設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alou

[合併式擴音機] 胆機選擇

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  4pk

師兄, 我用緊 joy virtue jvd-60m 胆机, 請問有何評語? thanks.
ez1 發表於 2012-1-22 11:04

至近要你聽得開心

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

交晌樂用300b 你唔會失望,人聲而筆直唔多就El 34 都好夠,kt 88&2a3 就自己慢慢試啦

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

交晌樂用300b 你唔會失望,人聲而筆直唔多就El 34 都好夠,kt 88&2a3 就自己慢慢試啦 ...
4pk 發表於 2012-1-22 17:33

聽d師兄講用愈大size膽聲愈好,師兄同意嗎?

2萬

鉑金玩家

聽d師兄講用愈大size膽聲愈好,師兄同意嗎?
kenneth_obee 發表於 2012-1-22 17:41

大size 胆用電多,其他配備如水唐各樣都要求高,但聲就要睇用咩材料先決定到靚唔靚

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

大size 胆用電多,其他配備如水唐各樣都要求高,但聲就要睇用咩材料先決定到靚唔靚 ...
4pk 發表於 2012-1-22 18:26

原來如此,膽真係好多學問。最近去左試幾部膽前,當中一部唔係用電容做放大而係用火牛的,唔知會唔會易壞呢?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原來如此,膽真係好多學問。最近去左試幾部膽前,當中一部唔係用電容做放大而係用火牛的,唔知會唔會易壞 ...
kenneth_obee 發表於 2012-1-22 18:59

有師傅話 如果用linear transformer 做放大,會相對薄聲啲!相信買之前要試啱口味先得!
Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

新仔玩家

原來如此,膽真係好多學問。最近去左試幾部膽前,當中一部唔係用電容做放大而係用火牛的,唔知會唔會易壞 ...
kenneth_obee 發表於 2012-1-22 18:59

Ching.

你是説用膽放大後用電容交連作輸出和用膽放大後用變壓器交連作輸出吧!
用變壓器交連輸出應比電容交連輸出更穏定更難壞.
現在最貴的幾部膽前級都是用變壓器交連輸出的,如:Audio Note M10 , Kondo M1000 , Wava PR-T1(幾十萬元級)
用變壓器交連輸出的膽前已等於貴機的代名語!
師兄係唔係試了Audio Note M3 ,M6 ,M8果d貴野呢?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

用電容做放大而係用火牛的...
小弟想問 : 這番話是否sale佬講的?
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

新仔玩家

有師傅話 如果用linear transformer 做放大,會相對薄聲啲!相信買之前要試啱口味先得! ...
beckham233 發表於 2012-1-22 20:42

Ching, 講的應係用Transformer作放大的無源前級吧! 這不是有源胆前級呢.
用Transformer作放大的無源前級是利用變壓器的初次級的比率來升高電壓(放大),即係=用變壓器將110V升高220V一様,電壓大了一倍但電流細了一倍,同時輸出阻阬又大了一倍(輸出阻阬越細推動カ越大), 這出來聲係大左, 但電流和阻阬都弱了, 聲就一定薄了.

這種用變壓器的無源放大是完全不同之前説的用膽放大後用變壓器交連作輸出的.

用膽放大後用變壓器交連作輸出的前級,是用膽放大電壓後再用變壓器減低輸出阻抗(=加大輸出電流)去推動後級,聲音厚得來快夾定.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 多謝指教!

查看全部評分

新仔玩家

小弟想問 : 這番話是否sale佬講的?
ADA 發表於 2012-1-22 23:23

我估係那位師兄是打錯字或對技術名詞有些誤解比較多,不竟技術名詞不是個個玩hi fi的師兄都完全明白.