設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: danny

AV Amp 選擇

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果有成 70% 咁多時間聽歌,我都讚承小瑟講買 marantz!
不過唔緊要,你自己去聽聽感受下,
但記記住要用同級數既系列比較才準確!

你可先比較同級不同品牌既 amp,
鍾意就帶你自己最喜歡及熟識既 cd 去試,
找到邊個品牌聲底你最鍾意才再聽下你 budget 許可既一倆個級別。
所以唔好先入為主以鎖定乜野品牌型號!

我自己就睇戲多,巳且鍾意拳拳到肉既感覺,
但又係 SONY 死硬派 Fans,第一部自己比錢買既 amp 當然係佢!
其實 Sony 既電影模式真係做得幾好,好有入戲院 feel!
但當我學會放開成見中立 d 去睇同聽,
就發覺呢個世界好大,最後按自己當時喜好就揀左 Denon 3808。

我自己覺得部 Amp 相對會比其它音響設備玩得耐些,所以我當時提高左 budget 買部較高階型號!

進階玩家

Hi 小瑟 和 wil-wil 兄,你兩位講得有道理。

因為我今晚在元朗國美啱啱試咗馬記7002和8002。
試CD蔡琴。
試DVD 功夫。
7002聽歌低音比交重,高中音都ok,所以覺得好似同我之前onkyo701差吾多(當然7002好的),但睇戲低音又簿咗,睇戲就差小小,其它都ok,所以又唔想林7002。

8002聽歌真係好,人聲、音樂聲、清趣,低音又吾會話打心口個種,聽得好輸服個種,(吾似7002打心口好滿),睇戲當然勝7002。

當時直係好想即時要8002,老細在旁又話冇問題,但係又唔心色想試吓安記同天記,再决定,
須然老細支持8002好似貴左的要成12K,7002要8k,未講價,但我覺得可能要7002,再加部身歷聲機做後級,可能聽歌和睇戲可能會靚做,會唔會好過買部8002呢?
只是個人感覺。
只係得馬記試,因為無其它同級機比較。
Thx,

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

旺角、中環、銅鑼灣都有好多上樓舖,
可以去逛逛,起碼可以同一地方試到幾個牌子 Amp,
咁樣會比較好些。

我自己就係銅記原音買,朋友介紹都算老實,
且比國美、豐擇平少少!

進階玩家

可否比個價錢同地址我参考?
我明天放假,希望在呢個星期可以買到,因我成三個星期無機聽,部onkyo 701已賣左,滿到死,今個星期放哽大假到星期五就放完。
thx,

1萬

副版管

唔知網上資料 update 與否,
不過應該總有一間係佐近

AV 影音舖地址
http://www.review33.com/review/subtype.php?subtype=avshop
http://www.fimhifi.com/dealer_locator.html#hk

我幫親個間,但絕非買廣告!
銅鑼灣原音公司 (TRUE SOUND CO LTD.)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號地下.

進階玩家

唔該晒,wil-wil兄。

1萬

副版管

揀到心頭好, set 好套影音設備就 post 相上黎分享下。
Have Fun ....!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-8-21 15:24 發表
875應該高過 806一cup架呵??

805 都高過 806 一級架Smilies011

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 yuppi 於 2008-8-22 01:46 AM 發表
805 都高過 806 一級架 溜口水.gif

乜806唔係805 o既bug fixed版嗎? 托下巴.gif 托下巴.gif 托下巴.gif

進階玩家

805我係旺角豐習試過,試cd劉华,好似一般同我部701差無幾,戲就無試,因為當時售貨員問我啱唔啱,我心林有冇攪錯一手歌都未聽完就問我啱唔啱,連電影都未試過。
斤住我問可唔可以試部875,售貨員話875冇貨到,唔駛試,連價錢牌都收起,當時我都比佢吹賑走人,林走個售貨員重係到問我啱唔啱,心林你真係有啲問題。

而家我可能選擇:
1.馬記7002 or8002
2.安記875
3.天記2809