設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 245141525

[鏡頭] 想買鏡~

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

384 & LB3? Or Lb6 ?
我雖有LB3但較少用,個人習慣啦,但70-200呢d真係影人利器,2.8都其實好夠,一 ...
mike384 發表於 2011-5-29 17:47

384 & LB3

我雖有LB3但較少用,個人習慣啦,但70-200呢d真係影人利器,2.8都其實好夠 ~~
我個支得 80mm

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

384 & LB3

我雖有LB3但較少用,個人習慣啦,但70-200呢d真係影人利器,2.8都其實好夠 ~~
我 ...
ysl 發表於 2011-5-30 13:07

小弟泛指個個RANGE啦, 我米又係得80-200~
等運到

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想買鏡~

Nikon 18-200 VR II 又如何?謝謝

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黑鑽玩家

回復 43# REAC

我只玩過第一代, 都係個句啦, 要方便就唔好要求太多, 天涯鏡黎講呢支算最好畫質的了.
等運到

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  REAC

我只玩過第一代, 都係個句啦, 要方便就唔好要求太多, 天涯鏡黎講呢支算最好畫質的了. ...
mike384 發表於 2011-5-30 20:03

唔該哂師兄!   頭先去睇鏡,所以問得急D...

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

唔該哂師兄!   頭先去睇鏡,所以問得急D...
REAC 發表於 2011-5-31 00:36

Which one ?

星級玩家

Which one ?
ysl 發表於 2011-5-31 23:41

Nikon AF-S 18-200mm VR II, 18-105mm VR, AF-S 35mm F1.8 G
重睇緊...

黑鑽玩家

唔該哂師兄!   頭先去睇鏡,所以問得急D...
REAC 發表於 2011-5-31 00:36

手上有D咩鏡呀?? 有冇18-55?? C兄用邊部BODY??
等運到

星級玩家

Mike Ching, I am using OM body with ZUIKO 14-54, 40-150 lens.

I am just checking what kind of lens should be buying for a Nikon body like D90 or D7000, etc.

But, if I go for FF in half a year time when D400 is available in 4th Quarter 2011 or getting a 2nd hand D700 by then, all the DX lens just brought will be wasted ...  

黑鑽玩家

即係REAC C兄你未有NIKON BODY, 只想買著鏡先? 或者係想用接環係OM度用著先??
希望師兄你考慮買DX定FX後先好諗D鏡, 尤其係WIDE段啦.
雖然鏡頭係一日貴過一日, 但未買機都唔知為乜架WOR~~~以投資角度去買鏡唔係唔好, 但我就冇意見了~我支支鏡用到殘一殘的, 都冇諗過放得出
如果C兄唔係特別鍾情生態, 遠攝的話, 唔好諗DX了~如果係生態呢D, 呢度的Y大C會畀到唔少意見過你的.
對我而言, 相機鏡頭都係買黎玩的, 有錢有心機時(有PLAN)就會買黎玩, 個D乜新科技只係其次, 唔駛下下貪D乜野高像素(一千萬都好高), VR, N-COATING(食不到的葡萄...)
等運到