設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[請教] SUB仔用乜power cable好?

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

試過無驚喜 有無人要我隻線,攞返8舊水幫忙升級
coody 發表於 2011-6-30 23:47

緊係啦$39/呎線,用普通頭尾就得啦,用咁貴頭尾(本來四百幾就攪掂)
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

[quote]個SUB仔後面我SET100HZ個DB SET 10度,AMP 就SET個corssover 80hz,其實我都唔識SET,唔知係咪部AMP雞, ...
coody 發表於 2011-7-1 08:20 [/quote

試下攪攪果分頻點啦! 但未必係好聲架, 只係希望滿足你低頻要求, 但唔知你前中置惦唔惦, 可以試下十仔後面set  by pass 或者最高, amp 果度十仔LEF by pass左佢, 前置分頻set 低d, 十仔就高d, 幾多就慢慢試, 等果前置幫下個十仔, 十仔就多d 野出, 另外o係EQ果度將中置果低頻set 高一兩個db, 試下滿唔滿足倒你. 我都係新手, 有錯請指正.

鉑金玩家

緊係啦$39/呎線,用普通頭尾就得啦,用咁貴頭尾(本來四百幾就攪掂)
rlwk2009 發表於 2011-7-1 10:26

我諗住白金出黎聲會清D靚D嘛,一分會錢一分貨咪買貴野囉

鉑金玩家

[quote]個SUB仔後面我SET100HZ個DB SET 10度,AMP 就SET個corssover 80hz,其實我都唔識SET,唔知係咪部AMP雞, ...
joelkw 發表於 2011-7-1 11:06

我個SUB仔無BYPASS喎 你叫我SET低個分頻?係咪即係個大細聲呀?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我個SUB仔無BYPASS喎 你叫我SET低個分頻?係咪即係個大細聲呀?
coody 發表於 2011-7-1 13:02

如果十仔後面冇by pass 就擰到最高(e.g.假如最高係120就set 120), amp果邊o既係分頻點唔係大細聲, 你話依家set 左80, 咁你咪試下將前置set低d (e.g. 70, 60.....), 十仔就set 高d, 再o係EQ果道將中置低頻加大1至2個db~~ speaker level就將十仔加大d~~

如果咁都唔惦, 我提議你先申請家訪, 等d高手ching幫你攪惦果setting同擺位先, 唔係你就咁換十仔o既話, 恐怕你又再失望+浪費金錢~~

進階玩家

請問用JL Sub仔的師兄, 你地會用原裝兩腳Power Cord定係用其他?

你地覺得用咩Power Cord配JL比較好?

進階玩家

回復 5# ericcch

用條平平地有驚喜的線就ok啦, 試試啦 http://www.sineworld.com/html/Royal_II_SINE.html
之前之後都用過 SINE 牌, 有力又吾糟, 推呀
同意AST ching講,邊洗花2千去用silver 乜既其它

鉑金玩家

如果十仔後面冇by pass 就擰到最高(e.g.假如最高係120就set 120), amp果邊o既係分頻點唔係大細聲, 你話依 ...
joelkw 發表於 2011-7-1 13:17

師兄120意思係唔係個HZ呀,估SUB仔後面個HZ可以由50-150,個大細就可以由1-11,咁我係咪要張個HZ較到最大150,但我覺得較大個100,個尾音好長,其實個HZ係要黎有乜作用?我個低B AMP得個corssover先有得SET 個HZ,其他都係較大細聲 DSCN4482.JPG DSCN4483.JPG DSCN4484.JPG DSCN4485.JPG

鉑金玩家

其實我個SUB仔都唔係話真係好差,不過我想加大個下潛力壓迫感,我一路都諗係唔係因為個AMP係最初級(SR308),唔知關唔關事,我諗住等出年出有數碼擴播既AV AMP先換,可能要比錢師傅上黎睇.

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實我個SUB仔都唔係話真係好差,不過我想加大個下潛力壓迫感,我一路都諗係唔係因為個AMP係最初級(SR308),唔 ...
coody 發表於 2011-7-1 19:58

多口問句,ching住邊頭呢
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m