設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[電源線] 第一次用76黑咭買野 ViaBlue X-25,DIY電源線

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

請問 via-blue 行 double-run 可唔可以甘玩呀 : -
- 其中一條線 : 3 條芯 扭埋一齊做 L
- 其中一條線 : 3  ...
KUNGKUNG 發表於 2011-6-6 09:25

Kung兄!你咁講即係打孖行變相打3駁埋,咁就另外加一條水線係外面!
咁就要用番紅黑熱宿膠分番開頭尾插邊3條係L,邊3條係N la!
而獨立搵條最少都要4mm線或以上做水線啦!6mm線就最好!
總共係兩條X-25線加多一條6mm線"織"埋佢下齊!oh!好壯觀呀!
可以用咩頭尾最好呢?3x2.5mm個入線O都要有番咁上下大個喎!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 等睇表現!

查看全部評分

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Kung兄!你咁講即係打孖行變相打3駁埋,咁就另外加一條水線係外面!
咁就要用番紅黑熱宿膠分番開 ...
KING 發表於 2011-6-6 12:11

打孖,打三,多數用古河頭,因佢個孔够大
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

打孖,打三,多數用古河頭,因佢個孔够大
rlwk2009 發表於 2011-6-6 12:51

咁唔用炭纖貴野,有咩古河頭尾低玩呢?
Oyaide 個O 夠唔夠大呢?
Wattgate 個O就一定唔夠大啦!

都要盡量計計成個線材加埋頭尾要幾多錢先?

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁唔用炭纖貴野,有咩古河頭尾低玩呢?
個O 夠Oyaide 唔夠大呢?
Wattgate 個O就一定唔夠大啦!

都要盡量計 ...
KING 發表於 2011-6-6 13:14

古河金頭就可以,Oyaide個O 唔夠大
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔該晒甘多位解答 !
另想再問 via-blue 裡面3條線既 " 材質 " 係咪一樣 ,
如果唔同就唔可以 3條擰埋一齊 !
Wattgate 免強應該入到 , 我試過3條芯入 , 係 Belden 線 .
如果唔得 , 唯有鑽大少少個 " loan " .

3萬

鑽石玩家

唔該晒甘多位解答 !
另想再問 via-blue 裡面3條線既 " 材質 " 係咪一樣 ,
如果唔同就唔可以 3條擰埋一齊 !
...
KUNGKUNG 發表於 2011-6-6 13:19

你自己睇睇啦!我覺得就一樣!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 91# KING

King Sir , 請教一下點解 " 水線 " 都要用甘鬼死粗呀 ??
求其搵條牙籤線得唔得呀 ??
過兩招旁吓身好噃 !!

銀級玩家

回復 96# KING
麻煩晒 King Sir !
甘睇法 , 3條芯好大機會入到 Wattgate 個 " loan "  ,
唔好擰 , 就甘隊入去 !

3萬

鑽石玩家

古河金頭就可以,Oyaide個O 唔夠大
rlwk2009 發表於 2011-6-6 13:19

唔該哂!RICKY兄!今次比呢條X-25毒到啦!
我考慮緊黎過線才過大執位,Int.amp考慮用X-25打孖行但打3駁,原本用緊條4030就比T-AMP用!
CDP就用番PA-23(始終我都係鍾意暖厚既聲底)
條行單既X-25就比套CAS既DAC用,因為呢條線真係分柝力好好!
而家計吓要幾多成本先!

3萬

鑽石玩家

回復  KING

King Sir , 請教一下點解 " 水線 " 都要用甘鬼死粗呀 ??
求其搵條牙籤線得唔得呀 ??
過兩招旁 ...
KUNGKUNG 發表於 2011-6-6 13:22

我個人覺得成套線材要合比例啦!L,N都咁粗條水都要有番咁上下掛!
如講到法例就係"保護導線要相等或大過中線及相線"