設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[家訪討論] 小改變大改善!謝謝沙田友ANTHONY兄來訪!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

感謝今晚ANTHONY兄的光臨指導!小弟對AV系統重新認識!
聲音:一關LX82個EQ,動態加強左,清晰左多返曬D DETAIL,最後SB CH SET AUTO唔強行PLIIX...D聲返曬來!SURROUND也強化左!後面終於有聲聽到啦!
低音有明顯改善,最後感受到掃褲管啦!好正呀!
畫面:調校後層次感強左,金屬感強左,色校正左~電影感好強烈!節

十分感謝ANTHONY兄!
以後咁近真係得閑要上來坐下!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

Panasonic P50V10H
Denon AVR-X7200WA
Pioneer BDP-23FD
Zidoo X20 Pro UE
Monitor Audio BR5
Monitor Audio BRLCR
Velodyne CHT-8Q

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

感謝今晚ANTHONY兄的光臨指導!小弟對AV系統重新認識!
聲音:一關LX82個EQ,動態加強左,清晰左多返曬D DE ...
heero503 發表於 2011-6-29 23:48

小弟都想學多D, 對e 家的 AV 系統 不太滿意{:5_87:} ,

我用 Onkyo 608

聲音:一關LX82個EQ,動態加強左,清晰左多返曬D DETAIL

==> 是否關 Audessy EQ ??

最後SB CH SET AUTO唔強行PLIIX...D聲返曬來!

==> 怎樣 Set, 可否詳細D ??

SURROUND也強化左!後面終於有聲聽到啦!

==>  怎樣 Set, 可否詳細D ??

我都係用 CHT-8Q , 感覺 低音唔係咁勁 ??? 從來感受不到掃褲管的感覺??{:5_77:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我都想setting呀anthony師兄

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

用得Onkyo就一定要關 Audessy EQ 嫁!!!

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我用DENON都唔開

鉑金玩家

我用DENON都唔開
movietoy.maniac 發表於 2011-6-30 01:48

係唔係全部EQ唔開好d?我都係用Denon,不過cheap 你好多....1911
好似set極都set唔好,開左EQ後好似動態好左,低音強左,不過就細節位聽少好多....

黃金玩家

小弟都想學多D, 對e 家的 AV 系統 不太滿意 ,

我用 Onkyo 608

聲音:一關LX82個EQ,動態加強 ...
samnet1 發表於 2011-6-30 00:09

我係用PIONEER LX82,以前都用過ONKYO906,其實LEE樣野好看你個環境同器材配合,昨晚ANTHONY兄來到都話我個廳比較空壙,反射音會大,可能聲會係室內反射,再加上P記個GROUP DELAY同我SET到好高(可能上面原因),加上EQSET低左某D頻率,所以佢建議不如OFF 左個EQ,一OFF左聲就好曬!當然,佢也教我用中置+/-0dB做REFERENCE SET過曬D聲,結果就已經改善,但你跟來做的話我都唔保證一定會好聲D,因為真係要配合你家居環境。

SB CH個到其實ONKYO你唔開PLIIX或PLIIZ就該聽到明顯分別,如果你只行5.1唔係7.1其實可能無LEE個問題嫁~因為RE-PROCESS D聲濛曬!

低音個到我真係答唔到你,因為真係最難攪,你可以試下搬下個WOOFER,SET個距離,慢慢試!昨晚都係咁!

如果想DETAIL D當然係申請家訪啦,因為我都好流,驚講錯就唔好啦
Panasonic P50V10H
Denon AVR-X7200WA
Pioneer BDP-23FD
Zidoo X20 Pro UE
Monitor Audio BR5
Monitor Audio BRLCR
Velodyne CHT-8Q

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我係用PIONEER LX82,以前都用過ONKYO906,其實LEE樣野好看你個環境同器材配合,昨晚ANTHONY兄來到 ...
heero503 發表於 2011-6-30 07:07

謝謝詳細回覆{:5_78:}

a) 以佢建議不如OFF 左個EQ,一OFF左聲就好曬!當然,

==> 今晚放工 OFF 左個 Audessy EQ 試試 先

b) 佢也教我用中置+/-0dB做REFERENCE SET過曬D聲,結果就已經改善,但你跟來做的話我都唔保證一定會好聲D,因為真係要配合你家居環境。

==> 用中置+/-0dB做REFERENCE SET過曬D聲 , 有D唔明, 我用 Mic Auto Set-up ( 冇 音壓計) , CHT-8Q Auto set 去 -12db, d 低音冇料到 , 自已 set 去 -4dB .

c) SB CH個到其實ONKYO你唔開PLIIX或PLIIZ就該聽到明顯分別,如果你只行5.1唔係7.1其實可能無LEE個問題嫁~因為RE-PROCESS D聲濛曬!

==> 開 7.1 PLIIZ 睇 Avatar , D 低音 同立體音場 好D ( 個人感覺 )

d) 低音個到我真係答唔到你,因為真係最難攪,你可以試下搬下個WOOFER,SET個距離,慢慢試!昨晚都係咁!

==> thanks !!

e) 如果想DETAIL D當然係申請家訪啦,因為我都好流,驚講錯就唔好啦

==>我D AV Equipment 係入門級 , 可否 PM ANTHONY 兄的 link 比我, 希望 可以申請家訪{:5_89:} ,

f) 小弟覺得, 如果可以 家訪  "入門級" or " 中階級" , 相信有更多 的 C-Hing受惠 {:5_82:}

我的 "入門級" AV Equipment ( 有D失禮 tim){:5_89:}

AV Amp : Onkyo 608
Front : KEF IQ30
Centre : Altaic Lansing
Sub : CHT-8Q
Surround : Heco
Blu-ray : PS3 & Philips 7300

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原來要off eq, 我仲諗住佢幫我set 好d 聲會好d 添. 蠢佐!!!
今晚番屋企試下先.
thx ching 既分亨, 玩佐大半年都係未敢搞個eq. 今晚要試下喇.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問p記1020有冇得off EQ? 係邊度off呢? thx