設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: yuppi

[流行曲] 一隻 SACD 既啟發...

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果各位真係想要聽真正高音質既 CD, 建議按以下先後次序考慮:

1. Blu-Ray Audio CD: 規格最高, 可惜仲未出過廣東歌
2. SACD: 直接記錄 DSD 訊號, 減少訊號轉換所產生既失真, 可惜因為成本問題, 售價比較貴, 導致利潤及銷售量下降, 香港唱片商唯有發展 "古惑 CD" 及 "天價 CDR" 吸引一班信徒
3. DVD-A: 呢個制式比 SACD 打死左, 可惜....
4. K2HD/ XRCD2: 好鐘意佢擺明用調音方式去改良母帶質素咁坦白, 不過要睇下個工程師做母帶時既狀態, 所以質素比較參差不齊. (因為母帶質素比 CD 物料重要千百倍, 吾同物料極其量只會減少 CD 機讀碟 ERROR, 並吾會改良音色, 吾同物料既 CD 有不同既音色多數係因為母帶做左手腳, 大家明嗎.....)
5. HDCD: 普通的CD只用16比特.  HDCD運用先進的系統, 把另外的4比特也編碼到CD上, 既克服了普通16比特CD的限制, 又可以與它們兼容...不過因為少人有 HDCD player, 香港唱片商又再次放棄呢個多少少成本而可以提高音質既方案...
6. DSD CD: 比較成熟既 CD 方案
yuppi 發表於 2011-4-30 23:03

基本上ching的理念我都好同意, 不過Mastering唔好, 乜野format都係死
退燒了

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

基本上ching的理念我都好同意, 不過Mastering唔好, 乜野format都係死
jack331 發表於 2011-5-1 02:09

Ching 我絕對同意, 以上理念係指用相同母帶情況下得出來既結果, 你睇下我d紅色字自然會明白我暗示緊d咩....

出呢篇野真係一時衝動, 我響其他討論區已經開始俾人打
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

專業玩家

回復 12# yuppi

totally agree

1萬

鑽石玩家

回復  yuppi

totally agree
sanjoe 發表於 2011-5-1 11:56

Thanks support.....不過我係其他討論區俾人打得好慘...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

專業玩家

回復 14# yuppi

因為頭版CD比較好聲有理由,如想知道我簡單介紹一下。因一個CD模板是有限期。

1萬

鑽石玩家

回復 15# sanjoe

好呀, 我真係好想知, thanks ching
千其吾好迷信..
75-X9500G

銀級玩家

HDCD 俾 Microsoft 收購咗, 所以 CAS 用家其實可以靠最差的 Windows Media Player 去解碼 HDCD 的 ...
vvpau 發表於 2011-4-30 23:50

解到HDCD都冇用
因為Windows Media Player 垃圾到嘔

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄講得arm...所以同一隻cd一般都唔會找二個唔同版比較因為通常都係舊版好啲不過就一隻頂幾至幾十隻 ....自己買到咩就聽咩版 聽歌買碟最大原因都係想開心及減壓姐

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
agic + 10
sunboy + 6 Agree

查看全部評分

我唔發燒但我bi-家!!
我係天生購物狂....但我無錢

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@@咁normal CD 係咩???

新仔玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄講得arm...所以同一隻cd一般都唔會找二個唔同版比較因為通常都係舊版好啲不過就一隻頂幾至幾 ...
pineapple2007 發表於 2011-5-1 13:15

Ching! Totally agreed with U, especially the last 2 sentence........