設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackysam33

有請電腦高手幫幫小弟 睇下電腦發生咩野問題;!!!{急}

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

i think it's display card have problem, so you better check your display and see is there have any dust on the display card fan and check the display card fan work or not.  Because you have the BB sound when you play games.

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,不如你裝個HWmonitor check下打機時d溫度。

新仔玩家

今日拎左電腦去整..整完開得反電腦..
都正常反;但仲有戈問題...
我玩HeatProject/勁舞團/龍之谷..等等game都係正常..
係點解我玩緊vlan玩魔獸爭霸III 既game {信長/絕信/TD..等等}
電腦主機都會發出bb聲既/_\? 但當我彈出去桌面bb聲就會停止..

其實係隻game問題..?定係我電腦問題..? 點解只係玩vlan 既魔獸爭霸III 先會有bb聲???

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

CPU 過熱,因有D,game 勁大食.
因Display card 吾夠快所以CPU Full load.
wrxgc8

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

今日拎左電腦去整..整完開得反電腦..
都正常反;但仲有戈問題...
我玩HeatProject/勁舞團/龍之谷..等等game ...
jackysam33 發表於 2011-7-12 01:38

你D舊既裝備今時今日真係開個多D flash網頁都lag爆,又裝埋咁多 game&應該重會成日亂裝軟件,見你Dpc認識又唔得你個winxp應該花晒,再加埋部機用左都應該幾耐唔排除硬件老化,可重裝winxp試下,不過最後都講句師兄都係有個upgrade pc既預備

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

3千$搵人幫我(齊)反尼

E2180+2G RAM +945GC+320G HDD+G210

星級玩家

係咁的;岩岩新買無咩事;
但過左幾戈月電腦玩game(例子:魔卡3~信長)
會不停發出bb聲;上網睇原因話吾到b有吾同原因;
但係我電腦係不停咁b;但如果吾玩game就吾會有bb聲
但慢慢開始嚴重;bb下會有一戈藍色畫面出現;
之後就自己重新開機;開完機就話吾知咩野錯誤;
以家仲嚴重...有時開緊機會當機(上網/打機)都會
仲愈尼愈嚴重;當3~4次機 之後我再重新開機後先開到機;
我想知我電腦發生咩野問題? 我發現一樣野
我主機底版有一個硬件寫住>GIGABYTE<既野
好熱..係熱到 用隻手點住1~2隻手都熱到好痛;

其實係吾係自己過熱? 我主機有4個風扇仲吾夠 咁要點做?
希望有電腦高手解答我>< 感謝
jackysam33 發表於 2011-7-11 03:33 AM

MCH

download 個Coretemp睇睇
http://www.alcpu.com/CoreTemp/CoreTemp32.zip

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

寫住>GIGABYTE<既野
好熱.. 係正常...NB係咁...冇大問題....如果你吾想佢咁熱...可以換HS...
http://www.coolermaster.com.hk/category.php?category_id=14
去ssp有好多北橋散熱.....但我估你似overheat 多...
你可以download d software.... "gpuz" "cpuz"
再用FURMARK 1.9 燒機 5-10 mins 夠la
display 210 係熱....但我估cpu熱D...
仲有主4個風扇 吾=夠.....
用咩風扇...用咩主機case.....d風扇點set.... 最好upload photo....

但$3k =.=" 俾我吾會咁整.....樓主俾左個咩朋友????

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你打機佢reboot完會吾會好快又reboot......
你用咩case?? 火牛??? 有冇單可以知買左咩??用咩brand????

#1. display card 有冇得set fan speed??? (有就吾用auto...開100%先)
#2. 用FURMARK 1.9 燒機 5-10 mins ....留意個temp會吾會太高....有冇reboot...
#3.用cpuz 留意個temp會吾會太高....有冇reboot....

如果#2 over 90'c 又有reboot.... 咁99%display...

ps.下次post photo ...記得~記得~記得~記得~記得~記得~記得~記得~block 左佢個window code  =.="

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

星級玩家

你打機佢reboot完會吾會好快又reboot......
你用咩case?? 火牛??? 有冇單可以知買左咩??用咩brand????

#1. display card 有冇得set fan speed??? (有就吾用auto...開100%先)
#2. 用FURMARK 1.9 燒機 5-10 mins ....留意個temp會吾會太高....有冇reboot...
#3.用cpuz 留意個temp會吾會太高....有冇reboot....

如果#2 over 90'c 又有reboot.... 咁99%display...

ps.下次post photo ...記得~記得~記得~記得~記得~記得~記得~記得~block 左佢個window code  =.="
blindfaith3by8 發表於 2011-7-12 03:24 PM

cpuz點睇temp?