設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有冇人覺得而家出d碟太多版本...好煩

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有冇人覺得而家出d碟太多版本...好煩??
好似林子詳新既兩隻cd咁...
一見佢出新碟...當然真係好想買...
但係又知遲d會出個再好聲d既版本...咁我買唔買好呀..
買左自己又好似蝕左....爭d爭d咁....
唔買....又好想快d聽...

好似劉美君既Love Addict又係...
而家又話出k2hd版..咁我之前買左果隻點呀..又賣返出去呀..
最抵死既係佢k2hd版係冇隻dvd送...咁昕係點呀...兩隻都買呀??
好啦...我投降啦...再買...跟住下個月你又出多隻blu-ray版咁點呀..
一係就幾個版本一次過出哂比大家選擇,唔同版本有唔同市場,係好野就唔怕冇人買啦
我都係想買下碟聽下歌遮...點解要咁煩呢??
仲有就係點解咁鍾意出返唱歌呢??係穩陣d好賣d...
但係d身為天皇天后級既實力派都冇信心創作新野,要行d咁穩陣既路線,
咁仲邊有其他人作d好歌出黎呀?

夜晚晚純粹發洩下...冇特別意思...
聽日開始我都係會照買的......

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章

I agree, but these music companies don't care....they're just out to get your (and my) $$$
我收藏的經典粵語流行曲CD (now over 1,500,000 views - as of April 9, 2014)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔好怕煩, 呢D情況會繼續出現
唱片公司立場 -- 係想你買晒所有版本
唔只本地係咁, 連外國都係, 例如: 有好多暢銷碟, 每五年就出一個版本, 15, 20, 25, 30....週年...

鑽石玩家

同意, 而家好多時都睇定d先買

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
有冇人覺得而家出d碟太多版本...好煩??
好似林子詳新既兩隻cd咁...
一見佢出新碟...當然真係好想買...
但係 ...
kinfaat 發表於 2011-7-8 02:25

師兄大概吾知CD/CD鋪有幾難做,往前十年单系荷購就幾間CD鋪
beat三楼,mu-one二楼,如果老少少重記得吾好話pop cd,連發燒CD
都系$78,知吾知幾薄利,系$3一張 点為皮
賣poster咯$10一張,冇錯由廿年前CD都系付屬品
甘信和賣幾錢,散貨價+$2甚至-$2,賺咩
no no no你地吾明,當年丁方四米鋪仔,可以肘落宝記
過百萬,吾錯你估到佢賺咩

所以吾好怪唱片公司,最好既EMI studio同宝記Dragon studio都冇左
刘華同杜志詞开既Q sound都賣埋,甘你都知香港pop運数行成点垃

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
cat35a + 10 good say

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實吾需煩,要求不高的話,CD 亦可以好好声。
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

銀級玩家

唔會為唔同制式買同一張片兩次除非好好好好鍾意.
但本地制作唔會比到囉.
連買o既原動力都欠奉仲點可能買兩次.

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄大概吾知CD/CD鋪有幾難做,往前十年单系荷購就幾間CD鋪
beat三楼,mu-one二楼,如果老少少重記得吾好 ...
agic 發表於 2011-7-8 07:55

Agic 大師真的什麼都知道。神人呀 !

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

明知佢會出多版既, 我會等佢出齊晒之後先買.
好似多版王 Eason 咁

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我就唔駛煩, 有原版就買原版, 原汁原味亦最平衡。