設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: WHY2004

[討論] onkyo 維修好過份

黃金玩家

大家清醒d啦, 而家吾係攞去維修個時已經有冇花既問題, 而係證明吾到機主收機時有冇凹痕, 我對事吾對人,  ...
yuppi 發表於 2011-5-6 18:13

都係講道理姐,我都覺得攞機時師兄有冇CHECK機先,如果真係無CHECK,樓主師兄真係自已要負返部份負任喎,事實上係離開左之後可以有好多可能;當然啦也有很大可能係ONKYO整到部機咁,返去要求換機係正常,但如果之前無CHECK過機的話,ONKYO也有道理唔換給佢...大家都有不足之處。當發生左事大家都唔開心,都唔係針唔針到肉嘅...同一件事發生係我身上,佢唔換老講我真係吹佢唔脹,因為自已都疏忽左。LEE D維修呀一定收機時CHECK清楚,最起碼對對SN係咪自已部機先,D位殼有冇花等等!
Panasonic P50V10H
Denon AVR-X7200WA
Pioneer BDP-23FD
Zidoo X20 Pro UE
Monitor Audio BR5
Monitor Audio BRLCR
Velodyne CHT-8Q

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

That's why I have been "over-cautious" in buying/selling stuff. For example, take more than an hour in inspecting the new mobile phone before payment. Also, once selling an av stuff, the potential buyer first said no need to check, but I insisted a full inspection by him first since I would not be responsible once stuff changed hands (work perfect during inpsection).

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
heero503 + 1

查看全部評分

Pioneer 500A
Mit HC4000 + OS Pure Matt II Plus
Logitech SBT
CA BDP751
Classe SSP-25
Denon DN-A7100
Proceed Amp3
Parasound HCA-1000A
Nuforce STA-100
Revel F12/C12
Usher S520/SPL-12

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

大家清醒d啦, 而家吾係攞去維修個時已經有冇花既問題, 而係證明吾到機主收機時有冇凹痕, 我對事吾對人,  ...
yuppi 發表於 2011-5-6 18:13

ching你又岩波,有時買野唔睇清楚就拿走,自己都有責任.

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

其實都唔關責任問題,如果係咁既話,ONKYO一早應該拆開包裝叫人驗機簽收,唔係要樓主自己當場拆包裝,因為AMP唔 ...
lamdog 發表於 2011-5-6 19:34

我覺得如果ching講的是事實,叫onkyo換番一個新既cover,同加長保都好合理.不過樓上位ching都無講錯,自己無睇清楚都有負責.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Oh my god~ I just bought Onkyo 609.  It'd be better to take photo before service
stanley666 發表於 2011-5-6 22:14

咁快就諗住要拎去整?

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

呢個故事警剔大家,唔好怕醜,拿咩機都係,當場驗屍今驗,有咩事即時提出,過左之後先嘈,已經於事無補and勞氣自己.

其實話時話,真係好想睇睇樓主張維修單,如果真係無提過部機有花,我覺得真係應該去消位會啦.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

針唔咭到肉就唔知痛啦
chacha1222 發表於 2011-5-6 21:02

呢個吾係"針唔咭到肉就唔知痛"既問題, 我自己都試過買喇叭冇 check, 返到屋企發現有個單元凹左, 我都認為自己有責任所以我打去代理問維修費幾錢, 在電話中我自己都講明自己要負責任, 最後反而代理主動聯絡店舖, 並叫我去舖頭更換全新喇叭. 整個過程我完全冇要求過任何野, 呢間代理咁做吾係因為佢有責任, 只係佢地服務好, 想我買佢地d喇叭玩得開心d, .....其實就算佢地收我錢我都肯俾, 因為大家都係講道理

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
小瑟 + 2

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 57# yuppi

如果樓主因信任這一間公司以無check清楚
以要自己付責任,但真正要付責任的人,因利用
別人的大意及信任從而張事實改為要受害人付
責任,這樣的思維真的不能苟同,這樣等同姑息
養奸..受害者變被告,如果是這樣樓主要打電話
去安X..因之前你地d工作人員把我部amp整壞
但我粗心大意,無check清楚,所以我現在比
錢你們幫我再整過

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 58# chacha1222

我只係以事論事, 講求證據, 並無姑息或偏幫任何一方, 成件事既重點係"冇辦法證明樓主拿機時已有凹痕", 樓主根本冇足夠證據告上法庭, 就算告到法庭樓主都比較蝕底...
將心比己, 如果你開一間店舖, 客人買野時吾 check 機, 返到屋企話部機凹左話係你責任, 咁你會點處理呢?

當然, 如果真係 ONKYO 有心欺騙樓主又係另一回事, 就只怪呢間公司既員工毫無操守....
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 59# yuppi

agree