設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sutter

[港版] 《關雲長》港版Blu-ray (實物圖及截圖)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

安樂.淨係想起..色戒//

星級玩家

QQ
安樂.淨係想起..色戒//
hgc021321 發表於 2011-6-30 03:15

我净系想起<霍元甲>.
我是蓝光达人, 你高清左未啊.

高級玩家

港版碟..都無咩期望...
今見呢隻碟, 個封面正正常, 又有內圖, 又係 bd 50....算係還得神落..

點都好 kam 出個 d.........

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

安樂出品.......有陰影.....

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

對依套戲印象好深刻   記得戲院上映時 星期六 2350 旺角百老滙大院 ,入座率大約70%  睇完散場開燈時突然覺得好嬲,站起來大聲喝倒采(嘘)   最小有50%的觀眾聲援...  記憶猶新......

高級玩家

對依套戲印象好深刻   記得戲院上映時 星期六 2350 旺角百老滙大院 ,入座率大約70%  睇完散場開燈時突然覺 ...
AST(Gym) 發表於 2011-7-27 21:48

睇過導演訪問都知文戲佔唔少,呢套文戲的評論亦算高.......當然搵子丹做主角係一大敗筆,令大部份觀眾以為係一套打戲

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇過導演訪問都知文戲佔唔少,呢套文戲的評論亦算高.......當然搵子丹做主角係一大敗筆,令大部份觀 ...
yaufung 發表於 2011-7-27 22:22

文戲佔多我是沒問題   演員演技都ok也盡了全力    套戲都好落本   不過唔明點解要關羽無啦啦會中意劉比個老婆    唔明點解要關門打畫面淨係睇到隻門震震吓,一開門d人死晒....    也唔明點解大將顏良可以一刀殺 ,嘍囉就要打咁耐     喺咁大成本同咁有份量既演員之下  拍d咁既野出黎,實在係..........  無辦法...可能咁樣大陸觀眾buy  始終最大市場係國內

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

文戲佔多我是沒問題   演員演技都ok也盡了全力    套戲都好落本   不過唔明點解要關羽無啦啦會中意 ...
AST(Gym) 發表於 2011-7-27 22:42

師兄唔知我有冇記錯,關羽鍾意左條女果陣,條女好似重未嫁比劉備...
咁自己所愛變左大佬條菜,但又過唔到道德關口不能勾義嫂,然而反抗越大心魔越惡...
攪到二哥都不能悻免有性幻想,都屬此情可憫既。

淨係睇到隻門震震~~~~~
此舉應是想借嘶殺聲;而挑起觀眾看不見的恐懼感,不過佢就好似做錯左樣野。
如果係敵人關門,咁比關羽殺哂就係錯估形勢,扺X死。
但係由關羽關門既話,情況就會好似變左屠夫主動入籠劏雞..將關羽大將之風完全扭曲了。

講到寫曹操,又係奇奇怪怪。寫曹操對關羽愛材之心外;更寫其亦有做人難處...
為梟雄曹操在人性上找新據點新角度,可見導演編劇野心都唔細,本來亦可以將曹操寫得更立體。
但偏偏又係做漏左野.....。
「我得雲長 如得天下」 曹操對關羽愛材之心係人都知,然而曹操雖對關羽處處愛惜,但關羽總拒人千里的態度....
如果照[新寫曹操]去論,基於人心肉做,咁[新寫關羽]中;關羽只為曹操係敵人就'為反而反',豈非就成了完全不近人情的屎坑石頭?
而敗;就敗在此處。
編劇想為曹操不是單純的壞平反;不斷為曹操的壞降溫,卻又在不經覺間抹煞了歷史而不知。
而歷史說過什麼呀?曹操是奸的啊!但這部電影中,請問曹操有否真正奸過呢?!
個人睇法是只有展示曹操壞的一面,然後關羽的忠義才不致變成食古不化...
而係真正有根有漒的話比觀眾知,關羽唔埋曹操堆,大家係有眼得見佢冇做錯。
單憑歷史去標籤關羽忠義是不夠的,所以最後連一幕提醒番觀眾[曹操係壞的]也沒有...
又叫人點認同關羽的堅決....係實在既DO THE RIGHT THING。
套戲叫關雲長,但曹操反而著墨更多,實在捉錯用神。

至於打,又係有問題。
冇一個似樣既對手對決,就算CUT哂D文戲比關羽打足2個鐘都係冇意思的。
鬥文,有曹操同關羽的友/敵情拉鋸,但鬥武呢?!
冇為關羽迎造一個有同等份量既高手跟關羽來終極對決,一味打二打六;咁關羽又何來壓力...
主角冇壓力,咪成套戲散哂囉。
導演只著重人性描述,卻忽視了古代武俠基本的起承轉合,白白浪費了觀眾的期待。

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Ken704 + 10

查看全部評分

小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄唔知我有冇記錯,關羽鍾意左條女果陣,條女好似重未嫁比劉備...
咁自己所愛變左大佬條菜, ...
datacoma 發表於 2011-7-28 02:04

good comment

銀級玩家

咁自己所愛變左大佬條菜, ...
datacoma 發表於 2011-7-28 02:04

師兄你冇記錯   關羽鍾意左條女果陣,條女係重未嫁比劉備   只係覺得不如講佢中意既女人嫁左比一個不相干的人好過    如果呢個安排只係為左舖排之後講佢飲左迷酒都把持得住冇做出錯事而顯示佢既忠義,覺得實在多此一舉    武打方面,就算唔計打得好唔好睇,又唔計大兵打幾耐嘍囉打幾耐     佢既拍攝方法都好有問題, 有一場打左好耐,全個場景黑蚊蚊,燈光又黑,打左十幾分鐘完全唔知打乜   戲院睇嗰時睇唔清楚,以為間戲院投射有問題啦,好出BLUE-RAY又睇多一次,一樣係黑蚊蚊完全唔知打乜     真係唔知佢想點