設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 一個俾人「搵笨」既經歷,希望各位以此為鑑!

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

件事係咁既,我其實一向都好鐘意上網bid下D 二手/全新 既DVD、BD、或者 遊戲碟等。由於我都係叫做一個【收藏家】,所以bid既碟一定唔可以太花,如果係小花數小條的話我都無問題,係可以接受到既,所以一向我都會先問清楚個賣家,D碟花唔花我先會bid既。呢幾年我都好成功咁買到好多又平又新淨既碟,但好景不常,前兩日我就遇到一個【大騙子】。

話說兩日前我又如常上雅虎拍賣睇下有乜碟賣,一睇,見到有一個賣家放左一大堆二手DVD上去,有差唔多成三百隻!而且裡面仲有好多都係D唔錯既戲,內文係咁寫既:「因搬屋大量出售,請到我的拍賣看看,如平郵寄出不包括DVD盒(只有封面紙及DVD碟),全部為3區,碟微花,100%有中文字幕,如滿10隻可面交(連DVD盒),不要亂bid,起步價為1隻DVD價錢(就算勝出都只得1隻DVD),1隻$25,5隻$99。每套戲只得一只,要買就要快! 」我見圖中DVD既盒全部都好新淨,以我多年既經驗佢唔似係收賣佬,而且絕大部份既時間,如果個盒新淨,通常裡面D碟都唔會太殘舊,一般黎講係可以成一個正比!

就係咁,我好快咁揀左15隻碟,然後就電郵留電話俾佢,佢又好快咁留返佢個電話俾我,叫我打俾佢,咁我就打俾佢約時間交收........ 數次既對話中,我已經多次咁問佢D碟係咪只係【微花】,佢就話係!話D碟最多只有一兩條【小花痕】,又話都係可能借俾【朋友】時,【朋友】唔錫碟所產生既!之後又話10隻碟有8隻都好完美!咁我聽完就放心啦,咪約實佢交收囉。一出到黎,佢已經遲左15分鐘,我無問題,一樣笑住咁同佢交收。由於實在係太過多碟,而且我又見到D盒係非常新淨,再講我之前又多次問過佢D碟有無花,有時又係要講個「信」字(因多年來都係咁),所以我完全無檢查過D碟有無花(非常失敗!!),點知.......... 返到屋企............ 經過種種既驗證後,呢D碟99%係【出租碟】!!

事實一:佢D盒非常新淨,但D碟就好花下,一般黎講都係「中花」級別,而且碟面好殘舊,有時仲會有D綠色既污漬o係碟邊。我諗極都唔明,點解佢D【朋友】可以搞到D碟咁殘,但同一時間又可以保存到D盒咁新呢?原來,D出租店只係會租隻碟俾人,而個原裝盒係唔會俾你既,所以,【盒新碟舊】係完全合理!

事實二:佢內文寫「因搬屋大量出售」及「每套戲只得一只,要買就要快」,呢D全部都係大話!!因為同一套戲,佢係可以唔止得一套碟既(見下圖)!佢賣完一套戲俾我後,竟然可以又放過同一套戲上去賣,如果真係自己收藏既碟,又點會買咁多套同一套既戲呀??除非係出租店,【一戲多套】咁就合理!

事實三:我15套戲裡面,竟然有兩套,個盒係有個條碼o係上面(見下圖)!我自己都買過無數次新碟,從來都未見過D咁既野!呢D仲唔係出租店用既條碼黎!?

最搞笑係,佢當完我係傻仔後,佢都一樣當全世界既人係傻仔(見下圖問答,【買家】唔係本人,只係剛剛有其他買家問佢野)
問題 1
買家 : 15套dvd $250 ok??
答覆
賣家 : 最平$280—15套,有興趣就通知我,謝!
問題 2
買家 : 你果d係咪出租碟?或者係出租碟買入自用?我見全部都無紙套 . . .
答覆
賣家 : 全不是出租,是買返來的。但有些因保存問題,所以紙盒有些掉了。

我想講既係,雖然錢唔係多,但感覺就好似俾人扼完一樣,D碟太花我跟本就唔會用黎收藏,就好似買左D垃圾一樣......... 唉,有一句說話其實都幾真,就係「相由心生」,雖然我都唔係幾鐘意以貌取人,但當你地見到一D蛇頭鼠眼既人時,就一定要小心小心............ 希望我今次既經歷,大家可以以此為鑑,買野點都要check到真一真,唔好下下單靠個「信」字。

評分

參與人數 3威望 +15 收起 理由
620fire + 5
raymond430 + 5
sounddecision + 5 我很贊同

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

be careful

星級玩家

, 無辦法, 呢個世界乜人都有

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回覆: 一個俾人「搵笨」既經歷,希望各位以此為鑑!

雖然好同情你苦況,但係建議你去雅虎投訴。同埋,始終暫時得單方面發言,未有賣家回應情況下,希望ching可删除賣家在拍買網站相關之拍買資料。

發送自我的 GT-I9000

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

一個俾人「搵笨」既經歷,希望各位以此為鑑!

各位Chings真係要留意,近來係yahoo bid 好多老番BD/CD出現,但拍賣網有無正視問題,大家買野時,真係要小心

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

進階玩家

總之唔好有任何資料顯示賣家身份啦,多謝合作。
雖然好同情你苦況,但係建議你去雅虎投訴。同埋,始終暫時得單方面發言,未有賣家回應情況下,希望ching可 ...
SonSon 發表於 2011-5-13 08:49

如果刪左賣家個ID,圖片可以照放出黎嗎?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

下次要小心check清楚~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係度買咪好咯....又方便......

進階玩家

各位Chings真係要留意,近來係yahoo bid 好多老番BD/CD出現,但拍賣網有無正視問題,大家買野時,真係要小 ...
herox 發表於 2011-5-13 08:51

果度從來都係咁,大把人放D老番既遊戲帶、遊戲光碟上去,你檢舉佢地一樣無用.........
近排真係多左好多假既【大陸正版碟】賣,有DVD有BD,有D好易睇真假,有D就真係好難睇....... 尤其係一定要郵寄唔可以面交果D,要小心小心

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一定要check清楚先收貨

事後真係講咩都無用