-TW&ct=clnk&cd=2&gl=hk&lr=lang_zh-TW

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

謝謝一舟兄介紹,不過套戲真係聽都未聽過啊!:D

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

有冇買埋張ost呀?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好似未出呀張soundtrack!

不過始終覺得,呢幾年大部份港產片無左以前果重活力,好大程度上係同次次都要符合上面既審查有關!Smilies026

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

內地市場咁大,唔想迎合都唔得啦!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

純個人認為/意見:

不同地方, 不同既觀眾對不同的戲既感覺都唔同, cast大唔多表一定收得, 以"刀仔鋸大樹"形式拍出黎既戲可能會大賣, 但我反而覺得, 大家唔好忘記, 一套突然好收得既戲, 並唔代表用同一個程式就可以繼續做落去, 大賣與否只在乎個人睇法, 我自己都睇過唔小不知名演員拍既電影, 十套有八套都係邊瞓邊睇, 好明顯呢個係我個人對呢類片既睇法, 並唔係好唔好睇既問題.

另一方面, 生意人只要理會賺錢多定小, 要成立呢個理念就要迎合各方面觀眾既喜好, 最簡單就係攞cast勁, 知明道高既演員黎拍, 雖然唔可以講得上一定大賣, 但起碼可以有一個較好既票房紀錄, 對呢d開片/拍者黎講繼續做落去.

我未睇過呢套戲所以唔敢講好唔好睇, 同埋票房係咪值得有咁多, 但仲有一點我覺得除左著重電影拍得好唔好之外, 往往人傳人既力量都好利害, 十個人中有8個話好睇既時候, 其餘兩個話唔好睇既話, 或多或少都影響到票房既收入, 所以呢套片响台灣收到高票房, 我只可以認為係一個巧合, 如果要反思既話, 不如諗下電影究竟係想帶出咩信息仲好啦, 永遠著眼票房既多少, 倒頭來其實同無間道既事例都係一樣....

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

得利的台版DVD與Blu-ray將於12月中旬上巿!!!  

http://chinatimes.com/2007Cti/20 ... 08101800189,00.html  

官方網站
http://cape7.pixnet.net/blog

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

咁即係要買台版

黃金玩家

原帖由 hand神 於 2008-10-19 02:00 發表 咁即係要買台版

又唔駛咁快下定論住,香港下個月中上戲院,隨時跟住台版咁日子出都唔奇!!!:lol

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 hand神 於 2008-10-19 02:00 發表
咁即係要買台版

咁即係要買台版BDXD