設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 睿志 NFB - 1 2 DAC及耳機放大器開箱

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
NFB-12機身2kg左右,大小就像一個電腦的光碟機

機身後的插位如下,係冇平衡輸出既

跟機一條usb線,一條optical線,電源線,連機一部$15xxhkd

為了方便測試,只已PC > USB > NFB-12 > DT880,眾所周知DT880風格清淡,三頻平衡,在NFB-12推動下,聲音暖厚了帶點甜味。

再來接上HD650,厚聲加厚聲會變成點呢,結果又唔係好厚好濛,但仍改變不了650的聲音慢,低音仍然有點鬆散,唔係好夾聲。

最後接上ED8:dev:,就和下的預計一樣,NFB-12採用WM8741呢粒DAC,聽說風格係有d analog味,並非走高分析力音場闊,所謂音色中性帶點甜味,正好為冷聲既ed8中和一下帶點暖意,人聲亦厚了點好聽d,起碼係我想要既效果。

後話,其實我聽過既dac唔算好多,小弟木耳,好多價錢比佢貴既dac我都聽唔出有乜咁好,值咁多錢,nfb-12俾我既聽感同以前部ipod 3gen好相似,係一部有感情暖厚聲既機,對中頻虛虛地既系統有改善,但夾HD650個類就一般啦,小弟亦試左用老虎卡既coxial out接去nfb-12,質素係比cheap cheap usb線高,音場闊左,高音又清d,黎緊仲會試下將nfb-12接去TP-60推我既quad lite喇叭睇下有乜化學作用,亦想試下用佢接去廳既KEF Q500,換下Power cord或買條furutech gt2 usb cable,真係大把野玩。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

鉑金玩家

開頭我都係想入呢部~ 但欠缺親身用家既網評~ c 兄呢次解開左我既疑問~ 我諗我對 Denon D5000都唔係咁岩夾呢部 NFB-12 Lu ~

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Nice review!!! My purchase will arrive soon! Looking forward
源:馬仔SA15S2/心摩CA650BD/Stello DA100
擴:銘達MC7R/金仔P300L/馬仔SR6003
揚:三角Trio
線:Madison/PELab

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

好低玩咁喎!樣靚身材正,我都想試下夾唔夾我隻z1000,師兄依隻野係未得上網訂,hk唔知有無現貨呢?

你手頭上果3隻耳筒全部都係一級毒物來的,真羨慕呢

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

nice review!!! waiting for my one!

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

煩人一問
AUDIO GD的DAC SUPPORT MAC機嗎?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# chimkit

師兄一定要上網訂,而且出貨都幾慢,我今個月5號入數,今日先收到貨,等左差唔多兩個星期。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛將NFB-12接去廳部HTPC當DAC用,
HTPC > USB > NFB-12 > RCA > Onkyo TXNR808 > KEF Q500

有提升bor,一直都厭Q500個中頻人聲有小小虛,接上NFB-12後中頻豐厚左,人聲都近返些小,暫時煲下先,下次再換USB線同power cord補補佢,咁既價位真係交足功課,唔會令你覺得用左好似冇用過咁。

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  chimkit

師兄一定要上網訂,而且出貨都幾慢,我今個月5號入數,今日先收到貨,等左差唔多兩個星期 ...
rockerlam 發表於 2011-7-20 00:59

你還好的,我4號訂了一部dac,本來7號到貨但現在還等緊,舖商說21會有貨比到我,希望今次唔係流料啦!

我本身都想買多部dac在廳用的,睇左你report之後對你的玩物好有性趣呢~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# chimkit

我覺得等唔係問題,最辛苦係我入數後,佢一個確認收到我錢既電郵都冇,試過send email問佢收唔收到錢,佢只係答我會盡快查下同發貨,攪到我個心七上八落