設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Onkyo 3007,馬仔SR7005, Pioneer LX73,最終揀左佢...(已開估)......

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最初選定onkyo3007/LX73/SR7005三選一,心底裡最想揀3007,因為本身用緊onkyo608以呢個價位黎講我十分滿意佢聲底!!!只嫌佢中置人聲唔夠出有d濛,睇concert樂器聲唔夠清析好似撈埋一舊咁...心諗如果買高幾級嘅3007應該可以解決到以上問題而又夾到我套MA speakers唔駛煩....而3007個spec又好似較SR7005高級咁(華人隔離果間個sales話7005份料同onkyo708係同級)...加上二手有盤放,所以3007係我首選!!去左數碼坊試聽3007&7005夾我隻MA RX1, 只試到2ch, 馬仔音樂感豐富d, 3007就低頻強勁但幾平板下...都預左...!幾日後,部二手3007傾好價約時間但都係買唔成於是的起心肝尋日去左阿二度試埋LX73, 好衰唔衰佢俾我試左83先,播黑夜之神正到無朋友,之前係屋企聽唔到嘅細節聲係呢度聽到好多,非常有電影感,但d聲真係幾尖,心諗pioneer肯定唔夾我套MA(以我嘅初哥技術就唔識點夾haha),之後試埋部73都唔駛多講喇(差少少)....最後落左地庫睇下有無得試埋7005,答案係無! 然後諗起可以走落瘋宅試,落到去咁啱又係用番黑夜之神黎試,結果係試到心都寒埋,出黎嘅效果重衰過屋企套cheap cheap野(咁駛乜換呀??)睇番原因可能係佢用對$5,300(標價)嘅座地Spk俾我試(好似叫天朗)...唉!越聽越心噏....(心諗:早知唔賣部608住先啦)之後sales叔叔幫我換左對Chxxx書架spk播蔡琴live過我聽,似樣番好多!!!d樂器聲幾分明同悅耳,人聲唔知得唔得???因為重用緊個cheap cheap中置....試完後個結論係有陰影!!之後有小小失望咁落去地庫問下意見,重踩多腳話608轉7005(佢有現貨)不如唔好轉....我驚你之後番黎要再換過第二部!!!!嘩!第二次打擊...我話但係網上師兄話呢部好過3007喎!!!之後位人兄話睇到網上面班友仔係度9up大堆理論,話試完3007好唔惦踩到onkyo一文不值咪由佢地law(下刪幾十字) 大家知發生乜事啦跟手佢俾我試聽5007, 試聽隻外國live band blu ray,係我想要嘅野,鼓聲雄渾有勁笛聲非常悅耳動聽夾雜住鼓手手打鼓聲好清脆好分明唔似部608咁唔分明,可惜佢係5007而唔係3007最後都係兩手空空白俾成舊水停車場錢番屋企冷靜分析下....

到左今日經過唔冷靜嘅分析,我終於買左其中一部机,你估下係冰部???個原因都幾攪笑

FYI: 回收紙盒rebate$1,000 & free Air Play Promtion 延期至 30/06/11
TV PAN P50V20H
Amp Onkyo NR5009
BDP Oppo 95
F.Spk MA RX8>SFH PX x2
C.Spk MA RXLCR>SFH PX x2
S.Spk Mirage Nano Prestige
Sub Sunfire HRS10

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

LX 83  

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最後都係7005

2萬

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

人生叉差點

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

LX73

鉑金玩家

7005?

黃金玩家

開估未呀

黑鑽玩家

P仔LX83?

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

我估LX73