設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] A5X原來可以咁好聽...

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我對A5X放電腦檯面,原本想跟說明書咁正三角咁放,高音向正人中心,點知個效果係炒耳,都唔好話咩音場定位(原本擺得近都預音場細),有C兄話Monitor係咁,所以唯有唔Toe In,等D高音無咁直接,細聲D聽,音場好似闊返D,聽歌都Ok o既,但係聽Classical就煩D喇,因為細聲聽唔到好多o野...  @@" 大聲D小提琴果D尖聲真係插親耳膜...

後尾有個做Studio o既朋友幫我攪過下,真係跟說明書咁正三角咁放,高音向正人中心,"但係"... 就攪過背面少少EQ,重點係將個Tweeter Level較低左好多!! 佢話太近個高音能量過強,加上家用無任何吸音抗散,後牆反射返D高音出o黎,所以會刺耳同亂~
依家Set完,成個音場出返o黎,高音順晒~ 滑呀~ 聽歌個人企返o係中間~ 對喇叭唔見左咁... Setting + 擺位真係可以好大影響...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
plnl88 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

a5x ......如果有a3x我會好happy ga la...
X_X但好多ching都話a5x好好多.......咁a3x真係吾好???

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

科林玩家

a5x ......如果有a3x我會好happy ga la...
X_X但好多ching都話a5x好好多.......咁a3x真係吾好??? ...
blindfaith3by8 發表於 2011-6-3 12:16

hkepc果位bf?

A5X 箱體大左 同單元又唔同
改善大d都唔奇

黃金玩家

回復 2# blindfaith3by8

睇你點用啦,o係廳用就可能差D
但係用o係臺面又唔會話真係咁差o既,當然唔好諗住有咩勁Bass(其實A5X都無勁Bass)
不過起碼高中音真係幾好聽~ 又唔使煩要搵隻夠力又夾聲o既Amp

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hkepc果位bf?

A5X 箱體大左 同單元又唔同
改善大d都唔奇
starlethk 發表於 2011-6-3 12:48

係...... 想upgrade....budget又吾多....只可以step by step upgrade..... X_X 吾知up咩先好.....
仲有amp / 2.0 / 前置/dac / ssd / mon .....
XD

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen

科林玩家

係...... 想upgrade....budget又吾多....只可以step by step upgrade..... X_X 吾知up咩 ...
blindfaith3by8 發表於 2011-6-3 14:06

有源唔駛AMP
A5X既價錢, 7千幾~

7千幾 AMP + SPEAKER 同 A5X各有優劣

但買 A5X 不如直上 FOCAL CMS 50
但 FOCAL CMS 50 既 Budget
買無源會有唔同玩法

黃金玩家

回復 6# starlethk

CMS50開頭我都有諗,不過睇完實物個Size,擺臺面真係誇DD... 所以聲都無試...
A5X反而只係比A3X大少少

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有源唔駛AMP
A5X既價錢, 7千幾~

7千幾 AMP + SPEAKER 同 A5X各有優劣

但買 A5X 不如直上 FOCAL CMS 50
...
starlethk 發表於 2011-6-3 14:16

因為影音分家
末try過A5X .....但真係幾like A3x

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

亞當

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

影音分家 身家也跟住分家