設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 我0既玩 naim 經歷

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由 2009 年 12 月開始玩 NAIM, 現將升級過程及聲音變化詳列如下:

之前用開 AV AMP 聽歌 10 幾年, 完全接受到, 因無與其他機比較

之後, 買了 NAIM NAIT XS 合併擴音機, 一開機, 0華, 第 1 個感覺係機仔細細居然0甘好力水, 推到我對 DYNA FOCUS 220 TUB TUB 掂, 而且好明顯 D BASS 大0左勁0左, 好有氣勢. (CD 機用 DENON DVDP 3910)

之後一次過入埋 CD5XS 同 FLATCAP, 老實講, 一開機無 MUT 分別, 同之前差唔多, 但聽落係比之前靜0左, 而且聽某首歌, 其中一個 EFFECT 之前係左前置到中置0既, 而家就由左前置去到右前置, 音場闊0左

之後, 再買 HICAP 畀 CD5XS 用, 而 FLATCAP 全部入 NAIT XS. 一開機, D BASS 明顯大0左, 有氣勢0左, 重0左, 而且係個音場再闊0西, 之前講那個 EFFECT 變成由左前置, 飛到去我右耳後面, D EFFECT 飛0黎飛去, 同埋每首歌0既最前同最尾好似再聽多0左0野0甘. 加 HI CAP 分別係最大

最後, 加條 POWERLINE 畀 CD5XS 用. 一開機, 我即刻覺得大聲0左, 密度高0左, BASS 實0左, 靚0左, 靜0左, 人聲 D 尾音同回音返0西0黎, 我老婆一聽就話: 點解 D 聲唔同0左0既? 開得0甘大聲?"

而家用 AV AMP 聽歌, 好似聽緊收音機0甘 :P

希望第日再慢慢升級啦

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ivanyiu + 10

查看全部評分

高級玩家

wah! ging! 我果日都念住買naim nait xs,不過走去michxxl audio買,點知果個人講嘢9唔搭8,同我玩估價遊戲,qiu! 之後就走去第度買咗cyrus 8xp。都好滿意!聽講加多個power supply會有改進,應該就同hicap一樣喇

進階玩家

NAIM真係正野,不過加左價,入門cd player都要皮三野,聽講玩NAIM係唔係要長開power,,
Grandview 80'' + Sanyo Z4000
KLIPSCH + Velodyne CHT-10Q

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 3# ericcheng

SALES 同 NAIM 就話要長開, 如一開一熄因電流大好易燒機, 所以要 KEEP 住開, D 聲又靚 D, 但威達修理個師傅就話電器0既0野長開好易損耗......

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 2# doonald

你可以搵阿善嘛, 幾好傾. 其實你買之前可以先0係網問問各師兄大約 D 價, 再同 MICHALE AUDIO 講, GUM 0下阿善就得0架喇

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

回復  ericcheng

SALES 同 NAIM 就話要長開, 如一開一熄因電流大好易燒機, 所以要 KEEP 住開, D 聲 ...
Jackiewakusome 發表於 2011-4-22 12:24

你地咪聽佢老點你啦! 我 1978 年開始聽 Naim 聽到宜家!部機由英國跟我返來香港, 再去澳洲。最後又返嚟香港! 喺澳洲時壞過一次 CAP。我部 110 每次開機個喇叭都啪啪聲! 又唔見燒機!如果真喺會燒, 我真喺會拿部機返去 Salisbury 問下佢地搞乜!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我會長開, HEHE

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

我會長開, HEHE
Jackiewakusome 發表於 2011-4-22 13:00

長開唔喺問題, 好多人都常開! 但唔喺因為燒機問題!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我會長開 x2

科林玩家

My Naim 5i machine power up nearly 2.5 years without any problem.  There have many electrical devices is available to keep power on.  I remember power down Naim machine need around 30 minutes to run in.  It may related to capacitor or other component need refill or warm up.