設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: geo23

[請教] Any Good software Recommend for DAC ?

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

師兄, 你聽唔到地磚同地板嘅分別嗎? 我個人就接受唔到果啲聲啰!   ...
喬峰 發表於 2011-5-23 23:28

就咁地磚乜都唔理, 就多數都死, 等於周圍放多塊玻璃係到.
但地板也有其難處... 而且, 隻隻地板都唔同, 例如柚木地板同膠地板.
有個問題, 有冇見啲有錢既大禮堂都係舖雲石地磚, 係個度播啲音樂你又覺得點?

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

就咁地磚乜都唔理, 就多數都死, 等於周圍放多塊玻璃係到.
但地板也有其難處... 而且, 都唔係隻隻地板都掂 ...
chiuching 發表於 2011-5-23 23:36

我冇去聽過! 唔知道! 廿年前第一次去莫斯科, 果陣仲喺窮到鬼咁! 去音樂廳聽演奏, 佢地都喺用木板! 其實如果明白 1st harmonic, 2nd harmonic, 就唔難明白點解有啲物料喺對聽 HiFi 有負面影響了!    抽烟.gif

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

我冇去聽過! 唔知道! 廿年前第一次去莫斯科, 果陣仲喺窮到鬼咁! 去音樂廳聽演奏, 佢地都喺用木 ...
喬峰 發表於 2011-5-23 23:43

咁啱既, 我廿年前都有去莫斯科~ 嗰間劇院又係用木地板, 仲要係爛鬼木地板個隻~
香港裝修用靚既地板, 除非有工人日日用部打腊機係到日日打腊.......
其實我覺得X凸不平既石磚都唔錯架~ 由其是係前牆用文化石~~~

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

咁啱既, 我廿年前都有去莫斯科~ 嗰間劇院又係用木地板, 仲要係爛鬼木地板個隻~
香港裝修用靚既地板, 除 ...
chiuching 發表於 2011-5-23 23:50

地板要日日打蠟?    什么.gif

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

地板要日日打蠟?
喬峰 發表於 2011-5-24 01:39

可以既話, 最好~
(用個部打蠟機!)

新仔玩家

MAGIX.Samplitude.v11.0.2.Keymaker

https://files.me.com/ouzycn/22qr2t

進階玩家

Too bad you don't have a mac, or else I would highly recommend Amarra. Pure Music is pretty good too.

If you are going hardcore, use Logic Studio. great sound quality, but not user friendly as a music player.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

btw, 要show off得部爛鬼weiss dac把鬼咩... 人地cheap cheap新手一出手都K01啦~ 剩係識show off既師兄clos ...
chiuching 發表於 2011-5-23 22:19

又擺我上台

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

聽 HiFi 永遠最最重要都喺個 source! 但喺香港人好奇怪, 可能喺為咗要 show off 自己套機, 寧願晒五萬蚊 ...
喬峰 發表於 2011-5-23 20:50

請問各位師兄, 如果唔經電腦, 用Linn Klimax / Renew, 效果會唔會比用電腦好D呢?

鉑金玩家

其實我覺得享受好的音質有一野樣好重要...

就係定期了耳屎