設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

八月廿三號一入[[新鬼武者(3D動畫)/集結號]]

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日在鑽石山廣場睇完高達展覽館後,再入dvd店立立,冇咩碟好買,見到店舖播放咁"集結號"碟,立立下...又幾好睇,所以在那處入咗隻bd版本了,在比錢前,又見到隻"新鬼武者"vcd版平到廿皮,當然唔洗講啦,即比錢走人,呢套"新鬼武者"dvd與vcd出咗好幾個月了,因為dvd要八十幾皮野,當時vcd都要五十幾皮野嫁...:lol

Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

新鬼武者我一直很想睇下,因為太貴,一直忍手唔買住,今日齊見到平咗了...:D
呢套係一套裝3D動晝片,晝面幾靚,不過未知好唔好睇...XD

入貨價 $20~ (VCD裝);P
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

集結號在店舖立過後,即入舖問店員取此碟,點知原來咁貴($195~)嫁...Smilies015 Smilies015 Smilies015
不過如果我出旺角買都差不多了,因為我知道旺角售一佰七十幾,計埋車費...真差不多了???:Q :Q

入貨價 $195~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

即刻整個精精你嘆下先啦!!!!Smilies018 Smilies018 Smilies018
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

原帖由 小瑟 於 2008-8-23 22:02 發表
即刻整個精精你嘆下先啦!!!!Smilies018 Smilies018 Smilies018

真要多謝你了,小瑟哥!Smilies019

專業玩家

據聞英版集結號的畫質靚d

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

不過英版係mpeg2喎,並唔係avc

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

集結號 195:L :L :L

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

原帖由 AL_90 於 2008-8-24 01:32 發表
據聞英版集結號的畫質靚d

英版再靚d都冇用啦,因為尋晚睇咗,頭前半部正打,後半部正悶...XD
例如二小時計,頭一小時超打,後一小時超悶...:lol

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

194x年
國民黨跟共產黨內戰
共產黨當時武器落後
全是死捱國民黨的步步進迫
可說是全無抵抗之力

為了協助共產黨逃脫
成立 阻撃戰 :: 阻止敵人入侵的戰陣
九連 是一隊被委派到前線進行 阻撃戰的47人部隊
九連 的連長 名為 谷子地
谷子地 為 九連 的頭頭
另外還有一個指導員
主要負責提供戰略擬定
另一方面團長向 九連 下令
只要沒聽到 集結號[樂曲] 便要死守
決不能撤

九連 在 阻撃戰中有出色的表現
多次成功抵抗國民黨

一次戰役中
九連 在一個爛窯內死守
成立一個防線
進行 阻撃戰
國民黨不斷向 九連 的據點進行炮火襲擊
九連 沒有被分發更多兵力
只有47人
在這次的戰場中
九連 傷亡慘重
有一名兄弟死前
對 谷子地 說了已聽見集結號
叫他們快走
但 谷子地 完全聽不到
於是留下來守著
最後 九連 由47人變為1人
只有 谷子地 死剩

1年多後
共產黨己戰勝國民黨

以沒有找到 九連 屍体各烈士的屍體為由

以*失蹤*處理
使各 九連 的士兵沒有得到應得的榮譽
谷子地 得知這消息後
立即起程
下定決心為各戰死的兄弟取回公道
經過一番努力
獲得多人支持
最後得知真相
原來當時並沒有吹過集結號
因為共產黨的軍隊知道 九連 成功抵制國民黨攻撃
於是便不通知 九連
自行撤退
以免被國民黨侵占

2年後
政治部成功發現47條 九連 軍的骸骨
並將榮譽勳章頒發他們
向烈士們致敬

個人意見:
睇完呢套戲,我真係覺得好出人意表,我開頭以為個一套中國與日本的戰爭電影,再睇深一層又唔多似,唔通打台灣,又唔多以...再睇下去,原來對方(敵方)也講國語,這個是時,我齊知道國民黨跟共產黨內戰了,原來呢套電影主要係講谷子地點樣為自己既兄弟取回榮譽,所以前半部打得很精彩,後半部講到戰爭過後的現實社會,大陸片都可以拍得住"何里活"既大製作,真難得一套好片.Smilies018

因為我一直沒有留意這套中國片,因為當時一直對這套冇咩興趣的,現在當我睇此戲後,感覺導演對這套戰爭片安排得太有意思了,完全表達到九連既服從,又可以表現到人既內心掙扎,借戰爭片黎表達別有一番風味!!!