設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

屋有一個100MB同1000MB既網絡升級問題, 想同大家討論一下.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說, 一路以來, 屋企都分左二個SESSION的, HKBN 100MB係係廳TV牆位既, 而我既所有電腦器材就係書房, 當年裝修時就係聽拉左條入牆線去房, 衰就衰在之前偽用10/100既線......

咁廳我就用左一個DLINK-655既ROUTER去接WAN, 而LAN位我就插左C200 ACCESS 房入面個NAS, 之後LAN位亦都插左入房既CAT5線, 問題就來勒, 本來一路欲來, 房用10/100既SWITCH都冇問題既, 不過問題就係我房既PC同NAS就只可以用100MB來囉野, SPEED好慢下. 而我早前就換左個 1000MB既 SWITCH, PC同NAS都快左好多, 不過 廳既C200入房既NAS囉FILE睇時, 就會窒勒, 呢個情況下, 我應該點做好呢???

問過老婆拉明線入房, 因為路程經好多主要地方, 條線一定好揚, 佢已經 BAN左我...........!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

專業玩家

你可嘗試用 Home Pague ?? 200M..我現在都是這樣串連。
AV AMP: Denon 7200W
TV: Panasonic TH65VT50H
BDP : Oppo-105
Speaker: B & W
Sub: KK5000 M3

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

HOMEPLUG依家穩定嗎??? 如果插拖板得唔得既呢???
200MB要幾多錢架??? 我最怕買左返來, 都係窒就PK勒~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

home plug 果200M 唔得的,我試過,唔夠10/100 快!
你當年用咩線? 10/100都可能用上 CAT5e,可能都用到1000M的,最多唔到數!
你隻switch幾錢同咩model?我試過d 幾百蚊的 1000M switch 同 千幾的比,因為 throughput數唔同,上落速度差好遠的,throughput夠,就算100M 都可以好快!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

HOMEPLUG依家穩定嗎??? 如果插拖板得唔得既呢???
200MB要幾多錢架??? 我最怕買左返來, 都係窒就PK勒~~~ ...
小瑟 發表於 2011-6-14 10:08

AZTech 有1000M的,6xx一隻,200M就3xx一隻!

星級玩家

話說, 一路以來, 屋企都分左二個SESSION的, HKBN 100MB係係廳TV牆位既, 而我既所有電腦器材就係書房, 當年 ...
小瑟 發表於 2011-6-14 09:18

do you mind drawing a diagram of you networking situation? i'm afraid I may misunderstood your description and gave wrong comment... thanks!

5萬

總版管

home plug 果200M 唔得的,我試過,唔夠10/100 快!
你當年用咩線? 10/100都可能用上 CAT5e,可能都用到10 ...
阿定 發表於 2011-6-14 10:13

我依家用呢隻, 5個PORT!!!!
http://www.dlinktw.com.tw/produc ... de=8&sno=INNOBQ

Post76玩樂網.

行動組版主

我依家用呢隻, 5個PORT!!!!
小瑟 發表於 2011-6-14 10:46

呢d只可以當糖食!

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

屋有一個100MB同1000MB既網絡升級問題, 想同大家討論一下.

我隻tplink 16 port giga switch
都係幾舊 速度都唔錯

- 發送自我的 iPhone 4

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Homeplug 試過速度一般

- 發送自我的 iPhone 4