設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 新手想 DIY 電源線俾 LCD TV 用, 請咁多位大佬指教 (Updated)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Update:

話說 3 號果日pat pat 痕去鴨記買0左條 Denko 藍線同 IEC 頭
返0黎已經拿拿聲駁0左條線, 用住個cheap 三腳插, 放響電腦度 run in 住先
等候 MK 紅頭0既來臨

到0左今日, MK 紅頭終於到手喇!!

即刻抆番果條 run in 0左足足 180小時0既 PC 出0黎

因上次已經開晒線皮cut 預0岩晒長度, 今次只係鬆鏍絲拎番條線出0黎就得

打開個 MK 紅頭之後, 發覺正如各位師兄所講, 果兩塊膠片真係無可能放得入條線0既, 唯有狠狠地剪0左佢!

剪完之後放條線入去0岩0岩好, 好緊但0岩0岩好放得入

最後上番個蓋, 大功告成第一條DIY Power Cable

頭先響街熱到個頭暈暈地, 而家唔試住
等夜0的試下條線先
希望會有我都睇得出0既分別啦!!

Original Message:
都要怪大家一句, 你地0的電源線太毒了........................

細佬用0既只係 cheap cheap 裝備
LG 32" LCD TV
Sony BDP-S360

響睇 bluray 時, 有陣時會見到一0的位置會好似雪花, 或者磨沙咁0既地方, 呢0的係咪就係大家所講0既雜訊呢?
但我又覺得好奇, 睇高清電視就唔會有呢0的情況, 咁係關 Bluray 事定係關電視事?

Anyway, 如果真係雜訊0既話, 聽大家講換電源線可以減少雜訊, 而且可以令黑色0既地方更加清盺, 同埋可以令顏色更 sharp

但因為我未感受過電源線0既效果, 始終都係有0的半信半疑, 加上家境貧困
所以第一條想平平地試下

頭: MK Hospital Grade 13A 英式插頭
尾: Hubbell IEC

線材方面, 未有決定, 見好多師兄都係用 Denko 入門, 價錢亦唔貴, 所以都諗住去睇下呢隻牌子, 睇下有無適合電視用0既 Denko 線.
或者大家有無入門級0既線可以介紹? 最好每尺唔高過 around $20
如果可以0既話, 請介紹埋我咩地步有得買, thanks thanks

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

CHING 我之前DIY DENKO 啡色線用係SAMSUNG 40C630 LCD TV 畫面光咗,色彩豐富咗,由其是紅色.正,老細都相當滿意,價錢都算OK,DENKO啡線+MK紅頭+平價尾插,**小心TV背面夠唔夠位,如果唔夠要用曲插,希望成功

鑽石玩家

SSP 昌X買在電源線最下方^^

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHING 我之前DIY DENKO 啡色線用係SAMSUNG 40C630 LCD TV 畫面光咗,色彩豐富咗,由其是紅色.正,老細都相當滿 ...
wantf1 發表於 2011-7-3 00:29

thanks thanks
Denko 啡線0岩電視用?
我見其他師兄整完係用響音響度

anyway, thanks thanks
如果無其他師兄俾到建議我, 我估我多數都係 denko 架喇

唉, 今日忍得幾辛苦, 有三四次都差0的起行0左去鴨記

鑽石玩家

GoGo坐言起行

鑽石玩家

buy it or not? or have other good choice?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄.......
想問下你果條 Denko 啡色幾錢一呎?

我去 "昌機" 睇0左好耐唔見有 Denko 0既電源線
響隔兩間0既 "申順" 就見有幾條
但啡色係最平果隻只係 4 蚊一呎, 唔似係大家用果一隻

最後...... 為0左唔好連車錢都白蝕埋咩都唔買
我求其買0左條 denko 藍線, 只係 8 蚊一呎玩住先........

家陣駁0左 IEC, 等緊同 ming563 師兄買埋個 MK 頭, 就駁0左佢插落電腦一星期再搬去電視

鑽石玩家

ching not this shop, my power cable around 39/m not 4/ft,
but you also can try blue one, and let see what condition come out from TV,
Sorry ching maybe i wrongly type where am i buy the brown line..sorry

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

39/m 即係大約 13蚊一呎, 但我見唔到有呢個價0既啡色線呀......

如果你醒起果間0野個名同位置, 講聲我知呀
如果試完呢條有興趣再試0既話, 可以去買, thanks thanks

家陣忍唔住, 等唔切 ming563 師兄果0的 MK 頭, 0岩0岩求其搵0左個三腳插, 駁0左之後插緊電腦 run-in 住先, 到 MK 頭0黎一換就可以插入電視度用

新仔玩家

Denko Brown 有幾間有, 其中一間是在賣電腦雜貨新昌向西九廣場再行過幾個鋪位那間大鋪(忘記了名字),線在鋪最入位置,先前見應該是11.5/尺, 另外昌X 再向前行, 其中幾間也有, 但是價錢是以米計,貴n小小, Denko brown同你先前買藍色 主要分別只是多了一層錫紙做屏蔽