設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bbocram

[喇叭組合] 心思思想換座地喇叭....換咩好呢?

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

回復 30# PP-HK

呢個比諭好貼切 --> 就當個廳係個魚缸, 而聲音就係水~
假設座地能夠發放1000000cc既水, 咁就要可以容納 1000000cc既水既空間黎做聆聽空間, 水係會周圍走, 當然玻璃以外既地方係去唔到. 魚缸容積唔夠, 即空間唔夠, 啲水就會迫到流哂出黎~ 魚缸容積有多, 即空間太多, 個水位自然下降, 即係裝唔滿~~~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  PP-HK

呢個比諭好貼切 --> 就當個廳係個魚缸, 而聲音就係水~
假設座地能夠發放1000000cc既水, 咁就 ...
chiuching 發表於 2011-6-23 18:36

你個比喻都唔錯, 不過聲音同水流可能就有點分別。由於聲音每經一個反射面都會折射, 唔係代表總面積夠大就冇問題, 會較為受環境及擺位所影響, 所以才有那些乜黃金三角、乜317比例擺法。一般而言, 喇叭後面的牆及貼近喇叭的側牆對聲波的影響甚大, 而貼牆的死角位最容易造成駐波。而且聲波同水流的比喻不同的地方在, 你的假設水流在整個魚缸問題就解決了, 但聲波的影響, 只需要在零點幾秒時間所產生的駐波, 以足以對聲音造成負面影響, 雖然那些駐波最終都會散去的。所以我較為傾向以駖聽範圍來衡量, 唔係咁同意用總面積來計算。

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

除左反射面之外,基本上有空氣去到既地方都會影響到最終聆聽效果,向hk最昂貴既音響器材就系聆聽空間。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

80呎係客廳, 另半邊係飯廳, 加埋百零呎左近啦。其實計面積唔單止淨係個聆聽空間既, 房間都可以散下d低頻。 ...
PP-HK 發表於 2011-6-23 16:23

家訪, 好吸引喎, 如果我都去會唔會太多人呢...
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

家訪, 好吸引喎, 如果我都去會唔會太多人呢...
alfredmyc 發表於 2011-6-24 10:34

寒舍太屈質啦, 怕容納唔到, 而且細佬玩既都係普通野......

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

寒舍太屈質啦, 怕容納唔到, 而且細佬玩既都係普通野......
PP-HK 發表於 2011-6-24 10:39

哈哈. 我都係多口問下.
不過唔好話普通野, 淨係amp 同speaker 都高我好多班.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

你個比喻都唔錯, 不過聲音同水流可能就有點分別。由於聲音每經一個反射面都會折射, 唔係代表總面積夠大就 ...
PP-HK 發表於 2011-6-24 09:57

正解.
容量只係指容納某頻率內的聲音吧了.
若要依另一說法的話, 意指聆聽空間, 那個空間應該不存在任何其他既物件, 包括家俬同其他電器, 只有天花, 地下同四面牆咁計.  

不過點講都無用, 都係睇番對喇叭個spec點形容先至最實際!

鉑金玩家

正解.
容量只係指容納某頻率內的聲音吧了.
若要依另一說法的話, 意指聆聽空間, 那個空間應該不存在任何其 ...
chiuching 發表於 2011-6-24 11:17

同意, 最重要的都是實際環境同喇叭的設計, 呢D客觀條件對個結果影響很大。

專業玩家

同意, 最重要的都是實際環境同喇叭的設計, 呢D客觀條件對個結果影響很大。 ...
PP-HK 發表於 2011-6-24 11:21

非常同意喇叭嘅設計會影響低頻表演,我聆聽區約110呎,以前用過KEF Coda 9.2 小型座地,由於氣孔係後面,離牆唔夠一尺boom度九彩!
但換左triangle三十週年座地,氣孔係前面,就算離牆唔夠一尺亦無boom堝!
問過好多用triangle再大再高型號座地嘅師兄,都話無boom!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

.......聽日去代理走番轉先