設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿定

[動畫/卡通] [定の影評]功夫熊貓2 一套笑到你肚痛的暑期合家歡電影

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 17# circleli

啋佢都惾呀!  佢話睇就睇呀!? 種慣晒......

我話唔睇就唔睇..... 2D版, 老老....老細, 去睇3D版啦.....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  circleli

啋佢都惾呀!  佢話睇試睇呀!? 種慣晒......  

我話唔 ...
sclendan 發表於 2011-7-22 22:04

師兄好MAN 喎

黃金玩家

師兄好MAN 喎
circleli 發表於 2011-7-22 22:07

哈哈哈!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

配音好好!IMDB 我俾左9分, 8分套片, 加1分俾粵語配音

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

銀級玩家

睇就一定睇,但真係要搵間無咁多細佬先得,
太多小朋友佢地係咪都笑一餐,有時都幾煩

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

好正啊...到出BD又一試機天碟

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# mrlittlejacky

你正正講左我今朝既遭遇, 0925場旺角百老匯, 左邊有個肥哥, 耐唔時訓著打鼻鼾, 右邊過幾格有位老太太, 好著雀躍咁用把口黎了解劇情, "嘩, 邊個邊個死囉, 邊個邊個咁好打既", 最黑人憎係後面個細路女, 全程大聲講野一陣"媽咪D野飛出黎既, 唔鍾意呀", 跟住又話"點解佢唔走既", 跟住我就話"點解你咁多野講既, 靜左半分鐘又嘈過, 無可否認, 呢套真係好睇, 但呢個環境之下, 我真係唔可以全程專心睇戲!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

銀級玩家

雖然我都好鐘意小朋友,但睇戲??NO WAY! 仲有一樣好得人驚,就係佢地會尖叫~再唔係就成日出出入入,真係好煩!

回復  mrlittlejacky
你正正講左我今朝既遭遇, 0925場旺角百老匯, 左邊有個肥哥, 耐唔時訓著打鼻鼾, 右 ...
ewartuen 發表於 2011-7-24 19:49

鉑金玩家

回復 27# ewartuen

點解妳要去呢間睇?行多兩步去ua啦

黃金玩家

回復 17# circleli

今日終於同老細入左場, 睇左3D版. 本來想睇英文版, 不過見MCL網頁要去機場先有, 所以都係粵語版算喇....

可能之前期望實在太大喇 , 今次入場有少少失望, 係少少姐, 套戲其實無問題, 係好好睇既, 睇完第一集唔夠o候想再添食既今次都交足貨俾我, 例如話蓋世五俠既功夫場面, 阿寶既身世等等. 咁失望既係咩呢? 就係覺得上次故事多姿多彩d, 上次講阿寶"無啦啦"做左龍戰士, 跟住由唔識功夫學到識, 另一邊箱大狼又走左出黎, 胡貴長老又升仙....... 最後阿寶係失望之際從養父口中得到"There are no secert ingredient..."既真理, 再融入功夫從拾自信, 打敗大狼, 講下呢邊講下果邊, 係有好多枝節既, 中間有笑料有動作又有靚景, 唔會覺得悶. 今次故仔就直左d, (怕有師兄未睇唔駛講咁明啦) 一開始就已經係一個危機(十零廿分鐘), 跟住己經講成班師兄弟一齊去化解(咪既係打囉), 一路做到尾就打到尾, 一條直路完全無彎轉, 更好笑既笑話都好, 在劇情上其實都有d悶. 而且"前後呼應"位少之又少, 已我記得既只係"心平氣和...", 可能第日返睇BD果陣會搵到多d啦 . 甚至我預期既同第一集呼應位好似都唔見.....  可能我表達力差, 我所講既"前後呼應"位, 例如Terminator咁多集都成日出現既對白: I'll be back; Come with me if you want to live; 大隻佬洲長係都要載黑超, 係都要座harry.... 果d, 用黎做笑料又得, 加深印像又得, 總之睇起上黎會投入d. 不過我地睇開英文版, 會唔會英文對白先有就唔知喇, 希望有啦...... 同埋上一集師父戲份好高, 今集剼變閒角! 另外既三位中原武林三大高手鱷魚先生同兩隻大水牛,簡直係路人甲乙丙, 之前仲意為佢地好好抽..... 超!

另外阿寶既身世之迷, 其實我覺得係可以再玩得刁轉d. 依家咁樣知法, 都係直左d囉... 不過今集既功夫動作姿勢係明顯好過上集既! 起碼上一集大狼所打既, 我覺得係"西洋拳".... 同埋上一集單對單場面多d, 今集就大場面多喇, 所以畫面設計上會比較覆雜, 要俾多d眼力至得.

畫面方面, 3D效果都OK, 我就覺得肯定無亞凡達咁生硬先. 但場景, 其實應該講"選景"方面, 小弟愚見好似仲差過第一集. 今集無翡翠宮既華麗, 又無壯麗既山水風景. 可能上集鄉村d, 今集比較城市d啦, 不過劇情都係咁講既. 水墨畫手法, 第一集印像最深刻既係一開始係阿寶既夢境, 感覺好新鮮, 場面又大. 不過今集新鮮感無左喇..... 聲就唔駛講啦, 大把試機位. 而第一場打鬥既金屬撞擊聲同第一集一樣係我至愛, 今集大把有得聽, 有排"吉耳", 正呀!

最尾就係, 大家估下有無第3集呢? 最尾果幕咁樣.... 有就好喇! 仲有仲有, 就係胡貴長老雖然升左仙, 但第二集仲有份嫁, 就係Dreamwork logo果幕個釣魚郎呀, 記住"探"下佢老人家喇.....

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +5 收起 理由
alexming0101 + 10 正.多謝師兄
阿定 + 5 原創內容

查看全部評分