設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] MTV3000+WD My Book640G忽然唔見晒HDD裡面錄左既野

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
唉~部MTV3000原本插左個WD My Book 640ghdd黎錄野,最新屋企人話隻WD裡面無啦啦唔見晒錄左既所有野,
但係屋企人無深究咩樹就繼續錄野,所以CHECK唔到咩樹(但係插番入PC我用SOFTWARE CHECK過咩都唔見就只Recovery
到D似係已經DEL左既電視節目)前兩日同樣情況又出現我咪即刻羅個WD黎CHECK情況一樣,已錄既野無晒,得番D我人手經PC
過落去既野同DEL左既野,反覆CHECK左好多次結果都一樣,但係再次插番落MTV3000就認唔到隻野啦
部MTV3000裡面又嘈(應該係FANS問題)兩者會唔會有關係呢??DEL晒D節目係MTV3000問題?WD MYBOOK640G HDD問題?
定係人為(家中兩老唔太識用哩D AV野)呢????有無師兄布同我一樣既情況呢?
先THX,謝謝入黎睇既師兄們^^

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# kcandy0000

部MTV3000裡面又嘈(應該係FANS問題)兩者會唔會有關係呢?? 答:應該唔關事

DEL晒D節目係MTV3000問題?答:可能你係..節目保存期限內楝選咗(一星期/二星期/一個月/二個月/三個月/六個月/九個月或一年)時間一到便自動清洗...正常楝咗都應該唔會一次過洗晒節目...唔同時間錄製,應該個別時間獨立清洗!

WD MYBOOK640G HDD問題?答:一半半,可能死HDD,又可能你插過電腦,電腦用NTFS格式,MAGIC TV係FAT32格式,你要係電腦用FAT32格式化個HDD後,MAGIC TV先可認到!

定係人為(家中兩老唔太識用哩D AV野)呢????答:當然有可能...按錯鍵有機會全部删除!

有無師兄同我一樣既情況呢?答:我就當然無啦!

有錯勿打頭

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你唔係死 Hard Dsik。
係錄緊野時突然斷電。
MTV 個 Index file 打左柴。
我有隻 WD 500G 都係咁。
食完晏返番再重師兄分享。

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# plnl88

好………當然有更多可能性…我都等你既分享等我可作個預防

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 4# fuman0123

文文:我部雞蛋盒都有問題呀?佢顯示話(發現不到USB裝置)但係個hardise就rung緊,究竟咩事呢?

3萬

鉑金玩家

回復 5# avlam

有無更新吓,而家去到5.04啦
再唔係熄下雞蛋盒背後既總制…長期run住無熄過…hand機呀(可能) 我估

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝長老師兄的耐心等待!
長老師兄,樓主師兄,小弟曾經多次經歷樓主師兄的情況。
因小弟每晚睡前都會熄哂 500A + MTV3000 + 05FD + 9500 的 POWER。
一忘記睇下 MTV3000 是否錄緊野就會中招。
樓主師兄,容許我問一些問題先。
當第一次出事時,你將隻 WD HDD 插落 你部 PC 度是否見唔到隻 HDD?
又 你部 PC 的 OS 是否 WINDOWS?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 6# fuman0123

吓!而家去到5.04嗱,等我試下先! thx!

1萬

黃金玩家

回復  fuman0123

文文:我部雞蛋盒都有問題呀?佢顯示話(發現不到USB裝置)但係個hardise就rung緊,究竟咩事 ...
avlam 發表於 2011-3-27 14:47

師兄,你都係用緊 Western Digital Hard Disk?

2萬

黃金玩家

師兄,你都係用緊 Western Digital Hard Disk?
plnl88 發表於 2011-3-27 18:15

用緊maxtor