設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 老番心心版主摩改OPPO-95 (第二擊)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
第一擊請看以下連結

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=78885&extra=page%3D1

依然同第一擊有一樣難題, 揾唔哂啲cap...... ,唯有爬吓文, 睇吓有冇代替品, 終於選擇咗呢啲

Elna Tonerex, 係For Audio嘅新版, 聲音較有活力
Elna Cerafine, 比Silmic II次一級, 聲音較柔順, 高音華麗
Rifa, 網上評為"極品中之極品" , 用在數碼電路上可去除數碼聲, 仲會有膽味tim

Elna加咗喺呢度

PSB完成圖

再喺DAC加兩粒Rifa, 對上再換上兩粒Elna Tonerex , 但原來DAC板上面啲電容插孔好細, 一開始搞就出現自己技術有限嘅現象, 小弟又有手震 , 所以呢part搞咗好耐, 不過都係一個好經驗

好, 駁電著機!! 好彩乜事都冇 , run咗一個通宵再播聽慣啲歌, 主要係比較RCA同HDMI有咩分別, 駁法係:-

RCA: Oyaide PA-02 ---> 5007 (pure audio mode)
HDMI: QED Silver Signature ---> 5007 (pure audio mode)

雖然知道AV amp聽歌好極有限, 但限於器材, 無辦法

其實HDMI都唔太差, 聽聞5007當兩聲道PCM輸入時, 會自動將粒BB嘅兩條聲道"差動"去處理每條R或L聲道, 咁"變相"有兩粒DAC去處理每條聲道
但一轉用RCA, 無論高頻伸延, 人聲好聽度, 同低頻彈跳力都會勝一籌

但如果話進步好多咩?? 咁又真係唔覺, 不過最緊要係好玩, 未來日子會爬多啲文, 多啲認識唔同cap嘅特性, 再可以幫部機"變聲", 揾出自己最啱聽嘅聲, 不過揾cap買真係好高難度.......

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
pinkspider + 10

查看全部評分

Sony 65A80J
JVC X95, Stewart Firehawk G3 92" motorized
Anthem D2V, Cary 7.250
M9708 Rubidium Clock Mod
Apple TV 4K, MTV-3300D
Focal JMLab 1027BE, 1000BE, 806v
SVS PC-13Ultra, MK MX-250

銀級玩家

第一擊請看以下連結

依然同第一擊有一樣難題, 揾唔哂啲cap...... ,唯有爬吓文, 睇吓有冇代替品 ...
lut 發表於 2011-7-25 13:29

wo!!ching d 手工&料好正呀!!  btw,我都遇到有原有底板插孔太小之問題,要磨餐飽(共7x2=14個孔)....!!

鉑金玩家

wo!!ching d 手工&料好正呀!!  btw,我都遇到有原有底板插孔太小之問題,要磨餐飽(共7x2=14 ...
g25 發表於 2011-7-25 14:21

多謝g25兄,咁你部93改滿唔滿意呀?
Sony 65A80J
JVC X95, Stewart Firehawk G3 92" motorized
Focal JMLab 1027BE, 1000BE, 806v

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好!好正呀!

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

高手, 又有得睇表演

鉑金玩家

高手, 又有得睇表演
pinkspider 發表於 2011-7-25 18:18

小弟只係一隻迷途白老鼠........
Sony 65A80J

銀級玩家

多謝g25兄,咁你部93改滿唔滿意呀?
lut 發表於 2011-7-25 14:29

今日部机巳run咗40多個鍾,,高及中高音就眞係"太監踩單車",可能係對wtb及純銀線守尾關 , 中、高都冇偷食 ,人聲就成個人楝正係對speaker中間對住你唱歌,被"童丽"d震音震到心都發軟,
而kenny G隻going home支色士風成支楝咗出嚟,嘹亮而不吵耳,好有金屬嘅質感!好正!
但低音就仲未出得到...(潛得唔夠低,係70-80hz度kick住,70hz以下好薄,出唔到咁),不過睇番"劍雨"厨房打烏英一段,d鳥英飛來飛去比未改前明顯好多(甩哂箱),過引到飛起!
睇"DEVIL升降凶間"比d突然而來嘅聲嚇到成個彈起,d動態好咗好多(未改前都算ok),
現階段人聲及高音(叮叮喳喳、high hat、吉他etc.)滿意了..(以呢個價錢),遲d(借咗比個friend)用條"雲吞河ORCHID"做ic 線睇睇中高會唔會再正d!!
,,而家再run多幾拾粒鍾睇睇点環境先,..!
Lut兄!你部super lut's95点環境呀?

另一隻迷途小白鼠上

鉑金玩家

今日部机巳run咗40多個鍾,,高及中高音就眞係"太監踩單車",可能係對wtb及純銀線守尾關 , 中、高都冇 ...
g25 發表於 2011-7-26 03:04

g25兄,可能我受制於對喇叭,始終對B&W DM603S2都唔係咩高檔貨式,而家出泥嘅聲音都算滿意,我聽流行歌多,家陣動態好咗,幾啱聽,䏲戲就試咗少少,覺得最明顯係啲突如其來嘅效果,啲低頻會嚇我一跳,其他要再試耐啲,今晚會搵套LA Battle泥睇吓
Sony 65A80J

銀級玩家

wa...LA battle ! 你隔離同樓下有難嘞!
lut 兄,你對+仔睇呢d片種眞係冇得頂,
不過呢兩個牌子嘅聲底‧好唔同喎,,係唔係有不同用法?
而且你太謙了,ching件件好野,淨係部95+双拾仔都唔少錢啦!

鉑金玩家

wa...LA battle ! 你隔離同樓下有難嘞!
lut 兄,你對+仔睇呢d片種眞係冇得頂,
不過呢兩個牌子嘅聲底‧好唔 ...
g25 發表於 2011-7-26 22:37

g25兄, 啱啱睇完套戲, 啲低頻真係幾勁 , 不過最驚喜係個畫面通透咗, 用部Pan記AE2000投80", 只食倒24bit訊號, 而家都仲可以再有改善, 真係開心

我隻威力蛋係二手買番泥, 其他嘢都係一年買一件, 都唔算係咩太高級嘅嘢 , 暫時都有覺得隻威力蛋有啲現形, 但受空間所限, 老細唔干涉我玩機已經算係咁, 如果搞到週圍都係機同線, 家變都有份

太陽火墊底聲好, 威力蛋加番啲衝擊力, 都OK, 不過梗係想換隻Ultra或者M&K啦, 發夢中........

而家密謀換opamp.........
Sony 65A80J