設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: radhk

[喇叭組合] 買二手都有得開箱 - Adam HM2 (page 2 加了報告)

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個箱好似好大盒~
starlethk 發表於 2011-5-14 23:12

個箱真係幾大. 因為本身隻speaker都唔細. 370 x 220 x 320mm

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好大箱
AST(Gym) 發表於 2011-5-14 23:15

依家搞到我要搵位放個大箱.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# radhk

恭喜, 是什麼聲底呢

選用ADAM專利之A.R.T.高頻單元
採用7吋直徑ETON Hexacon低音單元
https://www.madisound.com/store/product_info.php?manufacturers_id=128&products_id=230

三潮玩家

打兩隻字仔講下點解會換speaker啦.

一向用部ECI-5推對ProAc, 無比較之下, 好似都無咩大問題. 有日身痕, 0係房到拎對Usher S520去廳. 一比較之下, 對ProAc同對usher居然互有勝負.
味道, 人聲, 音牆, 低音深度當然ProAc勝 (雖然usher既c/p value好高, 但size細, 同一對8k speaker比仍然係有d距離), 但對usher線條, 分析力, 動態居然比到我想要既野. 突然諗起網友都話過ProAc係用膽機調音, 依家用石機推, 校聲都可以校到人聲好正時, 但分析力, 動態就犧牲了. 把心一橫, 將對proac搬入房接部diy膽機. 分析力, 動態又唔差.

最後決定都係留對proac 0係房. 放對usher 0係廳 (對usher兼顧av亦比較好). 唔係話對proac 輸比對usher, 而係以廳既配搭, 我係需要一對中性一d既speaker. 始終對usher size所限, bass真係潛得唔深 (bass既速度, 力量, 用部eci-5推 0係無問題既). 高音亦都唔係再上一個level既speaker比到既輕盈華麗. 所以一直身痕心思思想換speaker...

比較中性, 或少少偏冷既speaker, 第一個牌子就諗起Elac, 不過出去聽, 可能配搭問題, 高音比較霸道, 而且近年可能牌子知名度高了, 我覺得定價唔係咁抵玩.

有日0係數字台見到有師兄放依家呢對Adam HM2, 突然醒起adam都係做Studio speaker起家, 出d聲一定中性, 而分析力一定唔會差. 睇d網上評價, 高音, 低音應該係我想要既. 見果位師兄放個價都幾好, 都無出去聽就決定同果位師兄買.

其實未聽之前, 對adam既高, 低音都係我擔心既地方. 高音單元係有d似elac, 怕d高音會似elac. 但見對adam高音原來係可以校 +/- 1.5db. 所以都應該唔駛擔心. 而低音怕量多, 自己百多呎聆聽地方容不下.

上到去師兄果度, 果位師兄好好客. 雖然只係用av amp試, 但高音唔駛調校都唔刺耳. 就係咁, 可以開開心心用架車仔拉走對咁靚仔既speaker.

對speaker表面係銀色閃玲玲 (好似d銀色汽車車身咁), 以呢個價錢, 真係好靚仔.

adam既art 高音單元. 出既高音一d都唔生硬. 而中, 低音用上出名既eton單元. bass潛得之外, 出乎意料之外, 人聲居然比對usher更飽滿. 有點hifi味道, 可能呢個系列真係專為家庭hifi用家調校過, 一d都唔會有淡而無味既感覺. 而且反應快但唔係快起快收果隻, 聽起來要快有快, 要慢可慢.

對adam 另一個好處係前出氣孔. 對於我要靠後牆放喇叭既環境最合適不過.

今日順便入0左兩隻碟, 試下對speaker既低音先.

另外, 一d雜誌 "寫手" 既報告.

http://www.audioextreme.hk/webap ... 0Review%20Dec06.pdf

新仔玩家

高解析度的机系米搭胆机多d咧……

專業玩家

恭喜ching, 喇叭好靚仔!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 14# radhk

Ribbon tweeter 同 silk dome tweeter 好唔同, Ribbon tweeter 可以去到好高頻, 之不過老人家未必聽到 / 接受 Elac JET 話可以去到50 kHz, Elac 加個 JET Dispersion Control 可以減0.5db, Adam ART 係可以去到35kHz

銀級玩家

radhk兄,你知唔知hm2,有無木箱版架

三潮玩家

radhk兄,你知唔知hm2,有無木箱版架
faihim 發表於 2011-5-15 23:22

師兄, 呢樣就唔知. 好似真係無. anyway, HM series可能已經停0左產, 網站依家推另一個家用series, 有木箱版.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄購得所好。