設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bloodkid

[其他] 岩岩送左六個紙箱黎 (28/7 更新 #66)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  joelkw

師兄有沒有好的音壓計推介?謝謝
stephen_brother 發表於 2011-7-29 03:17

冇特別~~ 都係響鴨記買... 牌子好似係Tes, 幾舊水~~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 69# joelkw

果然係~~ 冇音壓計就憑自己耳仔感覺啦~~ -10db緊係冇料到啦, 先將十仔自已個vol set大概一半, 然後加番大amp果邊o既db, 加到你覺得夠, 而又剛剛冇蓋過前中置~
其實音壓計真係要買番個睇門口架~~

做完 auto 大概咁樣
FR FL -8db
C -11db
Sub -10db
SR SL -6db
見佢同前置差 3db 應該 ok 身所以都冇攪佢

speaker config果度sub有個叫"LEF"O既野, 係低通過濾, OFF左佢~~
AMP入面D味精EQ全部OFF~~

都唔係好知咩黎
返去 check check 先

重有!! 分頻點依家係點樣? 可以set住80先, o岩聽就由佢, 唔得就再慢慢調較~~
你係咪正面對住十仔? 係就相位set 0度~
我見你隻十放左響牆角, 可能會有駐波問題, 遲下再解決~~
遲D要攪D野墊住隻十, 唔係D諧震煩死你~~

分頻即係乜野?
如有有駐波問題,隻十仔同右邊前置掉位會唔會好D?

對前置太貼後牆啦~ 移番前d, 最好前過個av架~~

後置條明線入番電線曹會美觀d, 依家吊吊fing唔好睇~~

denon+傑士+v記都唔爆?? 有冇攪錯?! 計正你呢set野應該好爆下架喎~~
試完report下爆唔爆~~
Anthem MRX710
Emotiva XPA-5
Belkin PF30
OPPO 93
Klipsch RF-52 II
Klipsch RC-52 II
Klipsch RS-42 II
Velodyne SPL-1000 Ultra

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  joelkw

果然係~~ 冇音壓計就憑自己耳仔感覺啦~~ -10db緊係冇料到啦, 先將十仔自已個vol set大概一 ...
bloodkid 發表於 2011-7-29 10:24

Auto setup完最好有音壓計人手tune多次比較準, 冇就惟有靠感覺. 其實前中置依家都唔知o岩唔o岩, 只係如果你覺得十仔唔夠強, 就加大佢但唔好蓋過前中置.

分頻點應該響speaker config果度, auto setup好多時都將中置set左40, 派少左俾十仔. 試下80, 如果太多又可以再SET過~~

前置同十仔唔駛轉位, 駐波問題未必嚴重, 出現先算. 但前置要拉番前D, 離後牆要遠D~~

如果套戲係TURE DD, 記住OFF NIGHT MODE~~

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
bloodkid + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 69# joelkw

師兄,唔係好明你講speaker config既subwoofer LEF set 做 off 係咩意思,我都係用609, 好似只可以揀bypass咗者其它Hz咋喎!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  joelkw

師兄,唔係好明你講speaker config既subwoofer LEF set 做 off 係咩意思,我都係用609, 好似 ...
chung190030 發表於 2011-7-29 11:06

SET bypass

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 75# joelkw

thanks 師兄,但係仲想請教一下,我而家個setting係 前中後置全部分頻都係set 100hz, LEF我都係set咗 100hz, 咁其實咁既setting已經代表咗100hz以下就俾隻十仔做野架咩?咁同LEF set做bypass既分別喺邊?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  joelkw

thanks 師兄,但係仲想請教一下,我而家個setting係 前中後置全部分頻都係set 100hz, LEF我 ...
chung190030 發表於 2011-7-29 11:32

Yes , 咁即係低過100派俾十仔. LPF of LEF 係幫你濾走d 你唔想要o既低頻, 等你隻十唔好係又woo唔係又woo, 你可以試下bypass 左佢, 覺得ok咪由佢, 唔ok 咪逐d 頻率加落去直到你覺得ok!

其實個auto setup 除左個喇叭距離唔好郁佢之外, 其他野都要人手tune 過哂咁滯!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  joelkw

ching 請問永X即係...?
bloodkid 發表於 2011-7-23 15:26

我都想永X即係...?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都想永X即係...?
lun1027 發表於 2011-7-29 13:41

Pm左, pls check.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  joelkw

thanks 師兄,但係仲想請教一下,我而家個setting係 前中後置全部分頻都係set 100hz, LEF我都係set咗 100hz, 咁其實咁既setting已經代表咗100hz以下就俾隻十仔做野架咩?咁同LEF set做bypass既分別喺邊?
chung190030 發表於 2011-7-29 11:32

Sorry Ching~~ 更正...bypass 果個應該係叫 "LPF of LEF"~~ (Low-Pass Filter for the LFE Channel)