設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PP-HK

我的第一對座地喇叭triangle genese quartet入宮了

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  PP-HK

我的是三路分音三單元既書架,聽你咁講座地對新手都有d難道,可能我未必handle得好,咁我 ...
elaine 發表於 2011-8-31 11:44

三路三單元已具備座地既分隔度, 佢既表現應該都唔錯啦。我對野淨拉前拉後, toe in toe out, 要執個音牆同定位都搞左成兩個月, 好彩遇到幾位高人指點, 唔係而家隨時仲係摸索階段。

新仔玩家

三路三單元已具備座地既分隔度, 佢既表現應該都唔錯啦。我對野淨拉前拉後, toe in toe out, 要執個音牆同 ...
PP-HK 發表於 2011-8-31 11:53

無買都算好彩,否則我嘥咗QUARTET啦!好! 等我比心機玩好而家對OPUS,跟師兄們學好D嘢,儲夠經驗再向座地SPEAKER出發

星級玩家

睇左CHING既分享, 學到野之餘, 又有D野想問
首先想請教CHING應該點消除BOOM既問題?
另外, 我用JM LAB716座地, 係AMP度應該SET佢做SMALL定LARGE呀? 阿2個SALE話可以SET做SMALL將低頻交俾WOOFER負責, 到底咁做好唔好? THX

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇左CHING既分享, 學到野之餘, 又有D野想問
首先想請教CHING應該點消除BOOM既問題?
另外, 我用JM LAB716座 ...
fungppl2000 發表於 2011-8-31 14:05

Boom呢個駐波既問題唔係咁易解決, 要由好多方面著手。我既例子係, 首先要找出那個frequency會boom先, 然後反覆聽, 大約知道係左邊喇叭(靠側牆)有駐波問題。我就先清理靠牆、喇叭後的雜物, 然後反覆將喇叭前後左右咁移位, 搵到個位個低頻量適中嗱, 較好水平後, 再慢慢toe in同右邊的喇叭協調做返好個定位。呢個動作要反覆做, 要聽不同的歌曲直至整體平衡為止。另外, 將喇叭線同電源線盡量分開避免干擾, 換釘墊改善避震, 換牆插改善低頻既控制力, 當然我攪左獨立電都好有幫助。成個過程冇攪吸音, 因為吸音雖然快見效, 但如果唔夠經驗, 反而會因此聽少左好多野。

座地喇叭我覺得set做large好d, 雖然交哂俾拾仔做個環繞聲效果會好d, 但有少少浪費左座地既發揮。雖然係咁講超低係冇方向性, 但我感覺其實都唔係完全係, 而且當低頻出時, 唔會淨係出超低, 實際上80hz以下既低頻都係一并出黎。所以, 當俾哂拾仔出時都會感覺低頻會係某個方向出, 而將座地較返做large後, 低頻既向性冇咁大, 而且冇咁單薄, 包圍感同震撼性也好點。

專業玩家

回復 94# PP-HK

C hing, good post! learn a lot from this post!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

三路三單元已具備座地既分隔度, 佢既表現應該都唔錯啦。我對野淨拉前拉後, toe in toe out, 要執個音牆同 ...
PP-HK 發表於 2011-8-31 11:53

我就冇你咁好耐性啦,我set個擺位都係一個月左右!!!

鉑金玩家

回復  PP-HK

C hing, good post! learn a lot from this post!
matt 發表於 2011-8-31 14:36

鬼佬兄咪玩啦, 唔係你地點醒我仲傻下傻下, 你地教識我唔少野。

鉑金玩家

我就冇你咁好耐性啦,我set個擺位都係一個月左右!!!
avlam 發表於 2011-8-31 14:38

擺好位後你覺得點呀?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

擺好位後你覺得點呀?
PP-HK 發表於 2011-8-31 15:05

好似你咁講,就算郁少少都聽到分別,呢吓真係比佢玩謝,不過對野真係普普通通咁擺都好聲!!!

鉑金玩家

好似你咁講,就算郁少少都聽到分別,呢吓真係比佢玩謝,不過對野真係普普通通咁擺都好聲!!! ...
avlam 發表於 2011-8-31 15:08

係呀, 特別係toe in果方面, 差1cm成個音牆唔同哂, 多得d前輩指點, 唔係可能就係咁易就算嗱。