設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新屋裝修尾聲, 音響新手請教

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
全屋裝修, 叫師傅係 MCB 拉左一條獨立電線去電視牆, 依家仲未裝面板.  另外藏左喉去沙發後面預備裝對掛牆後置.  小弟從未玩過音響...

有以下疑問:

1. 唸住裝個子子蘇, 一個給 Amp, 一個給  Sub, 用美式板好定用英式板好?  美式係咪唔合法?  師傅話家裡用咩都得, 我買咩就裝咩.
2. 行過幾間音響舖, 爬過數十篇相關文章, 唸住買個入門  AV Amp 同幾個喇叭仔, 以下組合好嗎? 有時想聽下歌仔, 有時想睇下電影...
- Onkyo SR608 (or NR708)
- Klipsch RB41-II (front) + Klipsch 同系最細果隻 Center
- KEF Ci400 Surround (去 KEF 舖問過, 佢話呢款係室外或商場用, 有師兄用過嗎?)
- Energy 8" Sub

3. 從 amp 拉喇叭線去後置, 係電視牆要做個座嗎?  定係用個普通面蓋鑽個窿, 直接拉線去後面好 D?
4. 後面牆身出線後係咪直接裸線或做 Y/蕉 去喇叭?  牆身出線個窿一般會點收?
5. 以上組合無 CD 機, 如果大部分時間播電腦 d 歌 (mp3, FLAC), 點駁好?  (電腦係房, 但係我叫師傅留左條線槽由房通出去電視牆背板, 放 hdmi, spdif, 等等應該都夠)

6. 上面部 amp 話有咩 192k/24-bit DAC, 係咪即係我用一部比較普通既 CD/SACD Player 都可以?

謝謝!

高級玩家

1. 美式好~選擇多d, 質數好d 不過唔合法 買咗家居保有事唔賠, 不過你師傅算係咁~唔怕釘牌
2. 自己比較好d~不過個人覺得onkyo應用厚聲的喇叭~kef唔太合~另外個隻未試過
3.直接好d~有種牆插蓋(單13a英插)係中間有個圓形洞有黑色膠擋住個洞(好似抽獎箱抽野個位咁擋住出線口), 我果個係師傅買, 你問下佢知唔知
4.我用蕉~av amp多數用蕉
5. spdif播歌~hdmi看movie files~叫佢2條都幫你拉好~以後唔使煩~(買條好d的線~線太長容易lost data~hdmi線要求ver. 1.4, ~你唔再裝修都應該唔會換)
6.即係話部amp支援192k/24bit, 但唔=一定可以升頻cd到192k

新仔玩家

謝謝分享... Amp 同喇叭真係難揀... 個人比較想買舊d 既 amp model, 因為我唔使 d 咩 DHA/AHA/PHD/益生菌功能, 但係舊 d 既 model 好多舖都"話"無得賣... 頭痕...
idc2 | Enjoying Life

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

謝謝分享... Amp 同喇叭真係難揀... 個人比較想買舊d 既 amp model, 因為我唔使 d 咩 DHA/AHA/PHD/益生菌功 ...
idc2 發表於 2011-4-11 22:10

個人意見,AV amp都係買新model好D,因為AV amp除左講力水就係講function,除非舊model個價好低買而D功能又可以完全滿足倒你要求.........

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

" 唸住裝個子子蘇"咩係子子蘇黎?

新仔玩家

" 唸住裝個子子蘇"咩係子子蘇黎?
KING 發表於 2011-4-11 22:41

mcb 拉左三組電線去電視背板, 其中一組無再拉去其他蘇位. 果度留左個子子蘇位 (即係大概六吋既盒), 唸住問下意見用美式定英式電制面板好...

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

你係咪講"孖蘇"呀?
如你唔驚死唔怕冇保險既就美式!
驚死既要有得保既就英式啦!

高級玩家

回復 6# idc2

如果係孖蘇位又想用美式可以用這個面板~ 4個插   http://item.taobao.com/item.htm?id=7246017524

黃金玩家

Ching 我係你的話就會有以下設定:
1 從掣箱出3 MCB,3條線到電視牆
2 第一條線分三個蘇面比AMP及SUB仔用(一個用作將來加Int-AMP)
3 弟二條線分五個蘇面比BDP,CDP,等信號源!
4 第三條線分二個蘇面比TV及排插用(用作其他小電器之用)
5 全部都用英式蘇面,等你毒發時先換美式蘇面!

黃金玩家

3. 從 amp 拉喇叭線去後置, 係電視牆要做個座嗎?  定係用個普通面蓋鑽個窿, 直接拉線去後面好 D?
    我會個普通面蓋鑽個窿小D插D声會好D
4. 後面牆身出線後係咪直接裸線或做 Y/蕉 去喇叭?  牆身出線個窿一般會點收?
    牆身出線個窿一般會點收(去SSP華輝買電線Stopper), 用線耳比蕉插好
5. 以上組合無 CD 機, 如果大部分時間播電腦 d 歌 (mp3, FLAC), 點駁好?  (電腦係房, 但係我叫師傅留左條線槽由房通出去電視牆背板, 放 hdmi,     spdif, 等等應該都夠)
    你這條線槽用黎放LAN線得la, 無要求的可以買個7-800蚊的Movie player聽歌及睇movie.
    有要求的可以買部Marantz NA7004黎play!
6. 上面部 amp 話有咩 192k/24-bit DAC, 係咪即係我用一部比較普通既 CD/SACD Player 都可以?
    For 入門是可以的!