設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

已update... 小喇叭"毒變座地"高清家庭影院.....

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回想單身低清時.......

各位師兄前輩好耐無見喇! 又係小弟貼爛相呃post既時候喇!!

小弟幾年前成家立室之時, 才是踏入高清毒界之日. 回望過去, 想當年單身年代, "chi"老豆套dts 5.1 DVD 家庭影院已經玩得好滿足!  當年仲要係"影音分家"添呀!! 無奈歲月流逝, 每日幸勞為我老媽子服務既HDD錄影機終於也倒下來, 老媽子話無奶油依家仲去買返部HDD錄影機錄低清架!? 老媽子堅持左好多年果句"舊機仲好清唔駛換高清"終於都要面對現實 , 可能係天意要換高清喇, 哈哈哈!

到左拆野果日, 小弟望住套舊野, 成套銀色, 當年興架, 都幾靚仔, 雖然全部唔係咩好野, 但不竟都陪左小弟十年八年, 臨散band前影張大合照, 留住這一刻, 日後可以懷念一番, 希望你地有緣既在第三世界再團聚啦......保重呀!

照片 001.jpg

照片 002.jpg

照片 006.jpg

照片 003.jpg

照片 011.jpg

照片 010.jpg

照片 005.jpg

照片 008.jpg

照片 004.jpg

照片 009.jpg

照片 007.jpg

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +20 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10
fuman0123 + 10

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

隨住老媽子同老豆加人高清新紀元, 我部465終於有著落喇!

5仔, 幫你搵到頭好歸宿, 我會經常返黎探你o既!   

至於已經休息o左一年o既傑仔衛星中置, 已都轉到呢個地方重新上過前線再次投入服務, 當然啦, 當年係我主力o既3組Belden 8471喇叭線都唔會浪費啦!  而我之前用在前置o既一對傑仔衛星小喇叭一樣返回工作剛位, 不過比已前升高左姐. 呢次真係用到盡呀!

老豆仲同我講, 老媽子話鄧麗君把聲好聽o左呀! Yeah!

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +20 收起 理由
fuman0123 + 10

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

一切從V2065開始..................

以前玩部465, 最初都好滿足, 但自從上左76, 見到d師兄用高階d既機, 小弟已經心動 , 又愛又恨, 就定下三年換機大計, 當初target左當年部2065, 點知到2067, A2010, 新機不斷咁出 , 後來又問自己, 百零尺廳仔, 駛唔駛買部過萬既amp呀?  最後內心天使勝了魔鬼, 諗住出手A810.  點知見到畢值原來買得起2020, 旦粗粗走去通利show room搵Patrick兄學野 , 同老細座低試過部2020後, 心諗..... 係佢喇!

報告唔駛寫咁多啦, 同上次傑仕衛星上座地一樣, 465上2020一定又係全領域提升.  買左返出駁好線後第一時間唔做auto setup, 即刻用部Dune播套戲玩下, 明知一定衰聲, 只要喇叭有齊聲, 但已聽得出力量氣勢同細致度係同465兩個世界!  跟手用埋Dune播幾隻WAV, FLAC, 終於感受到點解d師兄話聽歌用pure direct最好!

試玩左幾日, 又終於度掂對front high喇叭架玩埋對front presence, 當然用住以前對衛星玩住先啦,  起碼夾到聲. 我間屋間格問題front presence喇叭唔可以兩邊拉開, 反而左邊仲要移入d, 但請教過Patrick哥, 答案係有始終好過無, ok去馬!  果幾日晚晚出鴨記, 終於要動用兩對架抽件組合成一對, 搞掂!

Front Presence線我用Supra Classic 2x1.6 我先唔理佢好唔好聲, 佢雪白而軟滑既"肌膚"可以從高位赤裸裸咁直落Amp度, 唔駛暗唔駛槽, 老細收貨無投訴!

睇戲良伴Dune HD, 比我部超cheap P記120, 我係新手都睇到聽到分別, 所以自從有左部Dune, BDP已很久無電到喇! 買碟返黎都rip左先睇, 無字幕就rip MKV再外掛.....

A2020同465相比機身高左深左好多. 高度其實之前換座地喇叭果陣預左, 所以座電視個架已經預高左, 深度問題就要"拖版上牆"喇!
換過排拖版, 執好晒機背d線, 依家企理好多. 用黑色襯返套野fit晒, 哈哈! 而且我貪佢燈仔響下面, 剛剛俾部機阻住睇唔到.   

亂影幾張!!

依家諗緊隻十仔, 因為覺得用開呢隻衛星5.1套裝十仔好似唔係咁夠, 師兄有無好介紹? A7點睇? 多謝賜教!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +10 收起 理由
hh12 + 10 正!
joelcan + 10
fuman0123 + 10 精彩Report

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2013-2-8 06:46
一切從V2065開始..................

sclendan兄
恭喜晒又升級
好整齊又靚仔
差千零蚊索性上A9

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sclendan + 10 絕對認同

查看全部評分

SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)

黃金玩家

fuman0123 發表於 2013-2-8 07:38
sclendan兄
恭喜晒又升級  
好整齊又靚仔

多謝師兄加分!

富民兄你都換左A仔!?  
咁我真係要諗諗A仔係好野定係cheap野....!?

唔通係好cheap既好野!?  

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2013-2-8 07:49
多謝師兄加分!  

富民兄你都換左A仔!?  

以價論聲,超值
當然你有水啲話梗係上113啦
YAMAHA 3900
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)

黃金玩家

fuman0123 發表於 2013-2-8 08:05
以價論聲,超值
當然你有水啲話梗係上113啦

大郵筒113!? 果然係萬世毒皇呀!

咁想請教用家意見, A7 vs Sunfire HRS10, 或者A9 vs HRS12, 又點比較呢?

3萬

鉑金玩家

sclendan 發表於 2013-2-8 08:18
大郵筒113!?  果然係萬世毒皇呀!  

咁想請教用家意見, A7 vs Sunfire HRS10, 或者A9  ...

113係JL  113
A7我未用過
A9比hrs 12?
兩者唔同取向!!
A9 衝擊力強,速度快啲,剌激啲!

hrs12能量大深潛啲,氣氛會多小小,但偏慢
YAMAHA 3900

黃金玩家

fuman0123 發表於 2013-2-8 08:59
113係JL  113
A7我未用過
A9比hrs 12?

依, 咁如果夾Yamaha機, 會唔會Sunfire夾d呢? 大家都係主力搞氣氛包圍感嘛. 但萬世毒皇都用佢黎夾Y記, 仲兩隻添, 我諗我都係諗錯野喇.... 好, 等我去試試聲先! 有蛇11/F?

不過我得呢個位擺十仔, 我驚唔夠位喎.....

黃金玩家

fuman0123 發表於 2013-2-8 08:59
113係JL  113
A7我未用過
A9比hrs 12?

同埋呢隻算唔算係所謂打心口呀?