設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 分差路口, 應該投資去邊

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用緊Canon 500D + 18-200IS 天涯鏡
加埋1kg 重到, 比起各ching 全副裝備, 重量當然小巫見大巫
但去旅行嗰時, 加埋地圖, 遮, 水, 每晚肩膀都勁痛
依家諗緊...應該買枝輕D嘅鏡?
定係應該轉去m43? 啱啱見到GH3 嘅對焦速度都算快
唔知m43 差過DSLR 幾多呢?
請各位ching 俾下意見

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

買黎試下lor, 比較過再諗下以後點行.
新新淨淨的話唔會蝕太多.
老實講, 1kg都嫌重的話, DSLR係唔多適合你...當然你習慣下用定焦鏡會好DD的.
等運到

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

買黎試下lor, 比較過再諗下以後點行.
新新淨淨的話唔會蝕太多.
老實講, 1kg都嫌重的話, DSLR係唔多適合你.. ...
mike384 發表於 2011-6-27 15:11

如果用定焦鏡, 我怕帶多兩枝隨時仲重過支天涯鏡

黑鑽玩家

要輕, 定焦只帶一支, 有乜事就用對腳去ZOOM!!
你去腰TUBE搵下[賓得神鏡]的廣告, 就明我講乜了~
等運到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 is right, 1kg都嫌重的話, DSLR係唔適合你ga la .....u應該轉去m43 ~~
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

黑鑽玩家

M4/3的SENSOR係細D, 以面積去計, C記的ASPC係135的約40%, 而M4/3只有25%.
SENSOR大的好處唔駛我係講了, 但視乎你追求D乜, SENSOR又唔係大哂嘅.
當然如果你都係[散景大哂]主義者, 建議你買返APS-C , 甚至係上FF.
GH我認為佢大部了少少, 不過我玩過下G1, 覺得操控感唔錯, 個人習慣啦, 我唔鍾意太細部.
自己影開雀仔, 長鏡+增距器+相機已經2.3KG...有時背包重有個雙筒望遠鏡, 另有一支腳架 ...
咁樣背著行日山係會攰, 但比起背著支500/600 F4的大砲C兄們,已經係好輕裝了~
等運到

星級玩家

M4/3的SENSOR係細D, 以面積去計, C記的ASPC係135的約40%, 而M4/3只有25%.
SENSOR大的好處唔駛我係講了, 但 ...
mike384 發表於 2011-6-27 16:31

依家其實都有D怕m43 成像唔得
之前由prosumer 上 DSLR 真係爭好遠
另外...我部500D shutter count 啱啱過左6000, 睇怕2手價值都唔高

黑鑽玩家

6000好少咋wor, c兄買部機返黎6000都未過就放?
我部d90買返黎時己過了5萬...而家6萬幾了.
等運到

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

依家其實都有D怕m43 成像唔得
之前由prosumer 上 DSLR 真係爭好遠
另外...我部500D shutter count 啱啱 ...
spadeace 發表於 2011-6-27 23:56

師兄, 如要質數都冇謂轉啦, 一來一回轉晒成個system, 好傷架! 練大隻d啦!  1kg唔算是什麼了!

黑鑽玩家

老實講, 一張靚相唔一定要好高性能的相機先影到, 但高性能的相機配合得好的話, 影到靚相會提高.
而性能同重量往往成正比, c兄衡量一下先啦.
m4/3係要靠evf反應係差少少, 加上x2的crop factor, 令你影ultra wide時要畀更多錢...再黎係景深(但景深長同x2又另有佢的好處, 睇你點用)...
唔知你識唔識一位生態攝影師叫岩合光昭, 佢係4/3用家, 當然佢好多時會用300 f2.8等大砲, 但亦有用m4/3, 你去搵一搵d相, 會發覺其實4/3又唔係咁差.
正如michael c兄講, 一kg算得乜~
我係行山時初初都係咁舊患復發(我膊頭, 背, 腳都有), 但經推拿師的一段治療後又係咁再拎過~
等運到