設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] <原創>業界趣談系列5: 恐怖生存遊戲新手入門指南

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

'新'主機上面得返Silent Hill Homecoming 仲有保留Key items, 心目中恐怖生存遊戲一定要有呢樣野, 其他果D ...
大佬John 發表於 2011-7-7 20:30

當年在零晨玩「零」系列時,去廁所都不禁左望右望,明知係自己屋企都要疑神疑鬼,哩種就係「零」系列成功嘅地方。
爆升爛面哩d叫咩....我只認為係核凸,

Dead space 2我未玩,但如之你認為ALAN WAKE唔好玩,因為佢係一隻純動作GAME,冇items冇解迷,
但事實上ALAN WAKE在評價上比Silent Hill更恐怖。
你在youtube只睇住人地玩覺得不外如事,但你唔會明白人地有幾「餚抵」....

上面講過「恐怖係一種感覺,由心而發」,
不論遊戲類似Silent Hill般解迷,或ALAN WAKE般動作,只要成功令玩者「餚抵」就已經完成佢嘅使命。

在xbox live中,有一隻好簡單嘅puzzle game,單睇畫面冇咩特別,我同亞T等人都有買,個個都感受過「餚抵」係咩一回事,
當我要放下最後一個方塊時我係餚抵到叫我女友放,因為咩係餚抵粒子濃度已達到臨界點,睇嘅人係永遠唔會明,所以比佢放.....
只係其並非一隻恐怖game.....

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 11# marcolau

Alan wake只係唔係我果類型o者,  解謎係以前Survival Horror必有既原素, 反之只有解謎冇動作冇恐怖既純AVG(Syberia, Longest Journey)我都會玩下, 純綷恐怖如F.E.A.R 意慾就冇喇. 即係除左鬼同喪屍, 都要有 "和尚、狗、美女 驟艇過河"既謎題, 將A物件帶去B地點, 通常同一個場景要來回幾次

...Alan wake佢有個好既劇本, 環竟風格設定, 不過玩法直線, 執子彈既紅色箱同Max Payne一樣, 要收集既"線索"方面就只有手稿 同成就專用既咖啡壺...物理系統 反車 果D都係預先program定, 同玩家冇乜互動...所以我會話 a窿 In the Dark 甚至Saw o岩我玩多D, 佢做唔到恐怖, 但都有適量既解謎同互動

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

話時話幾年前隻《Alone in the Dark》我覺得ok~

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  marcolau

Alan wake只係唔係我果類型o者,  解謎係以前Survival Horror必有既原素, 反之只有解謎冇 ...
大佬John 發表於 2011-7-8 00:03

Alan wake未出之前,如多人都以為同Silent Hill同類(包括我),但出左之後大家先知係純動作,結果好令多人都失望....
但對我黎講,冇先入為主嘅心態,動作game就用動作心態去玩,評價亦唔會同avg扯上關係。

動作game要求動作性,如果有互動有解迷只係錦上添花,就如孖寶兄弟都無需要有互動,相反你就將Alan wake同avg拉埋黎睇,
Alan wake絕對係直線,冇線索,冇items,手稿都只係睇故事及成就有用,唔係線索....

你要求係解謎同互動嘅恐怖avg game,但如果一隻恐怖game冇上述要,唔通就唔係Survival Horror...?
Dead Space 係單純動作射擊,但唔可以因為佢冇解謎冇互動而將佢排出恐怖生存遊戲。

biohazard 4 轉路線,但冇法保持恐怖,反之Dead Space以同一手法卻相當成功,
唔係因為Dead Space d怪核凸,而係遊戲嘅壓迫感影響玩者心理。

唔可以太old school.....以前機能有限,遊戲手法亦來去果幾味,
如biohazard式,要局玩者係個AREA中行來行去行幾個鐘,唔係搵item同開機關可以做d咩....?
但人有要求,game要進化,不論BH或零都係由第一代局係屋內去到走到街上。
如今機能勁左,地圖大左,好多game都會將items放係附近,費時玩家行得太遠...如Alone in the Dark
如果在大地圖,但又將items四處擺,就出現行多過玩嘅悶局,Silent Hill Homecoming我只玩左一陣,但就應該就係哩一種。

老外鍾意玩核凸,如驅魔人嘔晒野,猛鬼街甩頭血腥等等...
日本人就鍾意玩心寒嘅貞子式恐怖。
所以恐怖在老外同日本人眼都唔同,表達手法亦有分別。
老外鍾意Dead Space,日本鍾意零,無可厚非。

銀級玩家

話時話幾年前隻《Alone in the Dark》我覺得ok~
@肥狗仔@ 發表於 2011-7-8 00:10

Alone in the Dark我幾中意,不過衰操作...

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 14# marcolau

之前Silent Hill Downpour公佈D畫面, 又係森林+auto save...我諗住pass. 佢依家又放左D室內畫面出黎, 多左D拉機關位, 咁就要買了.

Survival Horror係一個類目黎架嘛, 廣義上字面無包括要有解謎, 但狹義上2000年以前survival horror仲係好純淨既時侯, 數得出呢個類型入面既game都係有解謎、鎖門 既成份, D人話RE4脫離左survival horror, 除左係佢變得唔恐怖之外, 就係冇左解謎... 恐怖game年年都有人出, 之所以D人仲會問:依家世代survival horror係咪已死... 唔係話D game唔恐怖..係指佢地冇左解謎成份o番..

情況就好似AVG咁(Adventure), 如果係電影既分類, adventure(歷險)會包括Tomb Raider, Indiana Jones一類, 但係AVG 既forum入面, 原來AVG唔包括Tomb Raider同Indiana Jones(除左DOS版), AVG只限於Monkey Island,Broken Sword果類純解謎周圍搵野既game...唔准跳黎跳去射槍... Silent Hill, RE, a窿等就被排除左係AVG以外, 定性為survival horror, 可見解謎o係呢類目入面既重要性, 反而恐怖係次要, 即使恐龍危機無鬼無喪屍, 都o係呢個類型入面...

不過都係各處鄉村, 大陸forum無論Tomb Raider, Silent Hill, Monkey Island...全部都係AVG...非常之廣義化..
2000年以後Survival Horror都被廣義化左... 基本上恐怖就已經係..
「我認為『生存恐怖』一詞在《Dead Space 2》之中仍然存在。Issac(主角)在遊戲中嘗試在充滿危機及恐怖的環境下生存下來,所以這對我們仍然有意義的。『生存』對於恐怖遊戲來說至關重要,它應該是同類遊戲的原動力。」

↑呢個人真係純綷照字面去解Survival Horror...
其實佢只係恐怖類, Amnesia就真係歸宗既Survival Horror喇.

銀級玩家

之前Silent Hill Downpour公佈D畫面, 又係森林+auto save...我諗住pass. 佢依家又放左D室 ...
大佬John 發表於 2011-7-8 05:51

我都係照字面去解Survival Horror....
咁即係解謎同互動嘅恐怖avg game啦,但我上文都只針對恐怖黎回應。

現今遊戲好難歸類,
十幾年前,只有橫向動作時,動作GAME一個名詞係好易分別。
但如今解謎門鎖等在動作GAME不時出現,早前有人同我講,某某GAME係動作解謎類,我就反問佢今時今日有咩GAME唔係咁。
如Alan wake中,主角要靠拉機關擺動吊燈令光可以射爆門鎖....咁就乃野喇(其實Dead Space都有d咁野),
到底佢係動作GAME定恐怖生存遊戲......

如果以你定義上,biohazard 4仍然係Survival Horror,因為佢仲有丁屎咁多解謎,不過BH5就冇份lu....
除非Survival Horror代表必須有幾多%解謎,幾多%門鎖,就事情就好辦喇。
否則都係含糊.....

Steve Papoutsis︰
「很多老一輩的恐怖遊戲都是依賴了其繁雜及固定的控作來形做出一份緊張。我相信現在的玩家已經追求更個性化及更靈敏的操作。畢竟他們要玩的是遊戲而不是操作手柄。」

舊派有一套想法,但遊戲總唔可以停留係一個位。
以前局係個AREA冇野搵野搞,但現今遊戲可以做嘅事太多,如Alone in the Dark可以揸吓車.....
如今是否要將有丁屎解謎嘅動作GAME歸類一個新名詞動作解謎.....咁我相信動作game已死。

三潮玩家

回復 17# marcolau

佢係咪講坦克車式既操控呀...呢個都係ps果代既survival horror既特點...我. . ..鐘意.....
ps3上高果D全都已經係第三身要用analog棍X2.. 改良左操作就要加GPS加多D射擊, 掃走puzzle...其實之間唔掛勾...只係遷就美國人D快餐文化...(近年夠膽出原創系列都係歐洲背景...ObsCure, Cold Fear, Amnesia)

就好似xbox個手制為美國人設計, 用PS3果個會太細, 因為食快餐多, D香腸size手指... 連砌高達都係偏向1/100...144太細..

高級玩家

勁鍾意玩恐怖game!!! 好多時仲嫌佢地唔夠恐怖驚嚇
希望黎緊隻silent hill夠晒恐怖啦

銀級玩家

佢係咪講坦克車式既操控呀...呢個都係ps果代既survival horror既特點...我. . ..鐘意... ...
大佬John 發表於 2011-7-8 10:17

你未玩Alone in the Dark咩....?好多時都要揸車(坦克車式)...

唔講都唔記得有隻Cold Fear,哩隻真係正,ObsCure玩左一陣.....
反而你提哩兩隻game我就知你要求係咩.....事關我真係對biohazard式冇咩興趣,
Cold Fear在氣氛上掌握得好好,同今日Dead Space非常相似(只係氣氛)....
Cold Fear果d都好多年前喇...Amnesia未玩過,哩隻視點唔好搞我。

其實舊xbox有「零」1~2集,你可以搵搵.......