設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: henry3721

[藍光播放機] pioneer bdp4110升級後功能直逼oppo,好驚喜!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我其實無乜搞過 d 字幕, 睇到 ok 就算. 都唔知可唔可以教大細
至於我自己 d files, 多數係 iso, mkv, avi ...
yatterman 發表於 2011-9-15 16:24

請問師兄, mkv點樣可以睇到字幕呀?
download完字幕之後, 是否需要再用其他software打個字幕入過mkv file入面?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問師兄, mkv點樣可以睇到字幕呀?
download完字幕之後, 是否需要再用其他software打個字幕入過mkv file ...
目木 發表於 2011-9-16 00:05

4110可用外掛字幕,但我試過所有外掛中文字幕(如:srt, ass),無論是繁體、簡體、unicode或big 5(for 繁體),都是亂碼。唔知越獄版有無解決這問題。

現只有vobsub才能成功顯示繁體字幕。

轉換詳情可參考以下的link:
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=74555&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D43

進階玩家

4110可用外掛字幕,但我試過所有外掛中文字幕(如:srt, ass),無論是繁體、簡體、unicode或big 5(for  ...
bird 發表於 2011-9-16 09:10

師兄, 抱歉一直沒時間試清楚字幕亂碼的問題, 但我 google 一下之後, 有以下發現, 睇下幫唔幫到你
http://www.av199.com/viewthread. ... p;extra=&page=1

條link 講 4100, 我估 4110 都可能岩用.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄, 抱歉一直沒時間試清楚字幕亂碼的問題, 但我 google 一下之後, 有以下發現, 睇下幫唔幫到你

條lin ...
yatterman 發表於 2011-9-16 09:47

Thx! 師兄。
我好似試過Link裡面的方法,但唔Work,今晚會再試多次。
Anyway, 你有時間至試,我唔急的。有結果就記得通知聲。
OK的話只會加強我越獄的決心。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

c兄們..問多樣野..我見越獄后能讀sacd..但這個bdp是唔得..
有沒有c兄們試過...(純粹問下..因心裏有數..不會要求聲畫俱佳)

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

條lin ...
yatterman 發表於 2011-9-16 09:47

不過試過將file save as ANSI format都係唔work!
唔記得是不是我個字幕檔多於一種語言, 所以出唔到呢!
anyway, thanks!!

進階玩家

岩岩去左 pioneer 官網,出左部新入門 bdp-140
未買 4110 既 ching, 可以等等,睇埋部 140 先

銀級玩家

三星玩樂勲章

岩岩去左 pioneer 官網,出左部新入門 bdp-140
未買 4110 既 ching, 可以等等,睇埋部 140 先 ...
yatterman 發表於 2011-9-16 23:52

wow....thanks ching, this new BDP really can play SACD ga~~~~~~~~~~

進階玩家

c兄們..問多樣野..我見越獄后能讀sacd..但這個bdp是唔得..
有沒有c兄們試過...(純粹問下..因心裏有數..不會 ...
rayray_72 發表於 2011-9-16 14:45

越獄後可播 sacd,我本人無試過,但見過有網上ching show 過圖

進階玩家

wow....thanks ching, this new BDP really can play SACD ga~~~~~~~~~~
cupnoodleman 發表於 2011-9-17 00:42

搞到我想換機添