設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: truncate

[喇叭組合] Chario 吹雞站

黃金玩家

chopinlau 發表於 2015-1-25 08:31
特價買了隻PHOENIX中置$2*xx

超抵,我果時買3字頭

黃金玩家

chopinlau 發表於 2015-1-25 09:12
你咁講我又無試吓放黑麻石喎!要話比個FD 聽先 。

我本想用萬三升級其它牌子SPK 的,但這價位的SPK 又不 ...

Haha! 再唔夠好就換埋Delphinus四隻橡膠腳,用金屬腳,還有用銀的spk cable。
應該有好大改善,我用delphinus做後置都覺有d浪費,但又唔捨得賣咗佢。

原來chario 夾老麥都咁掂,最驚咁夾d低音爆肥。
諗住只可以夾金嗓子先好,但又唔鐘意金色的外型。
咁要再去多d食麥當奴儲吓錢先。

黃金玩家

係度靜靜地開個箱先.
其實都已經係兩個幾月前.
點解唔MA6700??? 因為我(窮)相差成皮野.
可以留番1皮買過部DAC, 例如Mcintosh D150
所以冇 AV bypass 都照去啦!

睇戲方面, 加咗合併即刻成套野精神晒.
比起以前淨用AV amp 真係輕鬆又自然. 出力爽快又有力,
可能以前部Yamaha要推對pegasus 座地真係差左少少,相比起係有點慢.
另外中置同前置既立體感係大咗. 以前淨用AV Amp 時中置同前置加埋一齊好似一堆聲咁出.
但係加咗MA6600後就立體感強咗, D微弱聲音好仔細. 大場面都唔會混亂.
搞到近兩個月都要拎返D舊戲重頭睇過.先發覺即使用DVD 5.1聲道 去睇戲,D音效都一樣有唔錯效果.

聽歌就更加冇得比啦!
高中音真係好靚, 可以清楚聽到結他同小提琴D弦每一下嘅震動聲.
連結他手用個Pick 去彈去掃上掃落嘅震動聲都感受到. 小提琴嘅高音嘅弦聲尖得黎又唔刺耳.
Chario 一向都比人話低音好易肥.
但用老麥去推就一D都唔覺肥.
可以感受到低音大提琴嘅Bass 彈吓彈吓好有生命力, D鼓聲沉實唔會肥唔會悶.
小弟最喜歡就係鋼琴嘅聲音, 可以聽到琴手每一吓琴鍵發出嘅尾聲,
踩padal 發出嘅延長聲或者Stop果吓凝聚嘅空氣感都非常正.
彈scale 嘅每粒音上上落落都可以清楚聽到.
控制p pp 或者f ff fz 嘅大細聲力度層次嘅變化, 心靈完全好似比個琴手lead住咁.
真係無得頂

科林玩家

Chario Delphinus & Phoenix

黃金玩家

加咗老麥就自然Update 吓D野.
首先就緊係老麥後面對Jumper.
DSC_0177.JPG DSC_0178.JPG

一插就..........不得了.................完全........分唔出有乜分別.
可能我屎, 聽唔出, 好彩二手野. 唔算太貴.

跟住換埋RCA 線, 暫時駁住OPPO 103D黎聽File, 目標係Mcintosh D150 DAC
之前係Wireworld Solstice 7入門RCA 線, 現在換咗做雲吞河 Waterfall HYBRID
DSC_0180.JPG DSC_0182.JPG

Wireworld Solstice 7音色比較簡潔, 層次唔係好明顯. 舒舒服服咁啦.小品用都唔錯.
Waterfall HYBRID 層次明顯好多la, 用係對Pegaus上面,可以話樣樣有,幾平均.
即使要聽複雜D嘅交響樂都處理得唔錯. 同 Solstice 7比的話,  Solstice 7係會聽少咗D野.
冇咁有韻味.

黃金玩家

跟住又黎雲吞河,
The Revolution Hybrid speaker cable
對我黎講都幾貴, 所以換住比隻中置Phoenix用先.
之前係用Oehlbach 銀線.
睇戲分別係清楚實咗, 但又唔係期望中咁大.有D失望.
希望換埋對前置Spk Cable 會明顯D.

啱啱返埋八隻前置腳仔. 一Set 有四隻.
最Fit 就係用M6螺絲. 好少有M6, 多數M8, 啱晒Chario.
價錢都幾低用. 但塊墊就真係出奇的細.

DSC_0242.JPG DSC_0243.JPG

可能之前用香鷄腳, 換咗真係穩咗好多, 聲音企晒係度.
就好似一件熨直晒嘅西裝一樣.

科林玩家

Chario Delphinus.{:9_407:}

黃金玩家

最後當然試埋對海豚黎聽歌啦!
delphinus係 pegasus 嘅細佬. 一對書架, 一對係座地.
個頂基本上係一樣,1隻38 mm  tweeter, 1隻 160 mm woofer
pegasus 就多隻160mm subwoofer向地下.

delphinus同pegasus一樣, 對樂器嘅還原度都好真實.
特別係有弦線嘅樂器. 發出嘅聲音就好似真的弦聲再撞擊在實木身上發出的聲音 一樣,非常美妙.
用上Mcintosh MA6600 合併去推, 聲音一D都唔會拖泥帶水. POP, ROCK都一樣唔會覺慢。

delphinus同pegasus明顯分別就係低音. 低音會比pegasus弱,
但應知道我所謂"弱", 只係相對, delphinus都一樣可以比返應有嘅低音量給你.
更加唔會出現失控過量嘅wu wu聲. 只是聽一D管弦樂之類或者沉實的敲擊樂, 就冇pegasus咁好氣勢.
中高低音冇分開得咁有立體感. 亦感受唔到彈大提琴或者低音結他果種彈彈吓的感覺.
但有失就會有得, delphinus聽起上黎低音量少咗, 中高又好似變得清通咗. 呢樣野真係各有喜好.

至於睇戲, 書架同座地氣勢上一定有分別. 但加上一個好D嘅subwoofer, 一樣可以彌補番不少.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ah_D 發表於 2015-5-9 23:08
係度靜靜地開個箱先.
其實都已經係兩個幾月前.
點解唔MA6700??? 因為我(窮)相差成皮野.

Well !好嘢恭喜哂影音分家,絕對不同層次 。