設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[請教] 要買 TELE鏡影個女, 呢二枝點選好呢??

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我用緊Tamron SP 70-300(A005)防震一定強過Canon70-300,成像就唔知..因為我用nikon
你可以看simple相   

p ...
hosimon2006 發表於 2011-6-26 22:46

以同等價錢講, 定焦鏡的確係比變焦鏡好好多, 起碼無需要因為照顧變焦時既鏡片轉動而花費, 全部價錢都係用o係個定焦距離到.
但除非係專業影相, 我個人嚟講唔係咁主張買定焦(我自己都係得支EF 50mm f/1.8 II, 又平又抵用, 不過好少用), 第時覺得個焦距唔夠用又要買多幾支, 咁就一闊三大喇...
至於防震, 其實個人意見宜家o的body既pixel真係好高, 如果驚唔夠光手震, 轉iso去到800其實都可以(canon機去到1600開始真係唔係好掂, nikon還可以), 影完先張相縮細其實個resolution都唔係差太遠. 除咗影廣告嘢, 宜家好少真係需要去到iso100, 張相都仲要千幾萬pixels咁高.
其實晒相鋪o的機都去唔到300dpi, 影到張千幾萬pixels+300dpi既相, 去到晒相鋪晒張相都係會turn down到150-175dpi.

純粹個人意見, 不喜勿打頭...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好多謝大家既意見先, 不過因為我想貫枝遠野來, 方便有時可以亞囡去果D學校表演呀, 上台之類既真係好遠先打到既情況用, 所以今次定焦一定唔可以架勒, 我自己本身已經有 50 /1.8同一枝 15-85, 10-22, 所以想睇下買邊枝TELE最好, 上次亞囡上台, 用枝 15-85真係影得唔清楚, 影VIDEO又打唔5大頭呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

新仔玩家

用原廠鏡色就比較自然,騰龍那一支個friend玩過,其實唔差,但色真係比較Canon偏冷,其他無特別大分別

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多謝大家既意見先, 不過因為我想貫枝遠野來, 方便有時可以亞囡去果D學校表演呀, 上台之類既真係好遠先打 ...
小瑟 發表於 2011-6-27 07:31

有次幫人去影畢業......坐果個位....岩岩就係無帶支24-70
帶左支14-24.....70-200........就係帶漏左果段......
所以全段都真係要有齊會比較好.....小瑟兄.....留意丫

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有次幫人去影畢業......坐果個位....岩岩就係無帶支24-70
帶左支14-24.....70-200........就係帶漏左果段. ...
kalok6 發表於 2011-6-27 09:20

所以我依家屋企既焦段就係咁...

CANON 10-22 -> CANON 15-85 -> 想買枝 70-200/300

咁我就10-300都有齊啦~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

以同等價錢講, 定焦鏡的確係比變焦鏡好好多, 起碼無需要因為照顧變焦時既鏡片轉動而花費, 全部價錢都係 ...
ykluk 發表於 2011-6-27 00:40

枝L的確係好吸引, 不過防震呢下真係好難決擇, 因為 7D可以拍VIDEO, 而拍VIDEO時, 如果有IS同冇 IS, 係差好遠好明顯既, 所以有IS基本上係MUST會好D~~~

我都想可以有人生第一枝L, 不過有IS 既L就......... 我又唔係搵食, 呢個投資好似唔係好應該呢!!!!

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟hing ... how about Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM Lens ??
i think it is very match yr 囡囡 at 學校台上表演 use la ....
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

有冇is都好, 拍片就落腳架好d, 拎著好攰架...
我個人就喜歡2.8的, 光圈大, 成象好, 創作空間大好多的.
C記而家有幾多代小白我唔清楚, 但唔駛二代都已經好靚了.
自己影小朋友, 人像時都係常用支80-200 f2.8(nikon的), 冇IS冇USM都係咁用, 人像SAMPLE唔太方便POST上黎, 但最近公園個張銀耳相思都係用佢影的(CROP了40%左右)
等運到

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

枝L的確係好吸引, 不過防震呢下真係好難決擇, 因為 7D可以拍VIDEO, 而拍VIDEO時, 如果有IS同冇 IS, 係差好 ...
小瑟 發表於 2011-6-27 10:14

係喎, 我唔記得你要影video, 因為我無影, 所以唔知is有咁大影響...

5萬

總版管

小瑟hing ... how about Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM Lens ??
i think it is very match yr 囡 ...
WE300B 發表於 2011-6-27 10:20

車神, 呢個咩價位既呢???

Post76玩樂網.