設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 有冇師兄有同感?

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

頗多有鎗戰場面既香港電影入面, d主角/場面都硬係要懶有型, 一係就擺晒誇張pose去開鎗, 再唔係就過份地唔make sense, 例如講某某係特種部隊成員, 但一鎗戰時, 就大搖大擺企係路中心同敵方互轟, 持鎗姿勢仲要係支鎗放係腰部位置瘋狂掃射
乜咁樣真係會好睇d咩?? 如果套戲唔係要懶pro咁大拋"軍事資料"都仲可以原諒. 但既然要拋, 點解唔由頭到尾都專業d, 像真度高番少少咁多, 唔好過份賣弄"有型"呢? 係要搞到套戲不倫不類

之前睇過一套仲離譜, 角色A係解放軍, 影番佢之前執行任務時既片段, 真係O晒咀...點解呢位解防軍會成身美軍裝備, 著埋美軍既acu? 定係小弟誤會左, 呢d只係角色a工餘時間打wargame既片段?
雖然冇留意開軍事野既觀眾未必發現到, 但講到尾, 都冇理由離譜到咁丫. 正如拍角色B係香港警察, 斷估唔會走去著左套公安制服呱?

呢幾年黎真係完全冇興趣再睇港產片, 對上一次覺得好睇既係無間道第一集, 跟住一直到宜家都等唔到一套可以用精彩兩未去形容既香港電影
整整下宜家連美國既b級c級電影都仲好睇好多....

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢d同制片人的個人程度好有關係。低始終係低。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

近期最搞笑港產片都係講變種人嗰套  陳木勝以前拍好多好戲,估唔到..千年道行一朝喪   再早D有"未來警察"同"機械俠" 同樣搞笑 最算最近攞好多獎嘅狄仁傑,特技都係不堪入目  港產片玩特技....唉..唔洗睇

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

香港電影......
唔係外國月光特別圓...但人地even d 劇集都做好資料搜集同製作認真得多......

高級玩家

呢d同制片人的個人程度好有關係。低始終係低。
原明 發表於 2011-4-21 21:05

睇番80年代既香港電影, 覺得比起宜家既反而好睇好多
唉...唔單止香港樂壇, 連香港電影都越黎越差
唔知有冇師兄已經係唔會入戲院睇港產片呢?
小弟已經係其中一個, 不過都有破例, 對上一次入戲院睇既係歲月神偷, 再對上一次係無間道第一集...都相隔得幾耐下.

高級玩家

近期最搞笑港產片都係講變種人嗰套  陳木勝以前拍好多好戲,估唔到..千年道行一朝喪   再早D有"未來警察"同" ...
AST(Gym) 發表於 2011-4-22 03:34

師兄你講果幾套, 唔好話入戲院或買碟睇....真係衰d講句, 連唔洗錢叫我坐係度睇個幾鐘都唔好搞我

高級玩家

香港電影......
唔係外國月光特別圓...但人地even d 劇集都做好資料搜集同製作認真得多...... ...
qqsnk 發表於 2011-4-22 11:15

同意!!!
睇下d英美劇, 真係認真好多, 無論編劇, 演員, 資料背景等等都係拍得有板有眼
tbb d劇唔講喇, 連投資咁多錢去製作既香港電影都可以拍到咁馬虎咁爛.

電影既靈魂- "故事性"經常被忽略.
雖然hollywood都有好多商業電影冇故事性可言, 但至少還有特技, 場面同資料搜集等等既地方做得好.
但香港電影, 故事唔掂之餘, 想玩特技又玩到不倫不類, 場面更加唔使講...連資料搜集都好似冇做過咁

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄你講果幾套, 唔好話入戲院或買碟睇....真係衰d講句, 連唔洗錢叫我坐係度睇個幾鐘都唔好搞我 ...
liljon852 發表於 2011-4-22 12:34

我仲衰過你 莫講話買碟  我連download都厭"side"電"side"時間

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

杜Sir拍嗰D都係有類風格嘅!不過又幾有型嘅!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多年前已經無係戲院睇港產, 唔是話唔支持香港電影業, 但真是吸引唔到我入場.