設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

help!!!買咗隻tune機碟(blu-ray)..完全唔識用.....

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
help!!!買咗隻tune機碟..完全唔識用.....打算tune部lcd(sony46w400a)

但唔知點tune...有無人可以教下我...!?thank very much!!各位..

ps:圖中塊膠片有咩用..?(紅黃籃色)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

個膠片係FOR調色既, 好似對比度果D都係用呢個工具架,
隻碟我都未用過, 不過全英文都好似係 STEP BY STEP咁 PLAY來效既呢!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

前幾期AV雙週有教

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

AV雙週第82-86期有教

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都買O左呢隻碟
講真用呢tune 機重衰過用肉眼tuneSmilies024

進階玩家

thx!!各位...gm可以响邊度買返前幾期AV雙週...?
thank very much!!

[講真用呢tune 機重衰過用肉眼tune...]即係tune個畫汁重衰d..!?Smilies009

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 kkmkkm 於 2008-10-5 19:44 發表
thx!!各位...gm可以响邊度買返前幾期AV雙週...?

[講真用呢tune 機重衰過用肉眼tune...]即係tune個畫汁重衰d..!?Smilies009

我講未必O岩
你自己試下
有個圖你有上下兩行顏色格仔
將filter嘅藍色係用嚟校colour
紅色係用嚟校色温
主要係要用filter令到幾個格仔校到同一個色
綠色係最難校, 一般可以唔駛理

另外用O的黑白圖嚟校光亮度同對比度
主要係不斷用光亮度同對比度去令到你見到最多嘅格仔

希望幫到你:handshake

進階玩家

原帖由 chhanthony 於 2008-10-5 20:19 發表

我講未必O岩
你自己試下
有個圖你有上下兩行顏色格仔
將filter嘅藍色係用嚟校colour
紅色係用嚟校色温
主要係要用filter令到幾個格仔校到同一個色
綠色係最難校, 一般可以唔駛理

另外用O的黑白圖嚟校光亮度同對比 ...

8卦問吓....ching你係用咩機..?你最後都係自己set返自己心水隻色..?定係由佢..?

你個seting係點...?
backlight...
picture...
brightness..
colour...
sharpness...?
唔好意思,問題多咗..Smilies027

1萬

白鑽玩家

原帖由 kkmkkm 於 2008-10-7 23:44 發表

8卦問吓....ching你係用咩機..?你最後都係自己set返自己心水隻色..?定係由佢..?

你個seting係點...?
backlight...
picture...
brightness..
colour...
sharpness...?
唔好意思,問題多咗..S ...

我用緊Benq W5000
呢部機真係好難校
自己校O左好耐先叫做好O的
但都係有少少偏色
因為自己無儀器, 唔可以好確定咁講O的顏色係唔係標準
所以我遲下都會揾個有isf專業資格嘅人上嚟幫我校
但用儀器tune機唔係要set到部機靚
而係要令佢如實地反影你嘅source想表現嘅O野

其實如果唔係吹毛求"痴".
你用隻DVE嚟校光亮同對比
顏色就校到自己睇得舒服就ok

而每部機嘅config唔同, 所以我會setting唔會O岩你用

以上只係個人嘅少少意見未必.