設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[手機照及其他分享] 車中影車

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

早前去了機場附近打波, 在球場和回程途中拍了一些照片, 在行車中拍照都幾有趣, 多謝觀賞!

評分

參與人數 6威望 +29 金錢 +5 收起 理由
鐵心心 + 5
JackynJenny + 5
chhanthony + 10
Type-R + 5
aidan + 6 有新意...good
waterman + 3

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

REAC 兄...用CPL用得唔錯喎

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

條蛇纏住部巴士好立體,好得人驚呀!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# aidan

Aidan兄, 多謝鼓勵。 這些相本想post出來呀, 其實在四月10日時已拍下, 但考慮到攝影要多方面嘗試, 又可和大家分享下,便post它們出來, 有幾點可供大家研究如下:
1. 陽光 - 正午影相。 當天約12時打完波, 我便拿拿聲影番D相。影隻鷹時,個天光到完全能望, 所以張相背後是爆光, 但隻鷹面反而就有小小under, 要調光, 這可能是師兄說的高反差及測光問題。真是許可話, 要在正午又向天影相, 當天我還未買CPL用啊, 可惜。
2. 時間, 我的朋友急着要走, 那些在球場的相, 是在5-10 分鐘內影完便走, 我發覺在足時間令自己經常出現能好好構圖, 結果是主題致中問題經意又出現。 但實際的生活就是要快, 如何在極短時間掌握到構圖及相機setting, 我想這另一個我要學習的地方。後來發覺加一個ball在草地上構圖會正好多。
3. 快門, 我是在一架巴士影向另一架巴士的, 想試下高速行車影相是怎樣? 當時的 setting 是ISO:400, S:1600/s.較果有待改進, 因感覺唔到個速度感, 或者shutter慢番些會好D。我想攝者除了風景, 人像, 還要作多方面嘗試。

明天假期, 同家中老細剛食完飯又飲咗支喜力,所以寫多咗, sorry la!!

星級玩家

條蛇纏住部巴士好立體,好得人驚呀!
jt24 發表於 2011-4-21 11:04

係呀, 我就係比佢吸引住, 個廣告designer好掂, 過你亦係驚得好得意!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

條蛇真係好立體

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我鍾意第二張, BTW, 其實如果係正中午太陽係頭頂, 用CPL會無效果, 同埋逆光時都無咩用, 最好係太陽係你後面時用先有好效果, 有錯請指正......

另外, 如果你架巴士行緊再影另一架行緊既巴市, 快門一定要快, 1/1600係夠快, 不過會凝固左架車, FEEL唔到速度咁......你係咪想要下面個效果?

C HING既精神真令人佩服, 打波都不忙影相

評分

參與人數 2威望 +7 金錢 +5 收起 理由
鐵心心 + 5
REAC + 7 This is what I want, thanks Ching!!

查看全部評分

星級玩家

我鍾意第二張, BTW, 其實如果係正中午太陽係頭頂, 用CPL會無效果, 同埋逆光時都無咩用, 最好係太陽係你後面 ...
JackynJenny 發表於 2011-4-22 12:28

Jacky兄, 多謝晒張相片, 就是要這種feel 啊! Thanks!
你關於CPL的講法,同Type-R兄完全唿合呀! 太陽要在後面,是頭頂,才用CPL! 我想你在台北都有用CPL呢!
我的波友都說我傻,又拿球杆又拿相機, 下次都係專心D好!

星級玩家

條蛇真係好立體
m.lo2 發表於 2011-4-22 01:47

多謝觀賞! 如果你下次見到它, 把它影下來吧!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

條蛇真係好立體
m.lo2 發表於 2011-4-22 01:47

好呀•••哈哈
TV: Sony EX710  46"
BDP: PS3 SLIM
Amp:Denon AVR-2311
C:RC-52 II
Front:Klipsch RB-61 II
Sur:RS-42 II
Sub:MK MX-250.Oasis 6