設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yoes

[合併式擴音機] 請教各位用naim的ching

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

try to get 2nd hand la.... price is around the same or less than brand new supernait if you have luc ...
biggyhk 發表於 2011-6-15 10:03

yes i am searching it but seems not so many 2nd hand available

專業玩家

which ProAc座地 did you test? D18?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

比我揀先考慮1係前後, 儲咁上下錢再入二手cap, 不過我會揀flatcap 2x, 因為可同時駁amp同cdp。supernait都係好選擇, 力水好足但音樂味同naim味唔及前後級, d聲"行"左些少。xs就唔建議了, naim既前後同int, 雖然寫出黎既w數一樣, 但實際力水係差好遠架。

黃金玩家

which ProAc座地 did you test? D18?
biggyhk 發表於 2011-6-15 10:23

i am not famillar with ProAc but it looks like D18..... I told the salesman to change to other bookself model but he said it took time to reconnect.....

黃金玩家

比我揀先考慮1係前後, 儲咁上下錢再入二手cap, 不過我會揀flatcap 2x, 因為可同時駁amp同cdp。supernait都 ...
PP-HK 發表於 2011-6-15 10:44

謝謝pp兄
我上次出到聲想試1系前後, 個sales話要預約wor..... cwb d服務真係.......
請問naim 配CM系是否good match?? thanks again

專業玩家

naim + proac = perfect match...

鉑金玩家

威達試機係要預約架, 係就係煩d, 都有好處架, 就係你約左既時間佢係任你玩, 我果次上去試喇叭, 講明要佢用乜機同乜線, 佢都可以照你要求做, 咁至少可以做到同屋企既器材接近一致。唔想預約可以去德發地庫, 佢都可以即時試俾你聽, 但想加埋cap或者hiline之類就未必有機會了。

Naim夾唔夾cm我就未試過, naim尚算濃味同厚聲, 夾b&w唔知效果會點。不過, naim出名夾proac同harbeth都係good match, b&w都應該ok掛。我就試過夾jmlab同triangle, 都好ok。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

威達試機係要預約架, 係就係煩d, 都有好處架, 就係你約左既時間佢係任你玩, 我果次上去試喇叭, 講明要佢用 ...
PP-HK 發表於 2011-6-15 11:23

我都考慮緊放唔放對1sc 好, 想整對座地玩下.......ProAc D18 or Neat Elite XS

專業玩家

difficult to sell Neat as second hand

鉑金玩家

我都考慮緊放唔放對1sc 好, 想整對座地玩下.......ProAc D18 or Neat Elite XS  ...
bbocram 發表於 2011-6-15 11:34

座地好架, 講夾聲neat就一定最好, 但有ching提過難放二手。D18都係夾naim好聲的選擇, 不過有兩個考慮, 首先佢唔算易推, 夾好佢可能要預supernait或以上, 其次雖然佢係好聲好味, 但唔夠全面, 聽得座地都希望高、中、低表現平衡, 二路二單元的座地比書架的優勝處只有低頻的量感而矣。我而家用1係夾triangle genese quartet個效果唔錯, 三路四單元分隔度多數優勝於二路, 你也可以考慮一下。