設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 耳塞的好處

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家都知我係影音和二聲道的cheap cheap新手
但係IEM從未流行開始已經有一點研究
希望可以同post76師兄們分享下

In-ear Monitor, 簡稱IEM,就是耳塞

IEM的好處是隔音,讓你在地鐵巴士都可以享受無音漏的音樂,
所以近年漸漸取代傳統耳塞。當然,由於有apple呢間公司,
所以地鐵見到的大部份耳塞仍然是iphone或ipod earbud...

買過很多IEM,包括ER6i, ER4p, Shure SE530, ATH CK100,
UE Triple fi 10 Pro, Ortofon eQ7, Westone 3, Westone 4,
除了ER6i,ER4p和Ortofon都是三千以上,(聽說近來TF10 Pro
有平貨,但當年買還是3K的) 它們都有各自的特式,在價錢
上來說,幾百蚊到3K價位的IEM,真的是一分錢一分貨.

建議買IEM就要直衝$3K層面的東西,如果要$3K樓下的東西,
你的選擇只得一個,就是當年千五蚊但家陣賣到$2K的ER4p.
其他的我沒試過晒,但是在2K價位樓下的不值得浪費錢,
不是說它們不好,事實是它們一定會比你的iphone跟機耳筒好,
但最終,你還是會去到那一步的,所以中間的錢實在不值得浪費

到了$3K或以上的IEM,它們的音質其實都到一定的程度(除了
Shure SE530真係唔值)只是取向上的不同,或所謂的味精不同。
如果你有ER4p,你可以用作為reference,去聽每一隻IEM的取向
到底有什麼不同,再選定最喜歡的聲音。這價位的IEM哪一隻最好,
沒有人能答到你,頂到盡你可以話我知你聽乜野歌多,咁我就可以
講俾你聽邊隻最適合你。

選ER4P作reference因為它算是最Neutral的一隻野,它的Frequency
Response應該幾乎是平的. 而且在所有IEM當中,ER4P的triple flange
eartip (三節膠耳塞)是隔音度最高的.但當然,除了Frequency Response,
一隻野o岩唔o岩你聽,仲有聲音密度,音場,幼細度,甜唔甜,Bass
texture夠唔夠,高音飆唔飆,聲音硬唔硬,多唔多detail等等我阿支阿jor
講完一輪你都唔知我up乜的元素.其中大部份元素是所謂的味精
,但是聲音密度和detail呢兩樣野係無得呃的,有些聲音是聽到就聽到
,聽不到就聽不到,所謂的細節也不是將其中一段freqency BUMP大幾個dB
就做得到的那種,而是基本質素的分野,這也是為什麼ER4P和我現在的LCD2
雖然Frequency Response做得很好,但還是有人買更貴的東西的原因。

有時間打下篇的時候談談Custom IEM, 訂製單元耳機,
同佢地究竟值唔值港幣10K樓上咁貴。
(只係小弟覺得貴, 師兄們買一條線都唔止呢個價錢)

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
plnl88 + 10 good sharing C Hing. Awaitng your next
kalok6 + 10
ricoy288 + 10

查看全部評分

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩................3k我都覺得貴....................

有相一齊介紹就更好啦............

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我就吾建議買IEM就要直衝$3K層面的東西....因為你如果再上upgrade....多數就係custom....(over $10k...)
會冇左upgrade 既feel...我真正買iem...係UE200 ...用左1yr+ upgrade 去tf10pro ... (佢個時話discounted sales....) =.= $34xx discount 到$23xx ....
未買UE200 都有try 過tf10pro..... 都有想過直接用hi-end 既iem....
但冇左upgrade 既feel 你係會吾明....正好多.....(我frd 係直上tf10pro...)

我仲未換cable....但15/16 好吾好去改CM模好or...直接買custom X_X (改CM模吾洗1k...但custom要10k....)

仲有iem...真係好難downgrade

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我就吾建議買IEM就要直衝$3K層面的東西....因為你如果再上upgrade....多數就係custom....(over $10k...)
會 ...
blindfaith3by8 發表於 2011-5-1 11:18

我自己既諗法同樓主一樣.....
第一對就係w3.......
cm係我下一步.......

黃金玩家

想安心聽歌就直上, 想玩就一步步

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手想買隻約3K既IEM,本來想試Shure 535,但ching講530好似麻麻,咁535呢, 如果想有換線,除535有咩選擇?? (雜食的)

銀級玩家

仲有音源.如果唔加AMP.
其實對唔住好多耳機
因為IPAD/IPHONE係出到聲
但發揮絕對不能說好
加AMP好過換線.
一條千幾o既線我覺得絕對唔值.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

下期我會講下portable amp和線材  

白鑽玩家

Ching 我玩耳機真係新手回復 1# googleli
billychan

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手想買隻約3K既IEM,本來想試Shure 535,但ching講530好似麻麻,咁535呢, 如果想有換線,除535有咩選擇?? (雜 ...
steveho 發表於 2011-5-1 12:40

TF10pro / 535....我有try.... 但我只like TF10pro ...音場大好多...d bass 又好D.....但好多人好似吾鐘意佢既帶法....