設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: garyleeszelok

[HDMI線] 睇BD 時出現好多NOISE 是否代表要換條1.4HDMI 呢?

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

部電視一買返黎 咩都無set過 都係咁 ?
以前用咩電視 ? 都係用hdmi ?

專業玩家

PS3 同 C7000 都 set Noise Reduction (NR) 做 ON (or Maximum), 試下會唔會好D, 不過其實 Bluray 質數都好 ...
611323 發表於 2011-6-7 16:36

係呀!! 我試過幾隻舊戲同喺行版真係爆多noise... 換過隻日版就減少咗好多noise la...

專業玩家

部電視一買返黎 咩都無set過 都係咁 ?
以前用咩電視 ? 都係用hdmi ?
adamkong 發表於 2011-6-7 16:42

以前用phxxxps plasma 40" 都係行1080p 但就冇咁情況,
我諗可能我set 得太高la... 今晚返去試吓其他ching 嘅suggest la...

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回覆: 睇BD 時出現好多NOISE 是否代表要換條1.4HDMI 呢?

Noise 可以係setting問題,可以係hdmi問題,可以係電問題,又可以係碟嘅問題。

發送自我的 HTC Wildfire 大板凳

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 23# garyleeszelok

以前部plasma都係用hdmi去ps3 打機 睇戲 ? 都係而家呢條線 ?

專業玩家

Noise 可以係setting問題,可以係hdmi問題,可以係電問題,又可以係碟嘅問題。

發送自我的 HTC Wildfire  ...
chhanthony 發表於 2011-6-7 17:13

電就應該冇問題, 因為以前用plasma 都可以;
碟都試過好幾隻, 明顯係BD 碟嘅質素係有影響;
所以淨返落嚟我估計係HDMI 同setting 上嘅問題,
以ching 所見我應該先換HDMI 1.4 先定再試吓setting 先呢??
睇BD 有noise 都因為碟質素參庛被影響到,
但PS3 打機出鬼影同殘像就惡搞啲。

專業玩家

回復  garyleeszelok

以前部plasma都係用hdmi去ps3 打機 睇戲 ? 都係而家呢條線 ? ...
adamkong 發表於 2011-6-7 17:24

係呀... CHING完全正確,
所以會唔會係我SET 得太高呢? 但殘像鬼影又關唔關SETTING 事呢?
睇BD 嘅NOISE 尚可接受因為新戲同美日版都唔大問題, 就算睇3D 都OK, 宜家係打機就麻煩咗D...

白鑽玩家

我諗唔關HDMI事,因為就算用幾十蚊貨色,都唔會多咗雜訊,畫面只會光咗或暗咗,你試吓閂咗電視同Blu-ray機優化畫面工能嘅設定,睇吓得唔得。

專業玩家

我諗唔關HDMI事,因為就算用幾十蚊貨色,都唔會多咗雜訊,畫面只會光咗或暗咗,你試吓閂咗電視同Blu-ray機 ...
老五 發表於 2011-6-7 18:29

多謝CHING 分享!! 我見大部份CHING 都喺叫我SETTING 過部電視, 今晚就返去試吓LA, 希望成功

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

睇BD 時出現好多NOISE 是否代表要換條1.4HDMI 呢?

我用緊c7000 睇葉問又係咁, 但功夫熊貓又冇事....
我都想知點解..

我有隻英版葉問直頭想剪左佢。。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用