設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 鐵心心

[討論] (M&K750摩改提升分析力)接觸點工程

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實真係唔應該係網面透露咁多野......一陣全世界都知就.....

我地都係PM講
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個啲係暴發戶的玩法。
所以我地呢啲過氣 Band 仔咪有先天優勢羅。

plnl88 發表於 2011-4-1 02:41

你玩 Band???

咁一定好好耳
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我比位K字頭名的版友偷晒師,老番晒D野TIM

(但 AV 聽 concert 應該好過 2CH),咁又唔會,聽現場 ...
鐵心心 發表於 2011-4-1 16:07

哦,鬧人改佢名個 K 長老丫麻!我知!
佢話請你“人”肉邊爐格。 食左未?
睇(聽)大棚 concert 當然 2CH 好過 AV。因出複雜音場/定位始終非 AV amp 的賣點。
但如出十零件樂器的SHOW,只要前面個三/四隻係同牌子及 MODEL 的 AUDIO SPEAKERS
如 ELAC 244, M&K,配到合拍的 AV amp,效果,detail 都好過 2CH 架。
話哂 AV Amp 可做到的 stage 定位會易過 2CH。
我係現任香港法拉利 老細家中 試聽過世上第一套 5.1 system (Denon? Pioneer?)時,
個 stage image 都好震撼架。當時係 6 Channels 全行 mono block power amp 架。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你玩 Band???

咁一定好好耳
鐵心心 發表於 2011-4-1 16:40

係呀!都有許多,許多年。後生時做過下場咁啦。
而家玩下票,揍下老細 band 咁啦。
咁又唔一定係 band 仔好耳力。
唔係個個好似 Hi Fi 德咁有研究的。
有 Heart 個班,多數用中級器材已可達 hi fi 效果。
熟悉樂器,stage 上,台下(mix 左)真聲的用家,
始終有著數,慳番好多。
信心爺,得金牛呀!

1萬

黃金玩家

我比位K字頭名的版友偷晒師,老番晒D野TIM

(但 AV 聽 concert 應該好過 2CH),咁又唔會,聽現場 ...
鐵心心 發表於 2011-4-1 16:07

"聽現場錄音的CD,佢細節定位音場等等都係BD追唔到," <=== 呢個我覺得係 amp 的問題多啲。
AV amp 的線路設計唔係用兩隻喇叭出哂成隻碟 d 聲。
AV amp 有啲似 6 channels mixer with SFX effect + high degree Reverb!
2 CH stereo software 其實係二條 16 channels downmix 而成的音軋。

1萬

鉑金玩家

哦,鬧人改佢名個 K 長老丫麻!我知!
佢話請你“人”肉邊爐格。 食左未?
...
plnl88 發表於 2011-4-1 23:04

佢縮晒沙lu

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

"聽現場錄音的CD,佢細節定位音場等等都係BD追唔到,"
plnl88 發表於 2011-4-1 23:29

不過avamp出晒隊友仔數人頭,我覺得難度係高到冇可能喎....

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

run in左兩日,
岩岩再聽下CD
真係好奶,個音場正左好多,
我覺得我有幻聽
點解個人聲係我間房仔出面幅牆傳埋黎架.....
點解個背樂仲比人聲深多幾尺遠架......
D結他聲好似魚翅咁彈牙架.....
D鋼琴聲好似粒粒跳出黎......

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

不過avamp出晒隊友仔數人頭,我覺得難度係高到冇可能喎....
鐵心心 發表於 2011-4-2 00:34

出十件,八件,卓卓有餘啦。
2CH 前面起碼要有八呎先出番隊 Santana Band 出黎。
多過 12 呎,又成唔到像。吹漲!
(非座地 speaker 計)

1萬

鉑金玩家

係呀!都有許多,許多年。後生時做過下場咁啦。
而家玩下票,揍下老細 band 咁啦。
咁又唔一定係 band 仔 ...
plnl88 發表於 2011-4-1 23:18

我唔識音樂又唔玩樂器......
我係好白痴咁去調自己覺得真實的野咋

信我咪奶下野,兜下圈

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?