設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Panasonic Plasma V20 黑位問題

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我想請教一下各位師兄
當我睇戲全屋關燈情況下,16:9嘅畫面上下兩行黑邊唔係全黑而係有微光帶灰,呢個情況正唔正常?
同埋部機一着機果時全畫面會帶灰光左,呢個情況又是否正常?

TV: Panasonic P50v20H

Thanks!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我想請教一下各位師兄
當我睇戲全屋關燈情況下,16:9嘅畫面上下兩行黑邊唔係全黑而係有微光帶灰,呢個情況正 ...
hei_lam 發表於 2011-7-16 03:04

正常,隻 PANEL 的磷離子放電唔夠快,
所以你會見係有輕微的光影 (crosstalk?)。
當離子放完電而又無新影像資料傳到。
所有像素點變回全黑,你就乜光都見唔到。
KURO 9 係開機時都有此現象。

專業玩家

Panasonic Plasma V20 黑位問題

即係plasma 係做唔到全黑?一定帶少少微光?
有無咩setting 可以幫助一下因為上下兩條邊唔係全黑好唔舒服。
Thanks!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

PLASMA 只有08年PIONEER KURO 先做到黑邊黑到同框一樣 , 當年賣$49XXX-(而家只有二手賣) . 如果要Panasonic 做到同樣效果可能要等多一代VT40先有(以P記每年改進黎睇) . 用LCD果D就直頭唔駛熄燈睇, 技術要平係需要D時間 , 而家剛開賣既VT30都有改進 , 不過同KURO比仲差一步 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

正常,隻 PANEL 的磷離子放電唔夠快,
所以你會見係有輕微的光影 (crosstalk?)。
當離子放完電而又無新影 ...
plnl88 發表於 2011-7-16 03:21

師兄,我部50ST30H都係咁,但係你話當部電視收唔到新既訊號,就會變返全黑,咁我既情況又正唔正常呢?

當我播一張全黑既試死點相片時,畫面長期都係微光帶灰色,並無出現你所講隔一陣就會變全黑既既情況。
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄,我部50ST30H都係咁,但係你話當部電視收唔到新既訊號,就會變返全黑,咁我既情況又正唔正常呢?

當我 ...
chung190030 發表於 2012-1-3 13:41

正如里奥師兄所言。可能 PAN 仔重未得。或者係亞洲版重用緊 Infinite Black Pro filter 而非最新的 Infinite Black Pro II filter 之故。
只有美日版的 VT30 才會用 IB Pro II filter 的。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# plnl88

師兄既意思即係我既情況係正常既?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

黃金玩家

回復  plnl88

師兄既意思即係我既情況係正常既?
chung190030 發表於 2012-1-3 15:21

應該係正常。